Tak ještě včera večer, než jsem do Brna volala, jsem panu doktorovi psala e-mail. Dnes ráno posílala ještě foto a večer mi došla odpověď:
Dobrý den,
děkuji za Váš email. S fotografie je patrná konzistence trusus u přítomnost "krupiče", což jsou tukové kapénky. Tento typ trusu se tvoří v případech, kdy dochází ve střevech k malabsorpci - je porušena sliznice střeva a zažitina se nerozkládá enzymy na jednodušší sloučeniny, které by se mohli vstřebat. Proto dochází u Vaší fretky k hubnutí (až podvýživě), ačkoli je příjem krmiva zachován. Roupy z fotografie patrní nejsou, ale pokud se předpokládají je vhodné provést parazitologické vyšetření trusu.
- ECE (virové - koronavirové onemocnění) je jednou z příčin, kdy dochází k destrukci střevního epitelu a projevům průjmu a hubnutí. Vzorky trusu můžete bez problémů zaslat na moje jméno na Univerzitu.
Ještě před výsledky bych však doporučil nabízet lehce stravitelnou dietu - optimální jsou lehce stravitelné diety pro kočky (rekonvalescentní instantní diety nebo konzervy pro kočky), a pokud Toník zhubnul již o třetinu své váhy doporučuji podávání antibiotik (amoxycilinklavulanát) společně s léky chránicí sliznici žaludku a střeva (sukralfát). Dále opravdu doporučuji vyšetření trusu na přítomnost Giardií. Pokud dochází k dehydrataci pacienta, je vhodné aplikovat rehydratační roztoky i pod kůži (vet. lékař).
S pozdravem
Vladimír Jekl
takže snad zítra mažem na veterinu, aby dostal Tonda to, co je třeba. Doufám, že mu to pomůže a neublíží