Po fretce jsem toužila mnoho let ale bohužel (bohudík ?) mi nebylo přáno a tak jsem tento čas využila k tomu, abych se o nich něco dozvěděla. Nakoupila jsem si dostupnou fretčí literaturu a akorát se tak utvrdila v tom, že zrona fretka je to ideální zvíře pro mně.
Začátkem léta 2004 jsem četla v novinách inzerát na bílá a šampaňská miminka a tak jsem neváhala a zamluvila si bílou holčičku - Žofku. No a "fretkařem" jsem od pátku 2.7.2004, kdy jsem si Žofku přivezla domu
Žofka se narodila 18.5.2004. Byla od malinka moc čistotná, hned po příjezdu domu si došla způsobně na WC, a moc hodná, nikdy nikoho nekousala a pubertu jsme taky nepostřehli, jen po falešné březosti začla "ochutnávat" cizí lidi a to jí už zůstalo. V roce 2006 jme odchovali náš první a zároveň poslední vrh. Od 2.11.2006 je Žofka vykastrovaná, další miminka už jsme nechtěli. Po kastraci je hodně hravá, což předtím nikdy nebyla - byla spíš rozvážná a klidná. Ze všeho nejvíc, už od malička, miluje papriky, pro ty je ochotná udělat cokoliv.
(klik)
Filip, přesný opak toho, co jsem znala od Žofky. Narodil se 20.6.2005. Vzala jsem si ho v únoru 2006 jako 8 měsíčního puberťáka v říji, kousavýho a nečistotnýho. Prvních pár týdnů to byl boj kdo z koho. Filip kousnul při každém mém pokusu o sblížení. Postupem času a asi i odezněním puberty a později říje se z něj stal velký mazel, který se nechá mazlit a hladit i od cizích a miluje děti. Do WC se sice sem tam ještě netrefí, ale je to mnohem lepší. A navíc... ...je to omluvitelné, sem tam to ujede i vaší fretce, no ne?
10.11.2007 jsme se zůčastnili II. mezinárodní fretčí výstavy na Slovensku - Modra, kde Filip získal krásných 98 bodů ze 100 a umístil se tak na 1. místě v soutěži krásy nekastrovaných samců, albínů a na 2. místě v soutěži krásy nekastrovaných samců, bez rozdílu zbarvení. byl posouzen i na chov, kde získal 98,3 body ze 100 možných, se známkou doporučený, výborný k chovu. Z pamlsků má rád pasty a citrusy, ale jinak zblajzne cokoliv.
(klik)
A jak už to bývá, protiklady se přitahují a Žofka s Filipem, začátkem dubna, zapracovali na miminkách, ta se narodila 14.5.2006. Narodilo se jich 6 a všechna přežila. Bylo 5 holčiček (
Angie, Líza, Rozárka, Nelinka a Fifinka) a 1 klučík (
Rondy), těžko říct, jestli jsou barvou po mamince nebo po tatínkovi, ale každopádně jsou všichni albínci
V 6ti týdnech podstoupili první veterinární prohlídku, očkování a odčervení. Týden na to jsme se rozloučili s první holčičkou - Fifinkou, pár dnů na to odešla Rozárka a v 9.týdnu čekala zbylé prcky další návštěva veterináře, očkování a odčervení. Po týdnu se vrátil z dovolené majitel Lízinky a tak nám do světa odešla i ona. Ve 12. týdnu opět návštěva veterináře a doočkování, krátce na to nás opouští i Nelinka a ve 4 měsících i Angie. Zůstává Rondy, kterého si zamluvilo několik záemců, ale většinou se ukázali být velmi nespolehliví a tak nám zůstal doma. Žel jsem na něj později neměla už tolik času a tak jsem v 8mi měsících musela dát pryč i jeho
(klik)
O OdchovuFifinka žije s majitelkou v Ústí nad Labem a krátce po jejím příchodu přibyla do rodiny "zverimexová" tchořovitá holčička Čiky. Obě holky byli hned po první říji vykastrované -
bez potomků. (klik)
Rozárka žije se svými majiteli v Liberci.
(klik)
Líza žije se svým majitelem ve Velkých Popovicích -
29.5.2007 se jí a albínkovi Hříbkovi narodilo 8 bílých dětiček. (klik)
Nelinka žije se svým majitelem a tchořovitým kamarádem Ferdou ve Stráži nad nisou -
zatím bez potomků. (klik)
Angie žije se svojí paničkou, dvěma svými potomky a "zverimexovým" kamarádem v Praze -
24.7.2007 se jí a tchoříkovi Ferdovi narodilo 8miminek, bohužel přežilo jen 5. (klik)
Rondy žije se svými páníky a bílou kamarádkou Tobbinkou (Tobbíkem
) v Mostě -
7.5.2007 se Rondymu a Tobbince narodila 2 bílá miminka. (klik)
Filípkovo krytí:Filípek měl ještě tchořovitou nevěstu Babunku z Ústí nad labem a 2.6.2006 se jim narodila 4 miminka. Bohužel jedno bylo mrtvé a jedna tchořovitá holčička umřela v 6. týdnu po operaci vyhřezlého konečníku
Přežila tedy jen dvě tchořovitá miminka, jedna holčička, Vai, která zůstala u paničky Adi a jeden klučík, Teddy, kterého si vzala Denisa z Ústí.
(klik)
Vai
Teddy
Vai a Teddy zatím svou rodinu nezaložili a nemají ani žádné další sourozence a to i přes to, že Vai a Babu byly připuštěné, ale krytí se nezdařilo.
Osobně jsme tedy odchovali 6 miminek a v roce 2007 jsme se stali prarodiči 15-ti vnoučátek Filípkovo geny bych ještě ráda rozšířila a tak pokud byste se na tom chtěli s Vaší samičkou podílet, dejte nám vědět Stejně tak je k službám i Rondy ( http://fretka.kom.cz/main/registr.php?fretka=603 )Fotky, videa + něco víc je k nahlédnutí na našich stránkách
http://www.myferrets.wz.cz/ , které jsou ale stále ještě va vývinu