Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 29.Bře.2024 - 10:06
Registrovat | Pravidla | FAQ


Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
Offline
 Předmět příspěvku: Lymfosarkom?
OdeslatNapsal: 30.Bře.2014 - 3:17 
 E-mail  Profil

Registrován: 30.Bře.2014 - 2:54
Příspěvky: 1
Máme šestiletou samičku fretky Emu. Od kastrace asi ve dvou letech neměla žádný vážnější zdravotní problém. Před několika týdny začala hodně ztrácet srst, nejdřív kolem předních tlapek a nakonec po celých zádech. Přitom ale byla pořád v pohodě, živá, veselá, žravá. Téměř okamžitě, co se tato alopecie objevila, jsme ji vzali k veterináři. Udělal všechny postupně všechna možná vyšetření, rentgen, krev... Vše bylo negativní. Dostala od něj také čip na kontrolu ladiny hormonů a minimálně znovu zarostla srstí. Někdy uprostřed téle série návštěv jsem jí jednou při krmení objevila "v podpaží" (pod jednou z předních tlapek) bulku. Musela tam být krátce, protože ji skoro denně krmím vitamínkovou pastou a nikdy jsem tam nic takového nezaznamenala. Přítel na to lékaře při příští návštěvě upozornil, ten odebral vzorek i z tohoto útvaru, v podstatě nejnižší možný, protože se freťule trošku vzpírala. Když si přítel po týdnu volal o výsledky, lékař mu řekl, že to je buď nádor, nebo zduřelá uzlina. Zduřelá uzlina se prý dá vyléčit nasazením antibiotik, pokud jde o rakovinu, žádná léčba není a fretka do tří měsíců zemře. Nechci ji nijak trápit, ale na druhou stranu se mi moc nelíbí ta představa, že už není řešení. V posledních několika dnec jsme navíc zaznamenaly i další příznaky: útvar v podpaží se velmi zmenšil, není už vidět a jde jen těžko nahmatat. Na druhou stranu Ema úplně přišla o energii, většinu dne prospí, jí málo, naopak hodně pije. Pokud ji odnesu z klece, chodí špatně a spíš se plazí, trochu tahá zadní nohy za sebou - a ned míří zpátky do klece. Občas jí mám u sebe v dece, když se třeba díváme na televizi, proti tomu neprotestuje, řekne si jen, když chce napít nebo na záchod. Jinak je víceméně apatická. Granule jí, ale málo. Po obou pastách, co dostává - s maltózou i vitamínové, se pořád může utlouct. Předtím jsem ji moc nevážili, teď jsem ji zvážila, má asi 600 gramů (plus mínus 20 gramů...
Napadlo mě, jestli by to nemohlo být srdíčko, to je ta třetí častá nemoc starších fretek. Nemá navíc žádné další doprovodné příznaky, které fretky s lymfosarkomem mívají, nesliní, nezvrací, jde zatím probudit. Vím, že že nejste vševědi, ale budu ráda za každou radu, co by pomohlo, v čem jí ulehčit. Je dobrý nápad dávat třeba ke granulím kuřecí maso s vajíčkem? Děkuju.


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku: Re: Lymfosarkom?
OdeslatNapsal: 26.Dub.2014 - 21:12 
Uživatelský avatar
 E-mail   Moje galerie  ICQ  Profil

Registrován: 5.Led.2008 - 21:09
Příspěvky: 876
Bydliště: Přerov
Pokud ještě jí granule, tak je to ještě v pohodě, já jsem měl freťáka, ten přestal jíst úplně hranule a byl jen na kaši (veterinární dietě). Pokud je to lymfosarkom, tak to vet pozná podle buňek odebraných biopsií té zvětšené uzliny, které prozkoumá a zjistí i stádium, je jich 5, do 4 ještě zabírají léky, bral Prednisol, ale žil už pak stejně jen měsíc a půl.
Uzliny pod krkem a na zadních nohách je třeba kontrolovat a nahmatávat, pokud zjistíte, že jsou zvětšené (normálně nahmatat jdou, ale jsou sotva znatelné) okamžitě k veterináři.

_________________
http://pejan.rajce.idnes.cz/Nasi_fretaci/
http://pejan.rajce.idnes.cz/Nasi_fretaci_2009/
http://pejan.rajce.idnes.cz/Amalka/
http://pejan.rajce.idnes.cz/Mladata_2010/
http://old.stream.cz/?m=video&a=user_vi ... _id=164416


Nahoru
 

Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
cron

Pračky-ledničky.cz | ABC elektro | A-A elektro | Pro fretky

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group  
Design By Poker Bandits & Weto webdesign