Pít musí, pokud nepije, nacpat vodu (já bych zkusila raděj heřmánkovo - fenyklový -nebo aspoň z jedné složky čaj, který uklidňuje žaludek, aby to zase nevyblinkala) s glukopurem (nebo fruktopurem) stříkačkou. Mezi cukrem, s glukopurem (fruktopurem) rozdíl je, cukr je o dost složitější, je jinak "poskládaný" a jeho trávení, ačkoli je rychlé oproti třeba bíkovině, tak je o dost složitější, než u jednoduchého ovocného cukru. A pro zvířata je celkově ovocný cukr o hodně zdravější. A když je zvíře nemocné (nebo malinké), je potřeba, aby se při získání energie nevysilovalo.
Nám náš první freťák umřel taky na ucpání střev, než se na to přišlo, že je nemocný od toho (neblinkal, jen nechtěl jíst a byl apatický), tak už byl tak slabý, že nepřežil operaci (navíc už byl docela starý). Už je to dost let zpátky, to se toho o léčení fretek ještě moc nevědělo.
K té čokoládě, dost mě to zajímalo kvůli jednomu našemu psovi, který se po čokoládě mohl utlouct, tak jsem chtěla vědět, jak moc vážné to je, kdyby třeba někdy nějakou ukradl. A naštěstí to není tak vážné, jak se dost často tvrdí, čokoláda pro ně není zdravá, může být i toxická (ale ne ve všech případech, záleží na množství opravdové čokolády v tabulce "čokolády"), a je to tak, že aby pes umřel, tak by mrňavý pes velikosti (nebo spíš váhy) yorksheera musel sežrat celou velkou tabulku cca 75% čokolády (nebo odpovídající množství nějaké míň %), ale pokud se na to přijde včas, tak ještě po sežrání je možnost s tím něco dělat. Čímž netvrdím, že se má zvířatům dávat každý den čokoláda, ale neviděla bych to tak černě, že by třeba velký pes nemohl občas dostat kousek tatranky s čokoládovou polevou, nebo podobně.
|