Ahoj všem, chtěla bych se zeptat: chodím pomáhat do záchranné stanice pro zraněná zvířata a jak to tak bývá, občas se tam octne i nějaké to zvíře, které někomu uteklo nebo ho někdo vyhodil a podobně. Takhle už tam mají jednu fretčí samičku, které už je nějaký ten pátek a je absolutně neochočená. No a teď jim tam přibyl taky fretčí sameček, je asi ještě mladý, ochočený a ohromě přátelský a hravý. Vždycky, když tam jsem, tak si s ním hraju, nadšeně za mnou běhá, útočí na mě, loví mi ruce. Občas to ale začne trochu přehánět, chytne ruku, nechce pustit a tak, ale vždycky jen ze hry, nikdy na mě jinak neútočí, že by jako chtěl ublížit. Fretky jsem nikdy nechovala, netuším co s nima, jak se mají vychovávat a tak podobně. Sama chovám potkany, vím, že když takto přeženou hru, že se přestanou krotit, je třeba je trochu "umravnit", stejně jako třeba štěně, které nezná svou míru. Vím jak na psa i jak na potkana, ale nevím, jak vysvětlit fretce, že by se měla krotit, že to přestává být hra. Jde fretku takhle vychovávat a jak na to? A ještě druhý dotaz. Jelikož tam už tu jednu fretku mají, chtěli jsme dát obě fretky dohromady. I z důvodu nedostatku místa, přece jen je to tam zařízené na jiná zvířata, než vyhozené domácí mazlíčky. Sameček je vykastrovaný, takže není problém nějakého nechtěného přírůstku. Ovšem nevím, jestli vůbec fretky rády žijí společně a hlavně, jestli lze ke starší samičce, která celý život žila sama, ještě přidat nového kamaráda. A jestli ano, jak na to. Omlouvám se, že tu zahlcuju diskuzi asi dost začátečnickými dotazy, ale opravdu o fretkách vůbec nic nevím, jelikož jsem se o ně do teď nikdy nezajímala. Děkuji za každou radu.
|