Borísek a Julča napsal:
Romanius se slušně jenom zeptal a vy ho málem ukamenujete
Vím,že ta selekce se dělá i u psů a nikdo na to nevidí nic špatného i když já bych to neudělala.
Já se jenom ptala na velikost,protože u psů to problém může být dostala jsem odpověd za kterou děkuji
To že odchov mládat je náročný vím jsem chovatelka psů a vím co to obnáší i když z fretkama se to určitě srovnávat nedá a proto také vím,že určitě ještě přijdu za váma se na něco zeptat....
A to,že by mi nějaké mládě zůstalo mně vůbec netrápí u nás je místa dost
Možná to tak může na někoho působit, ale kamenování to rozhodně není.
Není nic špatného na tom, když kdokoliv napíše, že by si každý měl odchov mláďat dobře rozmyslet. Fretka je živá bytost a člověk rozhodně není bůh, aby rozhodoval o tom, kterou bytost nechá žít a kterou zabije bez jakéhokoliv racionálního užitku. Jak napsala žofiro: "Proč odchovávat už s touto myšlenkou, že některá mláďátka ... ehm ... zabiju" Z mého pohledu to nemá logiku.
O selekci psů v chovu jako takovém teda nevím. Ale jak psala žofiro, na vesnicích se to asi pořád děje i když to je opravdu nezodpovědný přístup. My máme například fenku kastrovanou právě proto, aby neměla štěňátka, bůh ví ským a nikdo je potom nechtěl, proto, že to je vesnická směs.
Opravdoví chovatelé psů, štěňata neselektují, dokonce některé kluby mají v kodexu, že nadpočetným štěňatům musí chovatel zajistit náhradní matku, nebo se o ně postarat, což v žádném případě neznamená, že je dá utratit. Jestli ta selekce není zase jen fáma, stejně jako to, že by 5. štěně nedostalo papíry - opět hloupost. PP mají všechna štěňata z vrhu. Je to doklad o původu takže nemá smysl, aby jej nedostala některá štěňata.
Když nebudu chtít od fretky miminka, pak ji raději dám kastrovat. A pokud je chci, musím vědět, co dělat když je neudám. Jak říkám, zbyla mě 3 a také je mám doma a vůbec by mě nenapadlo že bych je měla dát utratit nebo tak něco.