Chování mláděte může (ale nemusí) být dost odlišné od dospělého. Každé mládě, domácího i divokého zvířete je hravější, důvěřivější a o dost ovladatelnější, než dospělý jedinec. Samozřejmě chování v dospělosti závisí hodně na výchově v mládí, ale zvlášť u divokého zvířte hrají větší roli geny. A tchoř má "naprogramováno" že má nedůvěřovat všemu, co je větší než on, že se má schovávat do temných koutů, že má lovit kořist a bránit se nepříteli. Samozřejmě, že výchova to může zvrátit, ale musíš se připravit na to, že taky ne úplně.
A proč by měl být tchoř jiný než fretka? Právě proto, že fretka je domestikovaná. Chová se už přes 2000 let, to je jako by ses ptala, proč se jinak chová vlk a jinak pes. Když najdeš v lese vlčí štěně, taky tě nepřekvapí, že se i přes důslednou výchovu v dospělosti bude chovat o dost jinak, než pes.
A v čem je náročnější péče? Třeba stříhání drápků a čištění uší. Tchoř má mnohem větší sílu, než fretka, a když se mu něco nelíbí, dává to najevo dost jasně, snaží se utéct (a udržet jeho pevné a ohebné tělíčko je opravdu někdy dost pracné), když to nepomůže, puší (a to o dost výrazněji, než fretka, z oblečení to s trochou štěstí jde vyprat, vyvětrat nestačí), a případně se brání kousáním. Má o hodně ostřejší a delší zuby, bez problémů projedou lidským prstem až ke kosti. A v tlustých kožených rukavicích mu opravdu drápky neostříháš, takže ani mechanická obrana v tomto případě nepomůže. A minimálně jeden další člověk ti ho musí držet. To samé se týká případných veterinárních zákroků.
Mimochodem, víš o tom, že tchoř je chráněné zvíře a podle zákonů ČR nesmí být držen v zajetí bez zvláštního povolení? Ono tchoře od fretky skoro nikdo nepozná, ale myslím, že je dobré to aspoň vědět.
Tchoři jsou obratní, podle mě se nemusíš bát o jeho kosti při akrobatických výkonech
Maso mu dej i s kostmi, je dobré aspoň ze začátku křídlo nebo krk rozporcovat na menší kousky, jinak to bude všude tahat, oválí to ve všem a celé křídlo naráz stejně asi nesní. A je dost teplo, tak aby se mu tam pak nevály nedožrané kusy. Uvidíš, kolik toho sní, a příště to můžeš tomu přizpůsobit.
A maso může bez problémů syrové, myš by mu v přírodě taky nikdo nevařil
, pokud se obáváš kvality masa, tak ho nejdřív strč na den do mrazáku, tím se zbavíš případných bakterií a pod.
Ještě k té změně chování. Dospělý samec fretky je opravdu klidnější a mazlivější, než mládě. I můj polotchoř je výrazně klidnější, než jeho sestřička, a nechá se brát do ruky, i když mazlení tedy vypadá jinak. Tchořice i polotchořice obě vydrží v ruce jen nezbytně dlouhou dobu, pak hned chtějí pustit, sice jsou na mě zvyklé, rády si hrají, ale fretka se chová úplně jinak. A to obě když byly malé, tak se nechaly do ruky brát mnohem lépe a dokonce si třeba i sami vylezly na klín. To teď absolutně nepřipadá v úvahu.
Hlavně se připrav na pubertu, ta bývá složitá i u fretek, z mých zkušeností mi přijde, že je snažší při pubertě vyjít se samcem, než se samicí, ale pokud vím, zkušenosti většiny lidí jsou opačné. Dosud hodné a čistotné zvíře často začne chodit na záchod kam ho napadne, bez důvodu útočí, při hře kouše do krve a pod. Mě osobně přišlo, že puberta se u tchořů a polotchořů projevuje trochu míň, než u fretek, ale mohla to být náhoda.
Taky to bude zajímavé při první říji, tchoř je cítit víc, než fretka, takže pokud nemáš velmi tolerantní členy domácnosti, zvaž možnost venkovní voliéry. Taky asi bude mít dost velké tendence dostat se na svobodu. A samozřejmě si bude všechno značkovat, jak močí, tak bobky (tchoři si v přírodě pomocí bobků označují své území).
Vím o jedné chovatelce na Slovensku, která má tchoře - samce, ten je hodně mazlivý a klidný, ale ona ho má od malinka, našel se při stěhování nějaké stodoly, nebo tak nějak, jako úplně malinké miminko, ještě slepé, vypiplala ho na flašce. Je jasné, že chování takového zvířete bude o dost změněné proti normálu.
Nechci tě nijak odstrašovat, neříkám, že nejde doma chovat tchoře (naopak vím, že to jde, když ho doma mám
), ale chci, abys věděla, do čeho se pouštíš. Kdo má zkušenosti s fretkami, dokáže si to představit líp.