moje fretky si taky kabelů vůbec nevšímají a nehryžou do nich, ani nic podobného.
Jediné co byl problém, když mi freťák označkovával druhý konec prodlužovačky, povedlo se mu to tak, že dostal ránu, zaječel, ale nic se mu nestalo, od té doby už si jí nevšímá
Mám fretky dost ochočené a chodí za mnou na zavolání, ale na volno bych si je netroufl mít, hlavně z toho důvodu, že milují zalézat do stísněných prostor a kdyby se někde vyskytla nějaká díra, nora, určitě by jí vyzkoušely a nevím, jak bych je dostával ven. Jako novinku jsem otestoval dva freťáky spojené spojkou vodítka, jdoucí na volno, tedy bez spojení se mnou, jen mezi nimi, což se osvědčilo.
8hodin je dost cesty, ale většinou ji prospí. Nicméně určitě bude kadit a čůrat, dělají to obvykle jako první činnost, když spí a vzbudí se. Já jsem do přepravky žádný písek nedával, měl jsem pipravený po ruce wc papír a když se freťák ve vlaku vykadil a vyčural do přepravky, utřel jsem to papírem a šel vynést na wc. Určitě bude potřebovat na cestu jídlo, tedy granule asi v misce, tu jsem mu tam vždycky dal, když se vzbudil a dostatek pití - napáječku. Taky jsem měl v přepravce zavěšenou hamaku, ve které spinkal.
Fretka se kastrovat nemusí, samec klidně celý život, ale obvykle když říjí, je víc cítit a značkuje si teritorium, to je nejčastější důvod kastrace u samců.
Samičky, když zase říjí dlouho, tak je to vysiluje a můžou na dlouhotrvající říji i zemřít. Pokud nepočítáš s tím, že by tvá samička měla mít někdy v budoucnu mláďata, je lepší ji po první říji nechat vykastrovat, jinak bys musela říje pořád ukončovat hormonální injekcí.