Ahoj všem, pořídili jsme si druhou fretuli a i kdyz jsme byli s nasim vetem spokojeni, tak jsme kvuli vysokym cenam ockovani i cipu chteli zkusit neco noveho. Zrejme to ale byla chyba.
Fretecka je ted tyden cipovana. Uz driv jsem si vsimla zvlastniho cisla cipu: 972270000137994 kdyz nas druhy Fretak ma 203098100301092. Trosku jsem se o to zacala zajimat a zjistila jsem, ze u cisla cipu se to ma takto:
Každý čip začíná identifikací příslušné země. Pro Českou republiku je mezinárodní normou ISO 3166 stanoven písmenný kód CZE nebo numerický kód 203 a dále následuje vlastní číslo čipu = číslo zvířete. Podle vseho tedy nase mala, dostala nejaky starsi typ cipu nepodlehajici norme ISO. K fretecce mame vystaveny i EuroPass. K pani veterinarce jsme hned volali, ale ta nam rekla, ze je to v poradku, ze s tim neni problem. Me spis prekvapuje, jak je mozne, ze i po normalizaci cisel cipu a jejich typu se najde jeste nekdo, kdo dava tyto stare cipy. Ted k memu dotazu, je cip i s timto starym cislem plnohodnotny a muze byt kompatibilni s EuroPassem? Vim, ze odstraneni cipu je nutne provadet chirurgicky a pote fretku precipovat ale na druhou stranu se bojim, kdyz s nasi malou vycestujeme, tak ze nas pri prvni kontrole vrati domu.