Amalka napsal:
Zdravím
už včera jsem tady psala, ale nějak to nemůžu najít, tak kdyby jste to už četli, tak nejsem blázen jen tady s tím neumím pracovat
.... Mám roční freťuli Amálku a asi před měsícem jsme si pořídili miminko Shelbyho.. Amálka byla po kastraci a měla falešku, takže po něm hrozně vyjížděla.. Dala jsem je do stejné klece, kterou jsem rozdělila aby se k sobě nedostali a aby ho cítila, že ho třeba časem přijme za svého. Asi čtrnáct dní zpátky se mi už zdála klidnější, tak jsem je spolu poprvé pustila a Amálka byla naprosto vzorná- olizovala ho a čistila, takže můj plán nejspíš vyšel
jenže Shelby se nechce nechat opečovávat a radši by si hrál. Jenže jeho způsob hry se nelíbí ani mě a řekla bych že někdy ani Amálce. Vždycky když už se moc rozdovádí, tak do ní začne hrozně kousat, škubat a tahat ji po koberci, občas to vypadá, že jí to nevadí a ještě ho provokuje, ale někdy už kvikne, tak je beru od sebe, aby jí něco neudělal. Zatím krev díkybohu netekla, ale zajímalo by mě proč se mu ta koza nebrání... Tak jsem se chtěla zeptat jestli je to normální jestli si takhle fretky prostě hrajou nebo jestli ho mám pokaždé co ji tak kousne zavřít do klece.. U mě tohle fungovalo, kousl moc- šel do klece, kterou nesnáší a vždycky se vzteká,když ho zavřu. Klec mají stále oddělenou, což je problém,protože jsme byli zvyklí jezdit i s Amálkou o víkendech na chatu, kde je jen jedna klec, která se oddělit nedá a mám strach je tam nechat spolu. A taky jsem se chtěla zeptat jestli je normální, že když se Shelby hodně rozdovádí tak mi připadá jako by ani nemohl popadnout dech, tak nějak divně sípe... nemůže to být nějaká vrozená nemoc nebo tak něco?(vždy jim dávám napít takže žízní to asi nebude) Amálka tohle nikdy nedělala... Moc děkuji za odpovědi a rady! Dominika
Ahoj, tak jak to tak čtu, mám pocit, že máš doma dvojče našeho Sama
. Tomu budou 4 měsíce a takhle nám dovádí s dvouročním samcem. Je to naprosto normální, mládě prostě blbne, potřebuje se vyřádit a další fretky jsou k tomu nejlepší příležitost
. Ještě máme rok a půl starou samičku, ale ta si s ním poradí. Když ho už má dost, prostě s ním zatřese a je klid
. Samec se prdloš taky nebrání a nechá se. Provokují se navzájem, ale je vidět, že Teddy už ho má chvílema taky dost, tak ho občas zachráním
:D. Jinak s tím sípáním je to u nás stejné, dokonce jsme malýho tahali po vyšetřeních, protože se nám to u předchozích fretek taky nestalo, ale je v pořádku, veterinář všechno prověřil a konstatoval, že máme prostě jen hyperaktivní fretku a že běhá tak moc, že to prostě chvílema nestíhá udýchat
. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo má doma takovýho divocha
. Jinak jedna rada, kterou mi tu někdo poradil a opravdu mi pomohla: pokud by samička měla od mláděte za krkem stroupky, jak ji pořád morduje, kup si v lékárně kalciovou mast a natírej jí to, fakt to zabírá, stroupky se rychleji hojí