Takže jelikož jsem už měla několik příhod, rozhodla jsem se založit toto vlákno a debatovat o zkušenostech s klecemi a voliérami. Mluvme prosím o bytových ubykacích, ne venkovních
díky.
1. náše první voliéra byla vyrobena z materiálů "co dům dal" Takže každé prkénko bylo z jiného dřeva. Vzhledově nic moc, no dalo by se to třeba nějak natřít. Ale o to ani tak nejde, jako spíš o vlastnostech onoho stavení. Jelikož každé dřevo bylo z jiné struktury, mělo i jiné vlastnosti. Na spodu voliéry bylo lino, původně též ty pvc lišty. Frodík je ale záhy otrhal a už jsme to nijak neřešili. Pak přišla Medulka a Elfinora. No a Elfinora lino postupem času a pubertou rozdrápala, pak rozkousala, až tam byla díra téměř přes půl dna voliéry.
Naštěstí to nežrala. Po čase začala voliéra taky dost smrdět a různorodost a likvidátorské choutky fretek si vzaly za své.
2. klec pro králíky - využívána při odchovech. Ideální na to, když se malá freťátka teprve učí chodit na záchod. Klec se prakticky vytře a je to ok. Nevýhoda ale spočívá v tom, že kdyby fretka opravdu moc chtěla, zřejmě by se nakonec ven dostala. Ani tak prokousáním, jako spíš nějakou skuninkou. I když záleží jaká ta klec přesně je, protože se říká, že pro fretky je králičí klec ne příliš velkou překážkou.
3. voliéra z lamina - ideální.
Lino na dně není, nejsou tam ani lišty. Vše se dá krásně omývat a hned tak se neproškrábe. Nikde nic netéká a nesmrdí. S ní jsme spokojeni.
4. klec pro fretky (Fredy II). Tak tady můžeme říci že fretka, řekněme nasraná mamina, si brzo poradila s mřížkami a utrhla je. Vyhla je nejdříve stiskem zubů a lomcováním je potom "ukroutila?" "vyviklala?".
Zjistila jsem na svých fretkách, že úskalí klecí je u samců, nebezpečné zaháknutí se za přirození
Například když přelízají otvor nebo chtějí z klece seskočit.
Nebo si tam občas zahákli packu, dráp, nebo prst. Tohle se mě u voliéra nestalo
Tam jsou oka tak, že tam nevznikají úzká očkaa podobně, kde by se mohla fretka zachytit za dráp, prst a tak.
Voliéra je také tišší. Když začne fretka drnkat v noci na mříže, není to takový bengál jako když začne hrát na klec, která jako celokovová zvoní a zvoní... Nemusí být v ní také průvan, pokud má uzavřené 3 stěny
A tak my jsme nejvíce spokojení s voliérou, řekněme kvalitně vyrobenou z lamina. Doufám, že jsem ten název nepopletla, je to ale to typické dřevo na nábytky - no spíš dřevotříska potažená tou vrstvou.