Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 21.Lis.2024 - 17:33
Registrovat | Pravidla | FAQ

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stáří freťáčka a mladší kamarád
OdeslatNapsal: 4.Kvě.2011 - 17:17 
 E-mail  ICQ  Profil

Ahoj, máme doma už dva kousky, oba jsou to mlaďoši. Marleyho (starší) jsme koupili ve zverimexu (před necelým měsícem) a bylo nám řečeno že mu je 8-9 týdnů (byl to takovej drobek), ale když jsme si v pondělí přivezli sedmitýdenního Boba tak je rozhodně o moc menší než byl Marley, tak jsem se chtěla zeptat jak se dá určit věk Marleyho? Nebo jestli Bob opravdu o tolik vyroste za ty dva týdny? Nemyslím si že by byl o hodně starší odhaduju cca tak o měsíc, ale to jsou nezkušené odhady podle toho jak byl veliký Marley a jak je veliký Bob.
A taky bych se chtěla zeptat na jejich chování. Než jsme si vzali Boba jsme Marleyho dovezli k freťátkům aby si kamaráda sám vybral. Se všema si hrál, s Bobem nejvíc. Bob mu i vlezl sám do přepravky a po cestě domů byli hodní, spinkali vedle sebe v jedné přepravce. Ovšem jakmile se Bob dostal k nám domů, tak jak to nezná byl takovej zmatenej a nevěděl, nebyl si jistý, a Marley má evidetně převahu, takže se kluci perou ale vypadá to spíš že Marley zakousne Boba (nebo spíš roztrhá na kousky) a pak ho vláčí tam a zpátky přes celej obývák, ale nic Bobovi pak není (jen má celý oslintaný uši a srst za krkem). Většinou zezačátku i kvoká ale pak se to změní v pištění a jekot, a když Boba vezmeme od Marleyho a Marleyho zavřeme do klece a Boba necháme venku tak Bob celej nešťastnej "pláče" venku před klecí a kouká na Marleyho že chce za ním a když první noc Marley odešel od Boba spát o pelíšek výš tak Bob neštastně kňučel než Marleyho našel. A spí spolu hezky Bob přitulenej k Marleymu v klubíčku, a to jsou spolu třetí den. Ale když se perou mám pocit že ho Marley každou chvíli rozkouše a roztrhá a že z malýho chudáka nic nezbyde a když začne "brečet" tak mi to připadá jak chudák prase když máme u babičky v zimě zabijačku. :cry:
Opravdu si jenom hrajou a tim že je Marley dvojnásobnej od Boba, tak hold Bob prohrává dokud nevyroste (pokud bude Bob po tatínkovi tak za půl roku se Marley může jít zahrabat ptž ho Bob rozšlápne :lol: ), nebo ho Marley nesnese, nebo si ještě nezvykl?? A je možné že tím že je u nás Marley jen o chvilku déle, lépe přijme Boba k sobě?

Předmět příspěvku: Re: Stáří freťáčka a mladší kamarád
OdeslatNapsal: 4.Kvě.2011 - 18:42 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Ono by asi bylo dobre rici kolik vazi a podminky ze kterych pochazi ten mladsi :-) Pak si clovek muze udelat nejakou predstavu..

Jde o to, ze klidne muze byt i ten mladsi nedochudce.
Vek se u mladat nejlepe pozna podle zubu. V 7mi tydnech prezubuji a maji dvojite spicaky. Takze pokud je ten starsi mel, pak byl mladsi. Pokud ne, je starsi.

Vaha mladat po odstavu se klidne muze pohybovat od 250 do 500g - zalezi na kvalite odchovu.

V kazdem veku si mladata hraji jinak :-) Starsi je uz akcnejsi a chce se rvat a radit, maly tohle ale jeste tak dobre nestiha, proto pak breci, kdyz mu velkej ublizuje, protoze se nekroti. Ale malickej chce s nekym byt a potrebuje spolecnost a proto breci, kdyz je sam a chce k jine fretce - preci do te doby nez jste si ho odvezli byl u mamy a sourozencu :wink:

Obrázek

OdeslatNapsal: 4.Kvě.2011 - 19:04 
 E-mail  ICQ  Profil

Děkuji za rychlou odpoved. Mladsi je od chovatele, narodil se 15.3. dvoje zoubky nema, ale má takovy malinky ostry jehlicky (to se me jen snazi chytnout a boli to jak cert), takze to uz asi budou druhe zoubky, bych si tak tipla. starsi mel uz velike spicaky kdyz jsme si ho vzali klidne mohly byt tak 0,5cm dlouhe. Jak moc starší by mohl byt? Prilozena je kdyztak fotka ze dne kdy jsme si ho privezli (jestli podle velikosti se da cca odhadnout jestli mu bylo 9 nebo treba 12 tydnu?). Protoze jak jsem videla dospele fretky tak Marley byl proste drobek, proto me tak prekvapilo ze osmitydenni mlade je jeste mensi.
Kolik vazi bohuzel nevim (ale pokusim se nekde sehnat vahu a zvazit je oba kluky). Ano, nez jsme si mladsiho odvezli byl u mamy a taty a se sesti dlasimi sourozenci. Jen se bojim jestli ta jejich hra je bezpecna, prece jenom je to takovy drobecek, aby ho Marley nezakousl.. Je tedy dobry napad trochu toho starsiho krotit, kdyz maly zacne brecet dat je od sebe (i kdyz jim to moc dlouho nevydrzi) a nebo je nechat at si to kluci vyridej po klucicim??

Přílohy:
Poznámka: Marleyho první den doma.
Marley.jpg
Marley.jpg [ 108.12 KIB | Zobrazeno 1959 krát ]

OdeslatNapsal: 4.Kvě.2011 - 20:31 

drobný ostrý zuby jsou mléčný, ne trvalý, trvalý jsou celkově větší a už nebývají tak ostrý. fotka fretky v přezubování http://pajisska.rajce.idnes.cz/Kryti_Ba ... em_056.jpg
pokud tedy mladý nemá zuby "dvojité" a nebo už "větší", ale jen drobné jehličky, pak s největší pravděpodobností bude mladší, než ti řekli. žel i při výběru chovatele je potřeba si dávat pozor, od koho fretky kupujete, jsou chovatelé, kteří fretě prodají klidně i před 6. týdnem nebo v 6.týdnu, stejně tak často upravují věk i ve zverimexech - fretata co ještě nemají věk na odstav vydávají za starší a naopak u fretat starších věk snižují...
toho, že větší fretě zakousne menší bych se rozhodně nebála, ale s největší pravděpodobností se budou žrát až oba dospějí a příjdou do říje, tam už mohou být rvačky dost vážný..

OdeslatNapsal: 4.Kvě.2011 - 21:35 
 E-mail  ICQ  Profil

Děkuji, já doufám že když je mezi nimi teda budu počítat přibližně měsíc a půl až dva, a budou spolu takhle odmala že si na sebe zvyknou. Oba je chceme nechat vykastrovat, tak snad budou i klidnejsi. Kdyztak bysme je museli rozdělit, ale ted jsou docela hodny, az na obcasny vetsi rozjareni Marleyho.. No ale nepotesilo me ze je Bob s nejvetsi pravdepodobnosti mladsi nez tvrdili. To ze budou trochu kecat ve zverimexu jsem pocitala, proto jsem zjistovala jak by mohl byt stary... Ale ten Bob me prekvapil... Budeme mu tedy sledovat zoubky a podle toho budeme vědět ze mu je priblizne 7 týdnu :-)

OdeslatNapsal: 4.Kvě.2011 - 21:43 

Podle fotky bych to mlade netipovala na vice jak 9tydnu, ale je to jen jedna fotka a neni tam ak dobre videt.

Presne jak pise Zofiro, tyhle zoubky jsou jeste mlecne, takze teprve prezubovat bude. Pokud je i malej, je to i pravdepodobnejsi, ze tomu tak je :-)
Podle toho kdy prezubi poznate kolik mu je.

Obrázek

OdeslatNapsal: 4.Kvě.2011 - 22:20 
 E-mail  ICQ  Profil

Děkuju, moc jste nám pomohli, už jsem trochu klidnější (pokud to jde, když vím že je Bob tak malinkatej drobeček, chudak takhle ho vzit od mamky - bohuzel s Marleym jsou to nase prvni fretky takze jsme to nepoznali ze je mladsi), ale aspon uz vime na cem jsme. :-) Tak budem sledovat zoubky a snazit se kluky co nejvice skamaradit :-)
Tak Pac a hezký večer všem fretkařům a freťulím 8)

OdeslatNapsal: 6.Kvě.2011 - 14:10 
 E-mail  ICQ  Profil

Dnes jsme byli u veta, ten potrvdil ze Bob je mladsi 7mi tydnu. Zvazil nám kluky a Marley ve svych 3 mesicich má 940g, a Bob v mozna 6ti tydnech 420g, tak mám radost jaky máme hezky kluky. Taky porad zerou, to by bylo aby dospeli nemeli aspon 2kg :-D