Děkuji za reakci od nejpovolanější
K tomu souladu se zákony a předpisy jsem myslel například na to, jestli tam nebude nutný nějaký hygienický a veterinární dozor. A nevím kde to zjistit. Samozřejmě pokud si někdo nechá doma pár nalezenců, tak to asi řešit nemusí, ale myslel jsem právě jak by to mělo být správně. Je jasné, že s každým nalezencem se musí zajít na prohlídku k veterináři. Ale myslím právě, když je někde víc zvířat pohromadě, jestli tam třeba nemusí pravidelně chodit na kontroly nějaký spolupracující vet, který by třeba odhalil případnou virologickou epidemii v počátku ap.
Našel jsem kontakty na Ligu na ochranu zvířat, která je OS a zaštiťuje provoz útulků, tak je zkusím zkontaktovat, jestli by neposkytli nějakou radu. Případně jestli by byla ochota zaštítit fretčí útulek. Pak sem napíšu, co jsem zjistil.
Při čtení Tvého příspěvku mě napadla jedna otázka. Jak píšeš o tom, že by bylo pro nalezence traumatizující setkání s domácími fretkami. Tak mě napadlo, jak dlouho trvá nalzené fretce v útulku, než ho začne považovat za svoje teritorium a je agresivní vůči nově příchozím. Máš tohle nějak vysledované?
My jsme teda zatím uvažovali tak, že by byla pro ně vyhrazená jedna nebo víc místností. A každá freťule by měla svoji klec. A že by se pouštěly proběhnout, podle toho jak se snášejí vždy víc fretek. Představu máme takovou, že v tom našem budou mít možnost výběhu i do venkovního oploceného prostoru. Problém je, že v tomhle případě je kapacita útulku omezena počtem nesnášenlivých fretek, které se musejí pouštět samy.
Nad tím jestli by měl nový majitel za fretku platit nebo ne, jsem zatím vůbec nepřemýšlel, ale myslím, že máš pravdu. My jsme takhle taky řešili, když se nám rozmnožili osmáci, tak jsme za ně sice nic nechtěli a dali bychom je i zadarmo, ale protože jsme nechtěli aby skončili na jídelníčku nějakého hada, tak jsme je zadarmo nedávali. (Mimochodem zas tam je jeden mladej osmák, kdyby někdo chtěl
už jsme mysleli, že ti dva jsou staří a už mláďata mít nebudou a bác ho
).
Taky vím, že jsou nejrůznější pubertální a adolescentní úchylové, kteří jsou schopní si koupit zvíře ve zveráku, vzít ho na mejdan a tam ho utýrat. Nechápu proč, to jde jaksi úplně mimo moje neuronové dráhy. A už proto by se neměly zvířata dávat z útulku úplně zadarmo, cizím lidem. Na druhou stranu pokud je to chovatel, o kterém se ví, že se fretkám věnuje, tak tam bych to zvířátko dal klidně zadarmo.
My se samozřejmě spolupráci, výměně informací, zkušeností ani definici společných zásad bránit nebudeme. Jen my zatím nejsme útulek
Jen příležitostný azyl. Pokud všechno dobře dopadne, tak útulek budeme otevírat na jaře. Ty prostory se budou muset nejdřív upravit atd. a taky se na zimu asi nebudeme chtít stěhovat