Ono na jednu stranu by bylo lepší, kdybys jí udělal prostě svůj koutek a tam by byla napořád i s klecí...Aby si zvykla, že tohle je prostě její místečko, nevím, zda jsi četla náš deníček...Mám tam fotku naší voliery...My klece moc neuznáváme z důvodu, že tam to zvíře nemá prostě takové soukromí a ještě na něj jde vzduch ze všech stran...V kleci podle nás prostě rychle může nastydnout. Chápu, že někteří říkají, že je to praktičtější (hodí dno klece do vany a osprchují ho...) ale já si napustím malý kbelíček a maximálně 1 krát za týden klec vytírám, protože je lino stále čisté, holky ve volieře chodějí 100 % na záchod, takže není třeba nějaké velké mytí...Do doby, kdy byly v kleci, bylo to taky hrozné, ale v tej se moc dlouho neohřáli. Přítel je truhlář a ten měl voliery pro fretku vždycky, jen jsme teď zase vyráběli novou, tak dočasně byli v kleci a taky se jim tam vůbec nelíbilo...Ony ty žbrdlinky přímo navádějí k tomu, o ně ten bordel dělat
Vrátím se zpět k téj naší volieře...Je v obýváku, který má asi 35 m čtverečních a ten je vlastně celý jakoby holek. Voliera je v rohu v místnosti, kde mají klid. Je to přes celou místnost od televize a DVD, aby je to moc nerušilo, když spějí a my tam i třebas sme a něco děláme. Promyslete nějaké klidnější místo v bytě, kde by mohla stát její klec pořád, aby věděla, že to je její místo a nikdo jí ho brát nebude. Pak začněte s časovým harmonogramem
My to máme pěkně rozvržené. Denně je pouštíme cca na 4 hodinky, záleží na týdnu - chodím na směny. Když mám ranní, jsem doma ve čtyři, tak cca od půl pátý jsou vypuštěné až do devíti, kdy se jdeme koupat
Když mám odpolední, ráno v devět vstanu, v půl desátý je pustim a v 11 odcházím, kdy už hajinkají zase v pelíškách. Večer v půl devátý přijdu domů a jsou puštěné do 11.Mezi tím venčením poklidím pelíšky, záchůdky, obývák
Takový režim je u nás, takže je třeba si to promyslet, doma to probrat jak a co a pak začít zvířátko učit. Ony rozumí tomu, co jim říkáš, co je učíš a co jim vysvětluješ, za co jim nadáváš
neboj, jsou chytré a tudíž i vych...né
jak mraky, takže učit, uplácet mlskama a jde to jak po másle