No tak si prej mám založit deníček...tak už ho mám mno
Jak to vlastně začalo...
Už nevím odkud moje dcera přišla na ten nápad a jednou prohlásila, že by chtěla fretku. Fretku? Říkám, na co, k čemu, dyť to strašně smrdí a je to divoký, odvětil jsem. To bylo všechno, co jsem o fretkách věděl.
Už jsem na to skoro zapomněl, když jsme byli v létě roku 2007 s dcerou na dovolené na Liberecku a protože nám zezačátku moc nepřálo počasí na výlety krajinou, zevlovali jsme po městě, ZOO a supermarketech. V místním Interšpáru jsme narazili na Zverimex a dcera si tam prohlížela zvířátka, když slyším héééj tatííí, dívej, mají fretkýýý
(dnes vím, že není důvod k oslavě, vidět fretku ve zverimexu
). Byly tam dvě, už nevím, jestli samička, či sameček, byly obě bílé a musím přiznat, že si mě získaly a nemít před sebou ještě více jak týden dovolené, možná by mě dcera už tenkrát přemluvila, abysme si je vzali domů.
Protože patřím mezi lidi počítačově gramotné, hned po příjezdu z dovolené domů, jsem si vzpomněl na klíčové slovo "fretka" a zadal ho do okýnka s nápisem google a začal studovat odkazy.
Jako první byly stránky fretka.cz a hned následovaly stránky tyto, které jsem začal podrobně studovat, psal si na papírek seznam věcí, co taková fretka potřebuje a prohlížel inzeráty, ve kterých byly nabízeny fretčí mláďata, nejlépe co nejblíže našeho bydliště.
Rozhodli jsme se s dcerou pro fretčího samce, ale utkvěl mně v paměti text myslím z těchto stránek, kde bylo psáno, že dvě fretky si pohrají i spolu a že jsou dvojnásobná radost. Tak jsme se rozhodli radost taky zdvojnásobit
Zakoupil jsem v internetovém obchodě první výbavu podle seznamu a objevil inzerát, jež nabízel fretčí mláďata. Email dal email a tak jsem zamluvil dva fretčí samce a protože jsem taky trochu kutil a ceny klecí se mi zdály dosti vysoké, dal se do výroby voliéry, kterou jsem vyrobil ze staré policové skříňky.
Příloha:
P8071131.jpg [ 121.24 KIB | Zobrazeno 7077 krát ]
Ze slečnou z inzerátu jsme si vyměnili pár emailů ve kterých mi posílala fotky mláďat, abych viděl jak hezky rostou.
Tak tady jsou, ano, mezi nima jsou naši kluci
Příloha:
fretata.jpg [ 169.66 KIB | Zobrazeno 7103 krát ]
Příloha:
fretata1.jpg [ 191.58 KIB | Zobrazeno 7093 krát ]
Konečně přišel den D, sobota 2.září 2007. Doma všechno připraveno, vzali jsme batůžek na fretky a vydali se na cestu.
Přijeli jsme do vsi autobusem, kde nás na zástávce čekala slečna a dovedla nás k ní domů. A potom to přišlo. Donesla přepravku a do zahrádky na dvorku vyskládala všechna mláďata. To bylo něco, toho pískání ! A prý... tak si vyberte.
Chvíli jsme pozorovali mláďata a pak sáhli po prvním, bylo živé, zvídavé a pořád v pohybu. Byl to Bloodik
Druhé vyhrálo proto, že bylo stále u misky. Všechna mláďata už se najedla, jen to jediné bylo stále u misky a chroustalo granulky jak o život. Tak to byl Šelmák, náš velký obr