Jordi napsal:
Z tvého popisu mě hned napadá otázka: "A co bude s těmi činčilami" Protože pokud uvažuješ o tom, že je dáš pryč, težko pak bude uvěřitelné, že se za nějaký ten čas nevzdáš také fretky.
A o co víc, lidé často fretku dají pryč, aniž by o tom informovali chovatele, nebo se s nim zkusili poradit, či jej požádat o pomoc s hledáním nového domova. Je to hodně nefér, a přitom stačí velmi málo, jen napsat nebo zavolat.
I já mám osmáky degu, které už nechávám pouze dožít. A ačkoliv už mne tato zvířátka nenaplňují tak jako fretka, stejně jsem se jich nevzdala.
My bydlíme také v 2+1. Máme papouška, zebřičky, osmáky, a fretky.
Smrad je podle toho, kdo zrovna říjí. Fretka je cítit v bytě stejně jako pes. Pokud psa nechováš a přijdeš do bytu, kde pes žije - cítíš ho tam. Stejně tak cítíš fretku.
Když fretce čistíš záchod 2x denně a co týden měníš pelechy a zar za čas (třeba zhruba za měsíc) fretku vykoupeš. Není to o nic horší, než mít v bytě psa nebo kočku.
Fretka je výrazně cítit v říji. Pro omezení pachu je kastrace trochu řešením. U samce se omezí samčí pach, zmírní "agresivita", u samic je kastrace doporučována kvůli dlouhotrvajícím říjím, které ji mohou až zabít.
Ahojda, jsem na tomhle foru poprve, tak nevim jestli jsem se trefila, ale přesto. Kdysi jsem chovala fretku v bytě a bylo to docela v pohodě, ale je to už 15 let. V současnosti děti dospěly a my s manželem uvažujeme opět o pořízení fretičky. Jedeme se podívat k chovatelce, hlavně nabrat rady, ale: máme už osmáčky, pískomily, 2 kočičky a 2 pejsky, 1 zakrslého králíčka a leguána. S tím, že kočičky, pejsci, králíček a občas leguán chodí volně po bytě i po zahradě (máme rodinný domek). Běžná je situace, že v křesle leží králík, kolem něj je obtočená kočka a kolem ní ještě pes, všichni společně žerou a chodí ven....řeším, jestli mi fretečka v tomhle mírumilovném společenství neudělá trošku chaos? díky za jakoukoli radu. Romana