Ona ta fretka je ve stresu, pořád nějaký lidi a nemá vlastně nikoho, koho považuje za páníčka/paničku.
Já jsem samičku nedávno koupil v aukci na aukru, protože už ji majitel nechtěl a cestou ze starého domova do nového kousla moji "kurýrku"
aj kurýra a i já doma jsem hned dostal kousanec. Proti samci je však její stisk směšný a zoubky spíš píchají, protože jsou ostré a menší, jako jehličky.
Je u mě 3 a půl měsíce a je to neskutečnej mazel, který slyší na zavolání.
Samička mi celově přijde méně náročná. Té mojí stačí a vžaduje dvakrát denně jít z klece se proběhnout ven. Dává to njaevo tím, že vyhazuje záchod
Proběhne se, někde stejně usne na zemi, dám ji do klece a většinou spí. Ven vůbec nechce, nebaví jí to, kouká z batohu, nechá se nosit, ale chodit jí nebere. Sedí a tam kde jí nechám, tam ji najdu
Její bobečky jsou taky k smíchu a aj když se vykadí na koberec, tak se to bez jakékoli újmy prostě sebere.
Ráda ale spíš běhá a dělá blbosti, poskakuje a kvoká, ale večer si i lehne a nechá se mazlit.
Taky je malinká, pidi a fakt ji stačí menší klec a vůbec jí necítím.
Trochu mám obavy z těch problémů s říjí co samičky mají, ukončování a nebo pak kastrace, což je vlastně už operativní zákrok v bříšku.
Naopak samci jou opravdu velcí, jeden z mých samců vážil skoro 3 kila v říji. Vyžaadují proto víc prostoru a větší klec. Jsou zvyklí na volný pohyb a když si přispím, tak lomcováním s dveřmi voliéry mi dávají najevo, že bych měl vstát a pustit je.
Ráno jsou na programu běhy a bojové hry, menší šarvátky. Až se unaví, pak už jen tak polehávají, cca kolem 13.30 mají odpolední siestu, kdy spí tvrdě. Jsou opravdu jak načasovaní, a jak se blíží půl druhá, je vidět, že hledají místo, kde budou spát. Když se prospí vezmu je ven, chodí rádi a vydrží docela dost dlouho, tipnul bych, že tak 3-5km není pro ně problém ujít. procházky jsou krásně unavení a spí až do večera, před večerkou na kterou jsem je naučil ve 22.00 si ještě chvíli hrajeme a okolo té 22 hodiny si sami zalezou do klece, ještě mě stačí upozornit případně vystrkováním misky s jídlem a nebo vodou, že je to málo a na noc je třeba přidat
V říji jsou samci dost cítit a značkují, takže chodím s hadrem a utírám
hlavně po ránu, po vylezení z klece je třeba všechno přeznačkovat a potom jsou celkem spokojení, hodně značkují naštěstí svůj záchod, kde to tolik nevadí. Co jsem vypozoroval já v rozporu s tím, co jsem četl, možná je to individuální, je, že po připuštění se samec o dost uklidní.
Například Šelmák co kryl Amálku s ní teď může normálně běhat, aniž by jí nějak obtěžoval a otravoval, spíš otrvuje ona jeho a on před ní kolikrát někam zaleze
. Naopak zatím nepřipuštěný samec Bloodik nedělá nic jinýho, než první na ní běží, chytí a snaží se o jediné
takže spolu být nemůžou.