Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 10.Lis.2024 - 7:02
Registrovat | Pravidla | FAQ

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: sedi zakal a kakanie
OdeslatNapsal: 19.Led.2010 - 23:00 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

reana napsal:
....Druha fretka ani omylom sa netrha skocit z balkona,proste som zabudla zavriet balkon a ona skocila.Neviem preco...

kdyby sis o fretkách opravdu něco načetla, tak všude se píše, že fretky NEODHADUJÍ výšku a klidně skočí z okna/balkonu i v 9. patře, proto nemají na otevřeném okně nebo balkoně co dělat, takže můžeš být jedině ráda, že tahle fretka k tomu ještě nedošla a jestli hodláš pokoušet štěstí a čekat dokud neskočí, tak pak se tu nelituj jak tě unavuje a manžela obtěžuje to věčný uklízení bobků a utírátí moči po fretce, která pravděpodobně vlivem zranění neovládá svěrače. nechat fretku spadnout z balkonu 2x za sebou mi opravdu příjde jako dost velká nezodpovědnost, ano, nehody se stávají, ale 2x za sebou v tak krátkém čase?! :roll: taky mám balkon, 5 fretek, ale tak bud mám puštěný fretky a zavřený balkon a nebo otevřený balkon/okna, ale zavřený fretky.
co se týče zákalu, tak to nemusí být jen následek nějakého poranění, ale i jiné nemoci, třeba cukrovky.

OdeslatNapsal: 20.Led.2010 - 10:37 
Site Admin

čím krmíš? zákal by mohl být způsoben i nedostatkem něčeho ve stravě, nebo naopak vysokým podílem něčeho jiného. Ale v tomhle případě bych spíš tipovala následek úrazu a ani nemusí jít o šedý zákal jako takový. Jenže to je jen doměnka.

Pokud fretečce v zemi kde žiješ není pomoci, pak se budeš muset smířit s tím, že zůstane pravděpodobně mrzák, alebo se sama budeš snažit najít nějakou pomoc. Ať ji vet udělá ten rentgen, bez toho se asi dál nepohneš. Potom podle toho, co se na něm zjistí bych uvažovala třeba o nějaké rehabilitaci, kterou ale asi budeš muset praktikovat sama. Bohužel ale asi víc neporadím. Nemám zkušenost s rehabilitací ani u zvířat ani u lidí. Bez toho rentgenu bych s ní ale nějak hrrrr nemanipulovala.

OdeslatNapsal: 20.Led.2010 - 10:43 

ŽoFiRo napsal:
příjde jako dost velká nezodpovědnost, ano, nehody se stávají, ale 2x za sebou v tak krátkém čase?! :roll:

myslím, že dost z nás si názor již udělalo...

Každopádně pokud veterináři nevědí co s fretkou, u nás tady v Lípě alepsoň postupují podobně jako s kočkou. Takže pokud kočka skočí - což dělají také velmi běžně, automaticky jim dělají rentgenové snímky, zda nemají poraněnou páteř nebo nějaké orgány. Speciálně jsem si díky tomuto případu ověřovala, jak by u nás tady postupovali - u dvou veterinářů.
Změnila bych veterináře a to 100 %. Navíc třebas jedna z našich fretek je z chovu, kde se dřív ročně narodilo asi kolem 500 mladých, kteří šli na chov do Skotska a Británie, takže silně pochybuji, že ani tam nikde není žádný kvalitní veterinář, který by o nich něco věděl.

Ono jde o to jen chtít, pro příklad, já jezdím na veterinu 300 km, se svými fretkami...prostě každý člověk má jiné hodnoty, dámy, musíme se smířit s tím, že my pro své mazlíčky uděláme cokoliv a jiní ne... ;-)

OdeslatNapsal: 20.Led.2010 - 15:26 
 E-mail  Profil

Takze ahoj vsichni,mam smutnu spravu,Danuska sme museli uspat.Nebolo to ziadnym zranenim,doktor zistil slepnutie,teda nemala sedy zakal,ako som sa domnievala,a aj u druheho ocka uz zacinala spelnut.Nebola to cukrovka,testy nic nepreukazali,vraj geneticka chyba zrejme.No a taktiez mala chudinka tumor pankreasu,preto to kakanie a cikanie,ktore neovladala.Do rana si zaspinila cely domcek a na zachoide vobec nebol.Doktor vravel,ze to uz bude len horsie.Tu v meste nie je ziadna specializovana klinika,az hodne kilakov prec a tiez pochybuju,ze by s tym daco urobili.Takze nam odporucil ju radsej netrapit,lebo to progresovalo rychlo,sama som videla zmeny zo vcera.Pritom to zacalo pred tyzdnom,tu bobek,potom viac a do rana aj domcek.Dakujem vsetkym za rady!!!!

A na zaver,Dany si vyhryzla dieru na balkone a ked sme to zistili,nenechavali sme otvoreny balkon,nikdy.Ten vecer,ked padla,som ho zabudla zavriet.Ta diera bola mala ako ona.Prosim,viem,ze som spravila chybu,to viem,ale neodsudzujte mna a inych,pretoze ani vy neviete,co zabudnete,alebo pochybite a nikdy nehovor,ze vam sa nic stat nemoze.Velakrat som tu nasla v clankoch ako odsudzujete niekoho za to,co spravil,alebo nespravil,akoby vy ste boli svati.Tim sa nechcem nikoho dotknut,len je to na zvazenie.Hladame to pomoc a rady a nie psych.depku.

Ale aj tak moooc dakujem vsetkym.

Dany,lubim ta!!!!

OdeslatNapsal: 20.Led.2010 - 16:08 
Site Admin

To je mě líto... :cry:

Nevím co víc napsat i když otázek v hlavě mám víc, aby to nepůsobilo příliš dotěrně a rejpavě, snad jen, že i když nejsem veterinář, diagnóza se mě osobně jeví příliš divoká...

OdeslatNapsal: 20.Led.2010 - 16:22 
 E-mail   Moje galerie  ICQ  Profil

ani vy neviete,co zabudnete,alebo pochybite a nikdy nehovor,ze vam sa nic stat nemoze

To nikdo netvrdil, minimálně ale dělám maximum a obyčejně si s fretkou hraju a věnuju se jí, ne že jen tak běhá po bytě a první co bylo jsem se snažil zabazpečit všechno, kam by fretka mohla zalézt a něco se jí stát.
Vašeho zvířátka je mi líto, ale zřejmě to pro něj bylo už jen vysvobození.
Nicméně souhals s Jordi....napřed vet neudělal ani retgen po pádu zvířete a teď máte diagnóozu jako na onkologické LDN...no myslet si můžeme cokoli, pravdu znáte jen vy a svědomí je také jen vaše.

http://pejan.rajce.idnes.cz/Mladata_2010/
http://old.stream.cz/?m=video&a=user_vi ... _id=164416

OdeslatNapsal: 20.Led.2010 - 16:56 
 E-mail  Profil

No Dany bola ina,s nou sme sa mohli hrat len 5 min,ako ona chcela a potom dost,lebo ona milovala skor brazdit po celom byte.Potom sme jej doniesli druhu a spolu sa vyhrali,ale s nami uz nechcela.Byt je zabezpeceny kompletne,to sme urobili davno,az na to,ze si spravila tu dieru na balkone.A inac,my nie sme o nic mudrejsi,viem len to,co mi povedal doktor.Kazdopadne by bola uplne slepa,co by mi nevadilo,ale to vylocovanie,to muselo byt desne aj pre nu samu.Vsak robit to v domceku:-((( Vecer som jej to umyla,rano to bolo spinave a zachod cisty.Inak bola celkom ziva,sice trochu pochudla,mala zdvihnuty chvost dohora stale,ale neviem,ci mala bolesti.Mozno to bolo len na zaciatku,ja fakt neviem,je mi to hrozne luto.Maly syn ju stale vola a aj fretak ju hlada a nic.Dnes vecer ju pojdeme pochovat,nech ma mojka uz vecny klud a casom Tobykovi donesieme asi novu fretku z utulku.Ale az casom,teraz to dost boli.

OdeslatNapsal: 20.Led.2010 - 17:08 

chudacek :cry: je to pro ni ale opravdu vysvobozeni, nebude se vic trapit :( je mi te chudinky opravdu velmi lito :cry:

Kazdopadne me to opravu nehraje :roll: Pises, ze testy nic neprokazaly, pritom pises take, ze fretecka mela nador slinivky - coz by se projevilo i nizkou hladinou cukru v testech :idea: :?: Priznaky tumoru podle me neni pouze neudrzeni moci - ale hlavne priznaky jako malatnost a pod., coz u fretecky jak pises nebylo - ona mela ocividne problemy se sveracema a ne s nejakym tumorem :roll: :evil:
Osobne si myslim, ze dost zpusobyl pad - ne genetika :roll:

Nikdo zde neni svaty, ale hodne lidi se chybou ponauci. Coz ve Tvem pripade se o tom moc mluvit neda :( Takdy hlavne jde vice i o ten pristup samotny :( S tou pravdou a svedomim ma Pejan pravdu :roll:

Obrázek

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2