Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 15.Lis.2024 - 20:30
Registrovat | Pravidla | FAQ

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zverimexy - podmínky držení fretek
OdeslatNapsal: 3.Lis.2008 - 10:47 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Wilte, promiň ale právě že o poznatcích v chovu a následné péči o zvířata, o tom to přece je...Pokud má pan Robert zkreslené poznatky na chov fretek a chová je nevhodně, byť i na chvíli, jak psal, že jsou fretky tam maximálně 14 dní. Sami víme, že fretce stačí nachvíli povolit uzdu a "zlobí" - kdy následek u lidí, kteří si fretku domů vemou jsou katastrofální - fretka je nesocializovaná a hryže jako piraňa a spousty jich potom vrací zpět do zverimexů, jelikož je kvůli tomu nechtějí :-( Vem si kolik je známých případů. Ten zverimex tady u nás pečlivě nové majitele fretek vybírají. Neprodávají je určitě dětem (což neříkám, že zverimex p. Roberta to dělá :wink: ) fretku je tam možné kdykoliv vrátit s tím, kdyby jí nezvládali. Dávají tam kontakt na mě, pro případné rady nebo akutní pomoc :oops: :oops: Tahle bych si představovala spolupráci se zverimexy - vhodné ubytování, prodavačky se tam o freťuli starají výborně, často se s ní chovají a návštěvníci si jí mohou na vlastní nebezpečí hladit, pokud prodavačku požádají, aby freťuli ven vyndala.Vhodné krmivo, stále dostupné, záchudek a bydlení. Je to opravdu jen o přístupu o ničem jiném a myslím si, že ta zvířata se tam mají dobře. A já se znovu ptám, proč jinde to jde a jinde ne??? Protože jinde nechtějí, je to nejspíš moc práce. Což pro nás je takové ubytování samozřejmostí - proto se nám to nelíbí, proto zverimexy haníme a oni se cítí dotčeni. Ale myslím si, že oni by měli spíš chápat nás, než my je - oni jsou povini byť i na 14 dní zajistit tomu zvířeti výbornou péči, kterou tam ale ve většině případech nedostávají. Stačí se podívat na forum vedle, do vlákna zverimexy...70 % je katastrofa...Je to smutné...

OdeslatNapsal: 4.Lis.2008 - 20:07 

Ja osobne bych nevolila zadnou podestylku ci substrat (krom do zachodku) protoze preci jen se fretky udrzuji takto v lepsi hygiene.. Pelisky se daji vyprat a fretky to toho zaroven nekadi, nevaleji se v tom a nehrabou. Pokud chce navic majitel sve fretce poskytnou neco na hrabani, pak bych rekla, ze radeji jde ven a kdyz se vrati, spinavou fretku okoupe.
Ze zubrstratu a hoblin se muzou fretky nadychat malych castecek. Mohou to sice i ze zachodku, ale v tom fretky nenoruji, protoze vetsinou vi k cemu slouzi.

Myslim, ze pokud chce mit zverimex kvalitni podminky pro fretky, tak neni problem jim zavesit do klece hamaku, ci tam dat hadr, dat jim zachod (pokud s tim maji problem, tak pridelat), granule k dispozici po cely den a napajecku a nejake malicke hracky. Tohle vsechno neni pro zverimex zadny problem a stejne si myslim, ze vymenit hobliny z cele klece neni o nic drazsi, nez stelivo ze zachodka.
Navic toto vse je alespon zaklad pro nevedome zajemce o fretata, ktere to frete okouzli na miste a oni si ho koupi a inspiruji se spatnymi podminkami ve zverimexu (bohuzel). Proto si myslim, ze je zaklad, aby i zverimexy mely podminky podobne u chovatelu doma..
Ja chapu ze nekteri chovaji fretky jak rika zde pan Robert, ale bohuzel to jsou lide, kteri proste nemaji fretku jako mazlika, ale spis na chov, nevenuji jim peci a hlavne je nemaji doma. Kdezto kdo si koupi jednu fretku, ma ji jako kocku ci psa a nebude ji prece chovat ve voliere na okrasu jako kunu - kort, kdyz toto zvire je opravdu domestikovane a v podstate se ani neda inspirovat tim "co by delalo ve volne prirode"..

Doufam, ze kdyz uz pan Robert prisel na toto forum, tak treba bude mit i snahu zmenit fretkam jejich prostredi :) Bylo by to dobre jak pro ty fretky, tak pro budouci zajemce (hlavne i ty nevedome) :) Mozna, ze pak nebude fretka lidem tolik pachnout, kdyz ji budou udrzovat cistou a ze ji nevyhodi proto, ze neni cistotna a ani proto, ze je kouse, jelikoz nema neustale k dispozici krmivo :)

Obrázek

OdeslatNapsal: 4.Lis.2008 - 20:14 
 E-mail   Moje galerie  Profil

Jo v pohodě- já s tím klidně můžu žít. Tahle diskuze už je vážně nudná. Protože to přestává být diskuze. Děkuji všem zkušeným chovatelům za vysvětlení.

OdeslatNapsal: 4.Lis.2008 - 23:50 
 E-mail   Moje galerie  ICQ  Profil

Já s tím taky můžu řít, protože si bohužel uvědomuju, že všechny týrané, špatně chované a vychované fretky není v mých silách zachránit, i když je mi těch chlupáčků samozřejmě moc líto, ale to je tak jediné, co s tím může dělat :?

http://pejan.rajce.idnes.cz/Mladata_2010/
http://old.stream.cz/?m=video&a=user_vi ... _id=164416

OdeslatNapsal: 5.Lis.2008 - 14:07 

8) Tak jsem si konečně ve své pracovní době přečetla celou diskuzi...a myslím, že P.Robert je pasík, že oubec do tohoto fora, se registroval a odpovídal (bo se bránil?!).a určitě tušil, že se tu nedočká kladné odpovědi:).mno nehodlám to rozebírat...samozřejmě souhlasím,,,s lidma s fora...ale také uznávám P.Roberta, že odpovídal a nehodil to vše za hlavu a snažil se nám ukázat, že i zverimexi nejsou tak laksní k osatním prodejcům a jiným chovatelům a pod.
Za celou tu dobu diskuze se ani jednou neohradil , a nebylo na jeho psaní znáti, že by mluvil s nadřazeností a pohrdání....psal s úctou a slušností...a určitě si něco kladného odnes,,,jooo P,Roberte nedrážděte hada bosou nohou :) ...

Musíte si uvědomit, že naší mazánci jsou domácí mazlíci a ani jeden z nás si na ně nenechá jak koliv sáhnout a tvrzení o správnosti chovu a péče je tu někdy opravdu choulostivé téma.
Každý chovatel, majitele, vlastník, a pod, má své vlastí zkušenosti a každý rozumný myslíci člověk si nechá poradit .

Mé zkušenosti ze zverimexy,, nesjou dobré,ale setkala jsem se tam se zaměstnaci, rozumnými a poslechli mé rady. samozřejmě si uvědomuji, že se ve zverimexu neprodávají jen fretky,a le i jiná zvířátka,a že si tam člověk nedokáže udělat čas na jeden jediný druh...je třeba tam se postarat, př. o 12 druhů zvířat, ptáku, hlodavců, hadů, rybiček a pod.

Ale na druhou starnu si říkám, že mě jako zaměstnance ve zverimexu(kdybych jím byla)..mě přivezli zvíře o kterém oubec nic nevím, tak bych ze svého vlastího zájmu se o ně co nejvíce dozvědela, a poskytla na prodejně potřebný sortiment , jako je granule pro fretku, když už se bavíme o ní, a jiné pamlsky a pod.
Takže pokud už v obchodě prodávám fretku , tak abych k ní měla co zakazníkovi nabýdnout, ale to už je zas jiná kategorie:)

Nevím, zda je dobré přikládat vinu obchodníkům ze zverimexů, zda nezodpovědným chovatelům a množitelů fretek...Lidi jsou jak loutky,,, prodaj zvíře jaké koliv a neřeší jak o něj bude postaráno, je to pouhá ekonomika a největší zisk z ní, lidi si nechovaj k sobě dobře a pak co očekáváme k němé tváři je absurdní.... :cry:

Mno nerada bych svým příspěvkem někoho naštvala a pod.
Všichni víme, ře Forum není jeno chat, ale i diskuzní odkazy a pod. a musím uznat a řící, že tohle za tu dobu co navštěvuji Forum,, tato dizkuse byla jedna z nejlepších :!:
Ps: doufám, že mě nesežerete Petulevrtule. a ostatní :wink: :P

OdeslatNapsal: 5.Lis.2008 - 21:46 

Luci, nemyslím, že bych tě měla sežrat :-)
Každopádně na držení zvířete ve zverimexu je zákon - zvíře musí mít vhodné prostředí k tomu, aby tam mohlo být a přebývat, než se prodá, musí být ve vhodných podmínkách...Pokud to není, je to porušení zákona. Dokud zde bude taková osvěta veterinářů, jaká je - že nevědí ani jak správně fretku chovat, nikdy se ve zverimexech nic nezmění. Stejně jako "chovatelů" i když pro mě to chovatelé prostě nejsou, kteří mají mláďata v nevhodných životních podmínkách. Viz vlákno vedle na foru. Lucifinka podávala stížnost na chovatelku, která měla údajně freťata v nevhodných podmínkách a nic tam v nepořádku údajně nebylo...Takže je to stále jen držme huby a držme krok...Zvířata jsou stále jen braná jako věci, které nemají cit, dušičku a vlastně nežijí, že :P Ve zverimexu může bejt 100 krát lepší člověk, ale podmínky jim tam nezlepší napořád...Příští rok přijdou další a další a neustále dotovat zvířata z malých platů prodavaček, to nejde, jak mi řekla známá...Hlavně se prý musí změnit přístup majitelů zverimexů.Stejně jako odchovávatelů...Ale to je diskuze vlastně o ničem, jelikož my jsme na to moc malí páni...

OdeslatNapsal: 25.Lis.2008 - 9:22 

Děvčata jste fakt hustý. Škoda že jsem se nepřidala... :oops:
Když o fretkách nic neví, neměl by je vůbec v tom zverimexu mít. Když jsem já byla na praxi ve zverimexu, tak se tam paní o všechny zvířata starala skvěle. každej den sme kydali a 2x denně krmili vždycky plný misky a dávali čistou vodu.. Fretky tam neměla. jen hlodavce a ptáky. a rybky ze šnekama :oops:

OdeslatNapsal: 26.Lis.2008 - 16:51 
 E-mail   Moje galerie  Profil

Šmačko-raději mlč! Hustá jseš ty!

OdeslatNapsal: 26.Lis.2008 - 21:37 

Proč sem hustá?! :oops:

OdeslatNapsal: 4.Pro.2008 - 12:44 
 E-mail  ICQ  Profil

Kamilka1 napsal:
Vážený pane Roberte,
omlouvám se, že jsem nechala rozjet diskuzi, aniž bych se přidala. Té své poznámky o tom, jak jsem byla nespokojena s péčí o fretku a i s reakcí vaší prodavačky se budu stále držet.
Ráda bych nyní reagovala na všechny poznámnky, které tu byly zmíněny jak Vámi, tak chovatelkami a chovately fretek.
Nejprve k tomu, co jste psal Vy o prostředí u Vás v obchodě.
V den, kdy jsem tam byla, tak tam byla pouze jedna velká betonová miska (asi ta na vodu), voda v ní nebyla, byly tam pouze hobliny. Stejně tak, jak píšete o pelíšku - asi jste se snažil maličko zachránit své jméno, ale v ten den, v tom "fretčím akváriu" byla pouze fretka, hobliny a ta miska. Nevšimla jsem si ani hadru, ani domečku. Ten pohled se mi vryl do paměti :cry:
Nerada bych Vás poškozovala, takže se nebudu vyjadřovat k ostatním zvířecím ubykacím. Všimla jsem si tam pár druhů zvířat, které se tam jistě měly dobře - misky měly plné, terária čistá a pohodlná. Já se ale v tu chvíli zajímala o tu fretku a všimla jsem si i hlodavců, které byly umístěny kolem ní (na stejné zdi - myslím, že to tam máte poskládané nad sebou v regálu). Ti hlodavci byly ještě jakž takš v pohodě... hobliny měly čisté, ale jídla a pití jsem si tam nevšimla. Ta fretka mě ale opravdu položila na záda. Bylo mi jí moc a moc líto.

A teď k další diskuzi, která tu proběhla:
1/ fretka by opravdu měla mít svůj pelíšek a hnízdečko, kam se schová, když se bude cítit unavená či vystrašená
2/ fretka by měla mít svou napáječku s čerstvou vodou (ne, že jí dáte napáječku, ale voda tam zůstane dokud ji fretka třeba až za týden nevypije)
3/ fretka by měla jíst opravdu tak, jak ona uzná za vhodné. Peťulevrtule tou svou připomínkou chtěla říct, že fretky se nepřežírají ale psi a kočky ano (slovo "jako" tam hrálo nechtěně špatnou roli). Fretky, jelikož a právě proto, že jsou domestikované, by se tak měly i chovat = bez hoblin, ale se záchůdkem a pelíškem od sebe oddělených
4/jak už také bylo zmíněno, fretka by měla být ve zverimexu chována tak, jak je uváděno ve všech publikacích a radách, které jsou dále určeny pro chovatele, kteří si fretečku od Vás zakoupí a odnesou domů, proto byte si i Vy měl jednu či dvě publikace zaměřené na chov fretek pořídit (není to tak drahá záležitost a všechny základní pojmy tam jsou vysvětlené tak, aby je pochopili jak začínající chovatelé, tak i pokročilý zootechnik, jako jste Vy)
5/ všichni, co tu chováme fretky, máme klece buď s plastovým dnem, nebo potom po domácku vyrobené sice dřevěné (nebo dřevotřískové), ale s linem místo vašich hoblin
- lino nestudí stejně jako hobliny
- naše fretky jsou venčené jak po bytě, tak potom i venku, proto se mohou vydovádět hrabáním buď venku v hlíně či písku, tak doma rochněním v igelitkách, rourách a podobných prolejzkách, které mají mnohem radši
6/ jak tvrdíte (já nemám žádnou zkušenost, takže nemohu potvrdit ani vyloučit), tak šelmy v zoo mají jako podestýlku také hobliny. Myslím ale, že toto nebude až taková pravda. Zvířata-šelmy, žijící v Zoo možná mají hobliny na betonu, kde jsou v noci zavřená, ale rozhodně v nich nejsou 24 hodin denně, což znamená, že když jsou na vycházce, přicházejí do styku i s jinými podestýlkami. Navíc tato zvířata nejsou ani domestikovaná - žrádlo se jim podává dlouhou tyčí a nikdo se s nima nemazlí, což chápu, ale Vy byste měl pochopit, že chovatel, který bude mít malou šelmu doma, se s ní bude mazlit, žrádlo jí bude dávat z ruky (pokud se jedná o mlsky jako odměnu) a pokud se bude potom starat o jeho ubykaci, tak nevezme hadici a výkaly nevystříká, ale vše vytře hadrem, vymění kočkolit v záchodě, dá vyprat pelíšky a omyje všechny misky a napáječky, tudíž bude péče náročnější a zvířátko by mělo být zvyklé chodit na svůj záchůdek, mít žrádlo v misce, vodu v napaječcě a ke všemu mít stálý přístup. Proto jsou hobliny pro doma chované zvíře nepřípustné.
7/ nevím, jaké jsou normy pro chov zvířat ve zverimexech, ale už jste viděl v některém konkurenčním obchodě, že by tam měli kotě ve skleněném akváriu? Nene... mají ho ve velké kleci, kde má totě vše, co opravdu potřebuje (granulky, pelíšek, vodu, kočičí záchůdek a hračky), nejsou tato pravidla o omyvatelných klecích spíše pro hlodavce a ostaní, než pro šelmy?!?!

Chápu, že akvárium je vzhledem k údržbě lepší, než klec, ale zkuste se tedy alespoň zamyslet nad tím, co v tom akváriu bude a v čem chcete fretečky, které půjdou od Vás dál do světa, chovat a nad tím, že i těch 14 dní je pro ně kus života, který by měly trávit alespoň příjemněji, když už jim jsou odepřeny vycházky, hry, průzkumy a tak dále......
Myslím, že se Vám nic nestane, když poslechnete pár našich rad, které jsou míněny v dobrém hlavně pro zvířata a zařídíte ten chvilkový domov těch chlupáčů tak, aby byly spokojené obě strany.

Možná máte pár zkušeností se zvířaty a fretkami a můžete říct, že fretkám, které chováte v obchodě to Vaše prostředí nevadí a prospívá, ale víte, co je s fretkou, která po pár týdnech opustí Váš obchod a jde k majiteli? Bude hladová, nenavyklá na prostředí, které jí chovatel podle všech rad osttních chovatelů či publikací připravil... myslíte, že tak to má být? Nemělo by to být naopak a Vy byste měl jít příkladem?
Že byste zkusil freťulky krmit dostatečně, nechal jim připravit pelíšek, napáječku a záchůdek tak, aby potom noví majitelé nebyli vyplašení, že fretka kouše a chodí kakat všude, kam se jí zachce a potom si koupi nerozmýšleli a nedávali fretky do útulku, nebo dokonce nevypouštěli do přírody, kde fretečky jen málokdy přežijí?
Zkuste se zamyslet a říci si, že vše napravíte a využijete zkušeností nášich?

Já mám doma dvě fretky - jedna je z chovu, má papíry, je čipovaná, vychovaná a stála mě 1800Kč (to nepočítám benzín za ježdění na návštěvu než jsem si ho směla vzít domu, nepočítám peníze, které jsem dala za všechno vybavení, aby se fretka měla opradu dobře) a pak mám druhou fretku, která u mě skončila jen díky tomu, že jí nějakej dobrák vyhodil do přírody, protože už to nebyla dobrá hračka pro děti, nebo protože začal být v říji a začal značkovat a zapáchat...
O obě fretky se starám s láskou a ačkoli za prací dojíždím denně 3 hodiny, tak na ně si najdu čas pokaždé a nikdy jim nic nechybělo. Jejich ubykace je o velikosti velké skříně - 6 pater, které skýtají několik pelíšků, houpaček, rour k prolézání a hrám, záchůdek s čistým kočkolitem, dvě misky na žrádlo, které jsou stále plné granulí a dvě napáječky s vodou. Fretky mají dostatečný pohyb i v kleci a to nepočítám to, že jsou denně venku a v kleci jsou pouze v noci. Možná, že se Vám bude zdát má péče přehnaná, protože je jasné, že v obchodě není tolik prostoru i času na jedno zvíře, ale zkuste to alespoň zvážit :wink:

Přeji mnoho dalších dobrých rad a doufám, že vše napravíte a všem zvířátkům bude u Vás hej :)

Zdravím Vás,
Kamilka, Chubby a Kamílek (a nové dvě želvičky :oops: )

Chtěl jsem jen dodat, že já dávám fretce do misky granule ráno a večer a má v té misce celý den a nikdy není hlady, tak to snad takový problém není nebo se může používat taková miska s tím vysokým zásobníkem

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3