Vážený pane Roberte,
omlouvám se, že jsem nechala rozjet diskuzi, aniž bych se přidala. Té své poznámky o tom, jak jsem byla nespokojena s péčí o fretku a i s reakcí vaší prodavačky se budu stále držet.
Ráda bych nyní reagovala na všechny poznámnky, které tu byly zmíněny jak Vámi, tak chovatelkami a chovately fretek.
Nejprve k tomu, co jste psal Vy o prostředí u Vás v obchodě.
V den, kdy jsem tam byla, tak tam byla pouze jedna velká betonová miska (asi ta na vodu), voda v ní nebyla, byly tam pouze hobliny. Stejně tak, jak píšete o pelíšku - asi jste se snažil maličko zachránit své jméno, ale v ten den, v tom "fretčím akváriu" byla pouze fretka, hobliny a ta miska. Nevšimla jsem si ani hadru, ani domečku. Ten pohled se mi vryl do paměti
Nerada bych Vás poškozovala, takže se nebudu vyjadřovat k ostatním zvířecím ubykacím. Všimla jsem si tam pár druhů zvířat, které se tam jistě měly dobře - misky měly plné, terária čistá a pohodlná. Já se ale v tu chvíli zajímala o tu fretku a všimla jsem si i hlodavců, které byly umístěny kolem ní (na stejné zdi - myslím, že to tam máte poskládané nad sebou v regálu). Ti hlodavci byly ještě jakž takš v pohodě... hobliny měly čisté, ale jídla a pití jsem si tam nevšimla. Ta fretka mě ale opravdu položila na záda. Bylo mi jí moc a moc líto.
A teď k další diskuzi, která tu proběhla:
1/ fretka by opravdu měla mít svůj pelíšek a hnízdečko, kam se schová, když se bude cítit unavená či vystrašená
2/ fretka by měla mít svou napáječku s čerstvou vodou (ne, že jí dáte napáječku, ale voda tam zůstane dokud ji fretka třeba až za týden nevypije)
3/ fretka by měla jíst opravdu tak, jak ona uzná za vhodné. Peťulevrtule tou svou připomínkou chtěla říct, že fretky se nepřežírají ale psi a kočky ano (slovo "jako" tam hrálo nechtěně špatnou roli). Fretky, jelikož a právě proto, že jsou domestikované, by se tak měly i chovat = bez hoblin, ale se záchůdkem a pelíškem od sebe oddělených
4/jak už také bylo zmíněno, fretka by měla být ve zverimexu chována tak, jak je uváděno ve všech publikacích a radách, které jsou dále určeny pro chovatele, kteří si fretečku od Vás zakoupí a odnesou domů, proto byte si i Vy měl jednu či dvě publikace zaměřené na chov fretek pořídit (není to tak drahá záležitost a všechny základní pojmy tam jsou vysvětlené tak, aby je pochopili jak začínající chovatelé, tak i pokročilý zootechnik, jako jste Vy)
5/ všichni, co tu chováme fretky, máme klece buď s plastovým dnem, nebo potom po domácku vyrobené sice dřevěné (nebo dřevotřískové), ale s linem místo vašich hoblin
- lino nestudí stejně jako hobliny
- naše fretky jsou venčené jak po bytě, tak potom i venku, proto se mohou vydovádět hrabáním buď venku v hlíně či písku, tak doma rochněním v igelitkách, rourách a podobných prolejzkách, které mají mnohem radši
6/ jak tvrdíte (já nemám žádnou zkušenost, takže nemohu potvrdit ani vyloučit), tak šelmy v zoo mají jako podestýlku také hobliny. Myslím ale, že toto nebude až taková pravda. Zvířata-šelmy, žijící v Zoo možná mají hobliny na betonu, kde jsou v noci zavřená, ale rozhodně v nich nejsou 24 hodin denně, což znamená, že když jsou na vycházce, přicházejí do styku i s jinými podestýlkami. Navíc tato zvířata nejsou ani domestikovaná - žrádlo se jim podává dlouhou tyčí a nikdo se s nima nemazlí, což chápu, ale Vy byste měl pochopit, že chovatel, který bude mít malou šelmu doma, se s ní bude mazlit, žrádlo jí bude dávat z ruky (pokud se jedná o mlsky jako odměnu) a pokud se bude potom starat o jeho ubykaci, tak nevezme hadici a výkaly nevystříká, ale vše vytře hadrem, vymění kočkolit v záchodě, dá vyprat pelíšky a omyje všechny misky a napáječky, tudíž bude péče náročnější a zvířátko by mělo být zvyklé chodit na svůj záchůdek, mít žrádlo v misce, vodu v napaječcě a ke všemu mít stálý přístup. Proto jsou hobliny pro doma chované zvíře nepřípustné.
7/ nevím, jaké jsou normy pro chov zvířat ve zverimexech, ale už jste viděl v některém konkurenčním obchodě, že by tam měli kotě ve skleněném akváriu? Nene... mají ho ve velké kleci, kde má totě vše, co opravdu potřebuje (granulky, pelíšek, vodu, kočičí záchůdek a hračky), nejsou tato pravidla o omyvatelných klecích spíše pro hlodavce a ostaní, než pro šelmy?!?!
Chápu, že akvárium je vzhledem k údržbě lepší, než klec, ale zkuste se tedy alespoň zamyslet nad tím, co v tom akváriu bude a v čem chcete fretečky, které půjdou od Vás dál do světa, chovat a nad tím, že i těch 14 dní je pro ně kus života, který by měly trávit alespoň příjemněji, když už jim jsou odepřeny vycházky, hry, průzkumy a tak dále......
Myslím, že se Vám nic nestane, když poslechnete pár našich rad, které jsou míněny v dobrém hlavně pro zvířata a zařídíte ten chvilkový domov těch chlupáčů tak, aby byly spokojené obě strany.
Možná máte pár zkušeností se zvířaty a fretkami a můžete říct, že fretkám, které chováte v obchodě to Vaše prostředí nevadí a prospívá, ale víte, co je s fretkou, která po pár týdnech opustí Váš obchod a jde k majiteli? Bude hladová, nenavyklá na prostředí, které jí chovatel podle všech rad osttních chovatelů či publikací připravil... myslíte, že tak to má být? Nemělo by to být naopak a Vy byste měl jít příkladem?
Že byste zkusil freťulky krmit dostatečně, nechal jim připravit pelíšek, napáječku a záchůdek tak, aby potom noví majitelé nebyli vyplašení, že fretka kouše a chodí kakat všude, kam se jí zachce a potom si koupi nerozmýšleli a nedávali fretky do útulku, nebo dokonce nevypouštěli do přírody, kde fretečky jen málokdy přežijí?
Zkuste se zamyslet a říci si, že vše napravíte a využijete zkušeností nášich?
Já mám doma dvě fretky - jedna je z chovu, má papíry, je čipovaná, vychovaná a stála mě 1800Kč (to nepočítám benzín za ježdění na návštěvu než jsem si ho směla vzít domu, nepočítám peníze, které jsem dala za všechno vybavení, aby se fretka měla opradu dobře) a pak mám druhou fretku, která u mě skončila jen díky tomu, že jí nějakej dobrák vyhodil do přírody, protože už to nebyla dobrá hračka pro děti, nebo protože začal být v říji a začal značkovat a zapáchat...
O obě fretky se starám s láskou a ačkoli za prací dojíždím denně 3 hodiny, tak na ně si najdu čas pokaždé a nikdy jim nic nechybělo. Jejich ubykace je o velikosti velké skříně - 6 pater, které skýtají několik pelíšků, houpaček, rour k prolézání a hrám, záchůdek s čistým kočkolitem, dvě misky na žrádlo, které jsou stále plné granulí a dvě napáječky s vodou. Fretky mají dostatečný pohyb i v kleci a to nepočítám to, že jsou denně venku a v kleci jsou pouze v noci. Možná, že se Vám bude zdát má péče přehnaná, protože je jasné, že v obchodě není tolik prostoru i času na jedno zvíře, ale zkuste to alespoň zvážit
Přeji mnoho dalších dobrých rad a doufám, že vše napravíte a všem zvířátkům bude u Vás hej
Zdravím Vás,
Kamilka, Chubby a Kamílek (a nové dvě želvičky
)
Chtěl jsem jen dodat, že já dávám fretce do misky granule ráno a večer a má v té misce celý den a nikdy není hlady, tak to snad takový problém není nebo se může používat taková miska s tím vysokým zásobníkem