Jde například o téma výživy. Mnoho fretkařů zde krmí syrovým masem, ale kdyby jenom hovězím! Divila jsem se, co všechno jsou schopni fretce dát a ta to bez potíží stráví.
Krmí je například myšmi, holaty mraženými, které jen 3 minuty před zkrmením vyndají z mrazáku, kuřecími křídly (bez kosti, oberou jim to). Velmi oblíbená u fretek je také kachní polévka. Vývar. Milujou ji. Další výčet milujícího masa:
- drůbž všeobecně
- jehněčí
- pštrosí maso
- bůvolí
- bizoní
- kachní
- myši, potkany
- morčata
- plazy (gekony)
- ...
Je toho opravdu nepřeberné množství, dokonce si mezi sebou vyměňují recepty na různé fretčí "mňamky"
Důvod? Když jsem se ptala je to z toho důvodu, že fretky krmeny masem neznají nemoce jako je cukrovka, potíže s ledvinami a slinivkou a podobně. A dožívají se mnohem vyššího věku než fretky krmeny uměle granulemi. Například věděli jste že pokud je to syrové maso nakaženo salmonelozou, fretka ji stejně nedostane, jelikož má tak krátkou dobu trávení, že než by se ten virus dostal do ní, aby jej strávila, je to už venku? Nebo jej jednoduše zničí žaludeční kyseliny. Mají v žaludku tak kyselé prostředí že bez potíží stráví také drobné kosti či peří. Proč nestráví srst (bezoary) je záhada dodnes
Co se týká čistoty zubů. U nás se traduje, že granule čistí zuby dostatečně, proti zubnímu kameni, plaku, atp. Vyvedli mě šeredně z omylu. Nejen že když se takový kousek granule dostane pod dáseň není to nic příjemného, ale dokonce se zuby ničí. Fretčí zuby nejsou uzpůsobeny na kousání velmi tvrdé nebo tvrdé potravy. Maso je přece jen měkké. Jejich zuby jsou uzpůsobeny na papání měkkého masa, které jim neulpí pod dásní a syrové maso lépe zoubky čistí. Jakoby je "leští". Nás taky bolí zuby když jíme něco tvrdého ne?? Třeba zkuste ukousnout lízátko...
... pokračování příště, až se zase něco zajímavého dozvím...