super tema, skoda ze som ju našla aj teraz.
Co sa týka lovu potravy, je to individuálne, moje fretky mi podrhli a skoro skonzumovali škrečky (mala som možnosti vidiet na čo a ako tie zúbky používajú
) Ale zase kamoškyne fretky, žili v dome pohode s myskou a len sa pozerali kadial behá .
Navacsí šok bol, ked sme čistili vonkajsiu volierku, a z búdičky vebehli na masko 3 fretky a jedna sivá myš
a spoločne sa vrhli na obed
vážne, nekecam.
Ale koli hydiene, šli rýchlo fretky von, a mačka do volierky
potom sme drhli a dezinfikovali tie výkali, nakládla toho dost!
Spat k tej myške do domu, prisla som na návštevu ja s mojimi fretkami a Fredy a Quinzi záškodínka chytili a zadrhli
Krmenie masom, je podla mna fajn, ale nie zase len masom. Aj madari uz krmia masom, vraj to pomaha,ako píšu aj tráveniu a aj vyrovnávat ako cukor atd atd. Ale granule nevylučuju. K masu podávajú ešte rozne vitamíny a rybí olej.
A co sa týka vitaminov, priatel prekladal pre klub článok o strave. Popisuje sa tu krmenie len Masom a doplnkami, a tieto doplnky sa musia vraj pri len masovej strave podavať.
Exkluzívne tu uverejním časť z neho, z kadial fretky vitamíny dostávaju. JE to od nejakého Brita kniha,neviem presne koreho
Citace:
Vitamíny sú chemické zmesy nevyhnutné pre rast,zdravý metabolizmus a celkovú telesnú i duševnú pohodu.Mnoho vitamínov má veľmi dôležitú úlohu pri funkcii chemických reakcii v tele,tvarovanie enzymov(chemické katalizatory).Niektoré vitaminy formujú hormony,ktoré sú chemické hmoty a tie podporujú zdravie tela a rozmnožovanie.Vitamíny sú rozdelené na dve skupiny:
rozpustné vo vode a v tukoch.Vitamíny ,ktoré sa rozpúštajú vo vode (B a C) nemôžu byť uskladnované v tele a ich nadbytok je vylučovaný von z tela.Každodenná strava musí obsahovať vhodnú dávku týchto vitamínov pre fretku.Vitamíny ,ktoré sa rozpúšťtajú v tukoch (A,D,E a K) možu byť uskladnené v tele.Ak fretka požije väčšie množstvo týchto vitamínov ako momentalne potrebuje,uskladnia sa a telo ich použije až ked´ich bude potrebovať.Tu je potrebné poznamenať ,že nadbytok týchto vitamínov môže nahromadiť jedovaté látky v zásobných orgánoch ako sú črevá,a to potom vedie k pomerne dlhým a náročným fyzickym problémom.Nedostatok zakladných vitamínov poznačí fretkyne zdravie.Nedostatok niektorého vitamínu poznáme ako avitaminosis (avitaminóza)a nadmerné množstvo vitamínu/ov sa označuje ako hypervitaminóza.
Avitaminoza A (nedostatočne množstvo vitamínu A) má za následok úbohý rast,problémy so svalstvom (zväčša v oblastiach fretčieho zadočku)a veľmi slabé nočné videnie.Avitaminoza je taktiež prepojená s neprehľadnými clonami na očiach fretiek(pozn. pravdepodobne zákal oka)Črevá sú perfektným zdrojom vitamínu A.
Vitamín B je v skutočnosti súbor vodorozpustných vitamínov,vrátane biotínu,cholínu,kyseliny listovej,niacínu,tiamínu,riboflavínu (B2),kyseliny pantotenovej,pyridoxín (B6) a vitamínu B12.Avitaminoza B sa bude prejavovať ako anorexia,zvracanie,slabý pohyb,problemy so srdcom,vypadávanie chlpov,veľmi pomalé priberanie,šedivenie chlpov,zápal spojiviek,slabá cirkulacia krvi a mnoho iných symptómov.
Vitamin D sa často uvádza ako "vitamín slnečného svetla" kedže niektoré druhy,vrátane fretiek,dokážu syntetizovat tento vitamín ak sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu v adekvátnom množstve.Množstvo požadovaného vitamínu D závisí taktiež na vápniku.Neprirodzený vývoj kostry je typickým efektom avitaminozy D.
Vitamín E možeme nájsť v žltku vajec a v určitých rastlinných olejoch.Neodstatok tohoto vitamýnu môže spôsobiť neplodnosť/hluchotu, srdcove problemy a problémy v obehovej sústave,kožné problémy.Kŕmením nadmerným množstvom vajec môžeme spôsobiť fretke problemy(pozri nižšie).
Vitamin K dôležitý pre normalne zrážanie sa krvy.
Vlakno alebo vláknina (aby sme pouzili jej zastaraly nazov) je nevyhnutelna pre idealny traviaci system.A teda fretka produkuje vhodne mnozstvo trusu a bez problemov ho vylucuje z tela von.Je to prevencia mnohych chorob (vratane rakoviny criev)ktore mozu fretky postihnut.Vlakninu ziskavaju fretky zo srsti a pier svojej koristi.
MINERALY
Mineralny vapnik je dolezity pre sluch,zdrave zuby a kosti,nachadza sa v crevach,mlieku a mliekovych produktoch,vajecnych skrupinach,rybach a slimakoch.Calcium sa nachadza taktiez v kostiach a zuboch fsetkych zivocichov.Fosforečnany sa nachadza v crevach,mlieku,rybach a je taktiez potrebny pre zuby a kosti.