Ahoj, nevím, kam s tímto dotazem, pokud jsem vhodné téma přehlédla, prosím administrátory o přesunutí.
Máte nějaké typy na to, jak poznat, že je samice březí, popřípadě jak zjistit, jak dlouho už březost trvá? Myslím nějaké jiné, než vzít ji na ultrazvuk.
Lórinku (stáří cca 2 roky) jsem si přinesla před měsícem, dnes ji máme 32. den, a její předchozí majitelkou mi při předávání bylo řečeno, že letos ještě neměla říji, ale že by ji v brzku měla mít. Zdálo se mi, že má malinko zvětšenou vulvu, ale protože jsem Lórinku viděla prvně, nebyla jsem si tím jistá, taky mě napadlo, jestli už jí říje nezačíná. Jenže říje nepřišla, myslela jsem si, že to může být změnou prostředí, nebo prostě tím, že jí tehdy říje nezačínala a že přijde později. Od doby, co je Lórinka u mě, se mi zdá, že hodně žere a pořád trochu přibírá, a posledních pár dnů pozoruji zvětšené bříško, ne nějak radikálně, ale znatelně, dokonce tak, že místy je vidět růžová kůže, která je jen málo osrstěná, poslední dva dny se mi zdá, že i má trochu zvětšené cecíky. Takže mě napadlo, jestli jsem Lórinku nedostala čerstvě zabřezlou, odpovídala by tomu mírně zvětšená vulva. Bohužel předchozí majitelka, ačkoli mi naslibovala spoustu věcí, se poté, co jsem si Lórinku převzala, už neozvala, neodpověděla na mail. Vím, že měla kromě Lórinky ještě další fretku a freťáka, takže teoreticky k nakrytí dojít mohlo.
Další varianta je ta, že jsem přehlédla říji, což mi ale přijde velice nepravděpodobné (troufám si tvrdit, že říji poznám), jedině že by probíhala nějak netypicky, a Lórinka by tedy mohla být březí s Bobeškem (bydlí spolu, miminka jsem plánovala, akorát jsem čekala, že říji poznám, takže poté budu Lórince věnovat odpovídající péči a hlavně budu vědět, kdy zhruba se mají miminka narodit).
Další možnost je ta, že se neděje vůbec nic a Lórinka jen trochu ztloustla.
Poslední dobou víc spí, včera i dneska nechtěla jít na procházku (ale občas na procházku nechtěla jít i dřív, přeci jen si u mě ještě asi zvyká), ale dneska se aspoň na chvilku šla projít ven z voliéry. Včera při čištění se nenechala z voliéry vytáhnout, a celou dobu pozorovala, co vyndavám ven, a kontrolovala, zda věci vracím na jejich místo.
Tak pokud někoho něco napadá, budu ráda.
|