Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 21.Lis.2024 - 18:00
Registrovat | Pravidla | FAQ

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Fretka v kleci nebo mimo ní?
OdeslatNapsal: 26.Srp.2010 - 2:47 
 E-mail  Profil

Tak jsem tu nová a již jsem měla dvě fretky, obě jsem chovala v kleci. Teď se pomalu chystám na třetí a i přesto, že jsem si fretčí výchovou už prošla tak sháním nové informace. Dočetla jsem se, že ěkteří chovatele chovají fretku i mimo klec, tedy podobně jako třeba kočku (pokud jsou samozřejmně velkou část dne doma) Umím si představit, že to vyžaduje řadu zaopatření a i zvýšenou pozornost. Přesto bych to chtěla skusit. Nemáe s tím prosím někdo nějaké zkušenosti? Budu vděčná za každou radu. 8)

Předmět příspěvku: Re: Fretka v kleci nebo mimo ní?
OdeslatNapsal: 26.Srp.2010 - 14:12 
Site Admin
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Já myslím, že to má své výhody, ale i nevýhody. Člověk musí dobře zabezpečit byt - včetně zařízení, které nechce, aby bylo zničeno. Musí být neustále ve střehu, aby fretka neproklouzla oknem nebo dveřmi ven. Aby ji nezašlápl, aby se nedostala k něčemu pro ní škodlivému. atd. Já fretky na volno nechovám a ani bych to nedělala, právě kvůli výše zmíněnému nebezpečí. Vím, že fretky jsou hodně vynelézavé a dokáží otevírat některé skříně. Posouvací dveře jsou pro ně nic. Na okno se dostanou většinou velmi hravě. Mě třeba lezly na okno pomocí topení.

Možná je tak fretka ještě ve větším kontaktu s člověkem, ale myslím si že na vztahu s člověkem, jestli je nonstop puštěná nebo puštená v době přítomnosti člověka a mimo tuto dobu zavřená ve svém, na tom není znát rozdíl.

OdeslatNapsal: 8.Zář.2010 - 16:24 
 E-mail   Moje galerie  Profil

Naše Šmudla nebydlí v kleci - osobně bych si nedovedla představit, že bych ji měla někam zavírat, ale .... všechno je přizpůsobený Šmudle, tzn. nábytek, kabely, kytky, dávat pozor aby když někam vyleze, tak aby nevylezla někam dál, kde by si ublížila, když odcházíme, aby neproklouzla, je to prostě o tom, aby člověk tak trošku přemejšlel, jako ona, protože co se někdy v tom jejím mozečku zrodí, to žasnem..... Všechny věci na zemi jsou pro ni hračky, včetně bot :lol: Pelíšky má asi 4, různě po bytě a mezi oblíbený místa patří i koš se špinavým prádlem, záleží kde se jí zrovna chce spinkat. Krabičky se stelivem máme všude. V každý mísnosti alespoň dvě, v koupelně jednu. Na druhý straně, probudit se a ona spinká na zádíčkách mezi mnou a přítelem, to člověk umírá smíchy. V noci mě ráda strká čumák do ucha (tak mě zaručeně vzbudí) a pak si chce hrát a hopsá po posteli, třeba ve dvě ráno. Ale je s ní sranda, když se vzbudí, tak přijde do obýváku nakoukne, jestli jsme tam - taková malá kontrola a jde si udělat kolečko po bytě, co je novýho a co zase panička zapoměla uklidit. Je to o tom mít byt zabezpečenej tak, aby když nejsi doma, se ji nic nestalo. A je fakt, že mě naučila nenechávat nikde povalovat věci :D

OdeslatNapsal: 6.Dub.2011 - 22:05 
 E-mail  Profil

kacenka napsal:
Naše Šmudla nebydlí v kleci - osobně bych si nedovedla představit, že bych ji měla někam zavírat, ale .... všechno je přizpůsobený Šmudle, tzn. nábytek, kabely, kytky, dávat pozor aby když někam vyleze, tak aby nevylezla někam dál, kde by si ublížila, když odcházíme, aby neproklouzla, je to prostě o tom, aby člověk tak trošku přemejšlel, jako ona, protože co se někdy v tom jejím mozečku zrodí, to žasnem..... Všechny věci na zemi jsou pro ni hračky, včetně bot :lol: Pelíšky má asi 4, různě po bytě a mezi oblíbený místa patří i koš se špinavým prádlem, záleží kde se jí zrovna chce spinkat. Krabičky se stelivem máme všude. V každý mísnosti alespoň dvě, v koupelně jednu. Na druhý straně, probudit se a ona spinká na zádíčkách mezi mnou a přítelem, to člověk umírá smíchy. V noci mě ráda strká čumák do ucha (tak mě zaručeně vzbudí) a pak si chce hrát a hopsá po posteli, třeba ve dvě ráno. Ale je s ní sranda, když se vzbudí, tak přijde do obýváku nakoukne, jestli jsme tam - taková malá kontrola a jde si udělat kolečko po bytě, co je novýho a co zase panička zapoměla uklidit. Je to o tom mít byt zabezpečenej tak, aby když nejsi doma, se ji nic nestalo. A je fakt, že mě naučila nenechávat nikde povalovat věci :D

Tak to ja nechat Ferdu v noci behat po dome, tak ho mame komplet prestaveny :-) a kdyz uz si vleze za nama do postele tak jedine pod duchnu a okusovat prsty na noze :cheesy: jsou mu 4 a pul mesice tak snad ho to casem prejde :mrgreen:

OdeslatNapsal: 8.Dub.2011 - 20:44 
 E-mail   Moje galerie  Profil

okusování prstů u nohou ho zaručeně nepřejde :lol: Šmudla to dělá pořád, protože malý prstíky se jí krásně vejdou do tlamičky :lol:
Jinak v novým bytě máme novou protifretčí kuchyň - nechali jsme si udělat vyšší sokl, protože když jsme bydleli ve starým, tak si lehala na zádíčka a předníma pacičkama si otevírala dvířka (museli jsme je zalepovat izolepou) ale někdy se ji to povedlo.......

Přílohy:
P1000946.JPG
P1000946.JPG [ 111.9 KIB | Zobrazeno 2843 krát ]

OdeslatNapsal: 8.Dub.2011 - 21:10 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  Profil

To my máme všude dětský pojistky :) Na šoupačkách do kuchyně, na skříních...

OdeslatNapsal: 9.Dub.2011 - 16:44 
 E-mail  Profil

Nam muze behat volne po dome bez nejmensich problemu, akorat musime jeste zabezpecit rouru co nam vede od krbu teplo po dome, nemame tam jeste dane mrizky, tak fretak ma uzasnou "noru". Strasne se mu tam libi a dostat ho ven muzu jedine na nejaky pamlsek nebo pastu :lol: No a parkrat uz mi v nestrezenem okamziku skoncil i v kyblu s popelem kdyz jsme cistili krb :cheesy: Jinak je to zlaticko, sice kouse, ale porad pevne verim, ze ho to prejde - snad :cheesy:

OdeslatNapsal: 10.Dub.2011 - 3:04 

Erine napsal:
Tak jsem tu nová a již jsem měla dvě fretky, obě jsem chovala v kleci. Teď se pomalu chystám na třetí a i přesto, že jsem si fretčí výchovou už prošla tak sháním nové informace. Dočetla jsem se, že ěkteří chovatele chovají fretku i mimo klec, tedy podobně jako třeba kočku (pokud jsou samozřejmně velkou část dne doma) Umím si představit, že to vyžaduje řadu zaopatření a i zvýšenou pozornost. Přesto bych to chtěla skusit. Nemáe s tím prosím někdo nějaké zkušenosti? Budu vděčná za každou radu. 8)

Ahojky,
taky jsem tu nová. Na své fretčí miminko teprve čekám, má se narodit koncem měsíce, ale fretku už jsem kdysi měla. Takže v mé přítomnosti bude volně capkat po bytě a já budu trnout hrůzou, co a kde provede a aby se jí něco nestalo a když nebudu doma....bude mít takovou ,,mini" voliérku ze starší šatní skříně, zrovna na ní pracuju. Tři patra, hafo prolézaček, pelíšky a vše aby se nenudila. Myslím si, že náhoda je ,,blbec" a člověk nikdy neví, co to jeho zlobidlo zrovna napadne, nebo může nastat situace, že nebudeš doma delší dobu a někdo se Ti o prcka bude muset postarat...cizí člověk ho jen těžko bude honit po bytě a přemlouvat, aby přišel. :wink:

OdeslatNapsal: 10.Dub.2011 - 3:15 

Beruška... napsal:
Nam muze behat volne po dome bez nejmensich problemu, akorat musime jeste zabezpecit rouru co nam vede od krbu teplo po dome, nemame tam jeste dane mrizky, tak fretak ma uzasnou "noru". Strasne se mu tam libi a dostat ho ven muzu jedine na nejaky pamlsek nebo pastu :lol: No a parkrat uz mi v nestrezenem okamziku skoncil i v kyblu s popelem kdyz jsme cistili krb :cheesy: Jinak je to zlaticko, sice kouse, ale porad pevne verim, ze ho to prejde - snad :cheesy:

Aaaa...konečně někdo, kdo chová samečka v bytě a může mi poradit. :oops:
Mám zamluvené mimčo z chovné stanice, bude to bud' angora nebo poloangora a kvůli velikosti i údajně klidnější povaze bych radši samečka, ale nevím jak to je s tím jejich pachem, prý jsou cítit trošku víc než samičky, ale po kastraci se to srovná. Máš s tím prosím nějaké zkušennosti??? Budu se stěhovat do garsonky a přece jen...menší prostor = větší koncentrace smrádku :D

OdeslatNapsal: 10.Dub.2011 - 11:50 

doporučuju zajít si za chovatelem a fretku si očuchat, každý ten pach snáší jinak, takže těžko popisovat po netu a taky nelze srovnávat pach mladýho, cca 4 měsíčního samce, kterého Beruška má, s pachem dospělýho samce, protože tam je dost veliký rozdíl.

OdeslatNapsal: 10.Dub.2011 - 15:07 
 E-mail  Profil

Olča napsal:
Beruška... napsal:

Mám zamluvené mimčo z chovné stanice, bude to bud' angora nebo poloangora a kvůli velikosti i údajně klidnější povaze bych radši samečka, ale nevím jak to je s tím jejich pachem, prý jsou cítit trošku víc než samičky, ale po kastraci se to srovná. Máš s tím prosím nějaké zkušennosti??? Budu se stěhovat do garsonky a přece jen...menší prostor = větší koncentrace smrádku :D

Popravde receno me fretulak nesmrdi, ale to je u kazdeho jinaci. Samicku jsem nikdy nemela, tato fretka je moje prvni. Rada bych poradila, ale jsou tady zkuseni chovatele, tak oni ti urcite poradi :D My bydlime v dome, fretak ma svuj "pokojik" na chodbe, ale jinak pres den kdyz jsme doma je pusteny volne. Ted travime hodne casu v zahrade, fretaka beru s nama. Uz se mi ponoril i lehce do jezirka kdyz se chtel napit. Uz se tesim az bude leto a vyzkousim, jestli s nama bude plavat v jezirku :cheesy: Ve vane byl jednou, to uz byl jak cunik a zadne velke protesty nebyly :-)

OdeslatNapsal: 10.Dub.2011 - 15:20 

Beruška... napsal:
Popravde receno me fretulak nesmrdi, ale to je u kazdeho jinaci. Samicku jsem nikdy nemela, tato fretka je moje prvni. Rada bych poradila, ale jsou tady zkuseni chovatele, tak oni ti urcite poradi :D My bydlime v dome, fretak ma svuj "pokojik" na chodbe, ale jinak pres den kdyz jsme doma je pusteny volne. Ted travime hodne casu v zahrade, fretaka beru s nama. Uz se mi ponoril i lehce do jezirka kdyz se chtel napit. Uz se tesim az bude leto a vyzkousim, jestli s nama bude plavat v jezirku :cheesy: Ve vane byl jednou, to uz byl jak cunik a zadne velke protesty nebyly :-)

Ni ve čtyřech měsících (jak píše i Žofiro) není na freťákovi opravdu nic co by smrdělo :-) To pravé tě teprve čeká 8)

Obrázek

OdeslatNapsal: 10.Dub.2011 - 15:30 

Beruška... napsal:
Olča napsal:
Beruška... napsal:

Mě fretky jako takové taky nijak zvlášt' nesmrdí :? vím, že pohlavně dospělí samci jsou pak cítit dost, ptám se proto, že jsem někde četla článek o tom, že po kastraci se tenhle pach zredukuje o 50 - 90%, takže v podstatě jsou cítit jako samičky....skoro vůbec a nevím do jaké míry to je či není pravda. Měli jsme kdysi samečka a ten smrděl hrozně, ale ono to bylo i tím, že byl čuně...prostě fretka koupená někde ve zverimexu a když jsem k němu přišla já, byl už zhruba rok starý. Kadil kudy chodil...občas i do záchodku, kousal do krve a úžasně se tím bavil a pšoukal aniž by ho cokoliv ohrožovalo, prostě jak poskakoval a hrál si, tak si jen tak do prostoru vypustil žlázky...smrad'och malej. :D

OdeslatNapsal: 10.Dub.2011 - 15:34 

yasmin napsal:
Beruška... napsal:

Ni ve čtyřech měsících (jak píše i Žofiro) není na freťákovi opravdu nic co by smrdělo :-) To pravé tě teprve čeká 8)

Nestraš jo :D stejně se na toho prcka hrozně těším, do jeho táty jsem se ,,zaláskovala" na první kukuč...nádherný medvídek. Ale kdo má to čekání sakryš vydržet :lol:

OdeslatNapsal: 10.Dub.2011 - 15:54 

Olča napsal:
Mě fretky jako takové taky nijak zvlášt' nesmrdí :? vím, že pohlavně dospělí samci jsou pak cítit dost, ptám se proto, že jsem někde četla článek o tom, že po kastraci se tenhle pach zredukuje o 50 - 90%, takže v podstatě jsou cítit jako samičky....skoro vůbec a nevím do jaké míry to je či není pravda. Měli jsme kdysi samečka a ten smrděl hrozně, ale ono to bylo i tím, že byl čuně...prostě fretka koupená někde ve zverimexu a když jsem k němu přišla já, byl už zhruba rok starý. Kadil kudy chodil...občas i do záchodku, kousal do krve a úžasně se tím bavil a pšoukal aniž by ho cokoliv ohrožovalo, prostě jak poskakoval a hrál si, tak si jen tak do prostoru vypustil žlázky...smrad'och malej. :D

to, že freták smrděl není až tak tím, že byl ze zveráče a nečistotný, to se ti může stát i u fretky z chs, že nebude používat WC a bude kadit a hlavně čůrat všude kde se mu zachce, není to výstada "zverimexáků", ale vesměs většiny říjných samců, stejně tak kousání, říjní samci ve snaze se pářit bývají "agresivní". co se týče žlázek, pak některé fretky prostě puší skoro pořád - jen tak při hře, mazlení, ze spaní. jiné zas nepuší vůbec...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další