Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 16.Lis.2024 - 0:00
Registrovat | Pravidla | FAQ

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zverimexy - podmínky držení fretek
OdeslatNapsal: 21.Črc.2008 - 9:59 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Ahojík, nevím, kam tuhle svou poznámku dát, tak jí vkládám sem.
Včera jsem byla ve zverimexu v Rudné - zde je odkaz: http://www.robimaus.cz/
Nikomu nedoporučuju tam chodit a kupovat zvířátka. Na internetu to vypadá skvěle, ale když jsem tam přijela, nestačila jsem se divit... Měli tam spoustu zvířet, které neměli nic v mističkách, měli spoustu zvířatek, ale stav jejich výběhů byl opravdu celkem nedostačující (ať čistota, tak velikost).
Také tam měli dvě freťulky - myslím, že to byla tchoříková holčička a klučík albínek (na pohlaví jsem nekoukala, ale podle stavby kostry to tak vypadalo)... byly na hoblinách, měli nakakáno v každém rohu a jednu misku prázdnou - vůbec nevím, kde měli vodu a gde granule... prostě miska prázdná...jen pár hoblin v ní... :( bylo mi jich líto a tak jsem šla za prodavačkou a slušně jsem jí říkala, že by to tak být nemělo a ona mi řekla, že maj hobliny bez prachu a že je tak maj vždycky... byla celkem hnusná a tímhle mě odbyla... ach jo :(
Do zverimexu už ani nepáchnu!!! Já se na to nemůžu koukat a ještě vidět ty ignorantský ksichty prodejců či majitelů :(

Předmět příspěvku: Re: Vlákno o fretkách K ADOPCI
OdeslatNapsal: 30.Črc.2008 - 18:29 
 E-mail  ICQ  Profil

Kamilka1 napsal:
Nikomu nedoporučuju tam chodit a kupovat zvířátka. Na internetu to vypadá skvěle, ale když jsem tam přijela, nestačila jsem se divit... Měli tam spoustu zvířet, které neměli nic v mističkách, měli spoustu zvířatek, ale stav jejich výběhů byl opravdu celkem nedostačující (ať čistota, tak velikost).
Také tam měli dvě freťulky - myslím, že to byla tchoříková holčička a klučík albínek (na pohlaví jsem nekoukala, ale podle stavby kostry to tak vypadalo)... byly na hoblinách, měli nakakáno v každém rohu a jednu misku prázdnou - vůbec nevím, kde měli vodu a gde granule... prostě miska prázdná...jen pár hoblin v ní... :( bylo mi jich líto a tak jsem šla za prodavačkou a slušně jsem jí říkala, že by to tak být nemělo a ona mi řekla, že maj hobliny bez prachu a že je tak maj vždycky... byla celkem hnusná a tímhle mě odbyla... ach jo :(
Do zverimexu už ani nepáchnu!!! Já se na to nemůžu koukat a ještě vidět ty ignorantský ksichty prodejců či majitelů :(

Já tam byla asi před rokem, a moc se mi tam líbilo. Zvířátka byla v moc dobrém stavu. Měla dostatek místa a pracovníci tam kmitali okolo nich a sstále se starali na cokoli jsem se zeptala hned věděli a poradili. To by mě zajímalo co se tam tak změnilo. Vím, ale že tam hledali nové pracovníky. Možná i to hraje svou roli. Je to šílené. Každý zverimex, nebo alespoň většina jich nemají zvířátka v dobrém stavu. :(

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 10:52 
 E-mail  Profil

Kamilka1 napsal:

Dobrý den, rád bych reagoval na váš příspěvěk o našem obchodě Robimaus. Docela mne zamrzela vaše poznámka k prodeji fretek. Myslím si že v málokterém obchodě najdete fretky v tak velké nádrži velikosti cca 80x90x45cm, jako u nás. Podle mne expoziční nádrž o tomto obsahu je dostatečná, fretky v ní pouze máme do té doby něž se prodají což je vždy tak 14dní. Bohužel spousta chovatelů má fretky v menších nadržích kde je i chovají celý život. Krmení dostávají každý den a to jak granule tak i konzervy. Vodu mají v betonové misce aby ji nemohli převrátit, je možné že měli v tu dobu kdy jste tam byla misku zasypanou hoblinami a krmivo sežrané. I to se u zvířat stává že krmivo které je jim určeno sežerou a sama jistě víte že jakékoliv zvíře se nemá překrmovat. Trus vybíráme každý den dopoledne, pokud udělá fretka potřebu třeba odpoledne bohužel tam zůstane do druhého dne. A pokud jste tam viděla trus tak je to známka toho že u nás dostanou nažrat.Když se vrátím k hoblinám podle mne je to nejlepší podestýlka která je možná v obchodě pro zvířata použít. Jako chovatel cizokrajných zvířat jsem hobliny používal při chovu fretek v zoo Praha a zoo Plzeň, kde jsem pracoval jak při své praxi tak i jako chovatel. Za celou dobu žádná fretka s hoblinami problém neměla. Hobliny používáme bezprašné které máme i pro náš chov hlodavců. Opravdu hobliny nesmetáme nikde pod hoblovačkou. Bohužel nevím na koho jste se v obchodě obrátila jestli na prodavačku nebo ošetřovatelku. Nevím jak na vás byla "hnusná", ale pokud vám řekla že je na hoblinách máme stále tak říkala pravdu.
Mohu se zeptat jaká další zvířata máme v nevyhovujicích podmínkách? Myslím si že když jsme obchod navrhovali tak jsme mysleli hlavně na zvířata a myslíme na ně stále. Opravdu 20 křečků v jedné nádrži nemáme. Zapravdu nám dávají i veterinární kontroly které každý měsíc kontrolují stavy zvířat.
Velmi rád vás v našem obchodě přivítám a děkuji i za tuto pro mne negativní reakci.
Robert Javorský (majitel)

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 11:57 

Dobrý den, máte pravdu, že velikostně máte na výbeh v obchodě nadprůměrný, jenže v ostatních věcech, které s chloubou popisujete to moc slavné není. Jak jste sám řekl, fretkám dáváte hobliny, které používáte pro hlodavce. Tady je první problém: fretka není hlodavec, ale šelma domestikovaná skoro 2000 let, která může mít problémy se spojivkama a různé alergie (tím nechci říct, že hlodavec stejné problémy mít nemůže, právě naopak). Dal by jste kočku nebo psa do nádrže na hobliny? Já myslím, že ne. Tak proč je na nich fretka? Navíc, by měla mít možnost se schovat nebo si alespoň lehnut do pelíšku. Myslím, že pes nebo kočka by byli pěkně v kleci bez podestýlky, ale s pelechem. Tyto dva živočišné druhy však mají to štěstí, že už je moc lidí ve zverimexu nevidí.
Další problém miska. Fretka má krátký zažívací trakt a veškerá potrava jí projde za 2-3 hodiny. Další fakt o fretkách je, že se nepřežírají, tak jako jiná zvířata. Z těchto dvou věcí vyplívá, že fretka má za pár hodin po jídle zase hlad. Takže pokud jim dáváte jídlo jednou denně, tak ji trápíte hlady. Fretka má mít přístup k misce s např. granulemi a samozřejmě vodou neomezeně! Řešením zasypané nebo vylité misky s vodou je napáječka (stačí větší pro hlodavce).
A v neposlední řadě, patří k běžnému standardu chovu fretek, že používají kočičí toaletu. Myslím, že v tak velké nádrži, jak popisujete, není problém ji umístit. Možná se Vám to zdá zbytečné, ale pokud Vám tam nějaký chovatel, který dělal, co mohl, aby malé socializoval a naučil 100% na záchod (což je opravdu možné), donese freťata, tak takový 14-denní pobyt v místě, kde může vyločovat kdekoli ho napadne a nikdo se mu, krom toho že mu občas dá jídlo a vybere bobky, nevěnuje, má podle mě stejný účinek, jako by chovatel nedělal vůbec nic. Nemluvě o tom, že pokud si takové "zvlčelé" a hladové (tím pádem i kousavé) freťě koupí zájemce, tak mu to na spokojenosti moc nepřidá...
S pozdravem chovatelka

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 17:30 

Já se přidám ke kritice. Nedávno jsem navštívila zverimex v Mladé Boleslavi. Měli tam dvě freťulky, cca 4 měsíce staré. Kluka a holku...Super, fretečky měly Zverlit, ale všude po celé kleci (dodám, že velikost tedy pro jednou vyhovující...) Každopádně ležely na pokakané podestýlce, bez jídla bez pití...Hovínka byly zaschlé a bůh ví jak dlouho staré - tudíž sme podle hovínek od našich holek, usoudili, že jedla naposledy někdy ráno.Ve zverimexu bylo cca 28 stupňů, všichni návštěvníci se potili, včetně zvířátek - psů a koček...zapařené terária s křecky a bůh ví čím :-( odcházeli jsme odatmtud opravdu smutní...ani sme se nenamáhali nic říkat, protože i ti křečci neměli nic k žrádlu...A o jejich hoblinách, na kterých spali ani nemluvě...hnus...
Ale zpět k freťulím...leželi v těch zaschlých hovínkák - samozřejmě wc tam neměli a pelíšek jak by smetl, vždyk stačí jen obyč. hadr....

A vrátím se taky k Vám pane Roberte...Je mi líto, ale ve veterinární oblasti se hodně pohybuji a vím, jak to tam chodí, mám několik známých jak veterinářů, tak bývalých pracovníků na veterinárních dozorech, kteří z důvodu nespokojenosti, jak se právě takovéto stížnosti na zverimexy a jiné věci řeší ze správy utekli - jelikož se neřeší nic. Musím Vám také zdůraznit, že 70 % veterinářů ani neví, jak se mají fretky správně chovat a proto je stále pro nás fretkaře problém pro naše miláčky nějakého, co jim rozumí najít...Tudíž ještě neznaméná, že když Vám neznalý dozor nenajde nic, co je nesprávné v chovu, neznamená, že to je SPRÁVNĚ. Pokud by jste byl FÉR, snažil by jste se jim to u Vás zpříjemnit a něco si o fretkách nastudovat. HOBLINY opravdu nejsou vhodnou podestýlkou pro fretky - ani bezprašné!!! Fretka je masožravec ne hlodavec, jak již bylo výše řečeno...Umíte si na hoblinách představit takového lva???Určitě ne :-) Ráda bych Vám taky řekla, že je zajímavé, že v některých zverimexech to jde, tak proč ne u Vás? Mám třeba výborné zkušenosti se zverimexem u nás v České Lípě, dokonce mě sami kontaktují, když jim někdo donese nalezence. Freťátka jsou od nich socializovaná a jejich ubytování je naprosto vyhovující - mají tam základní vybavení - wc - PC 200,- což u Vás je nákupka mnohem nižší...Kvalitní fretčí granule - dostávají buď Acanu a nebo Vitakraft, vodu mají ve velkých napaječkách a v záchodcích podestýlku. A dřevěný domeček včetně hadru, do kterého se mohou zachumlat a plus nějaké hračky. To je toho tolik, že nejste schopni jim něco takového zařídit?

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 18:34 

A ještě dodám pane Roberte...Nevím jaké chovatele myslíte, ale všichni, kdo sem chodí mají voliéry velké...Viz. my...zde máte fotku :-) To co vy nazvýváte chovateli, sem k nám ani nechodí...To nejsou chovatelé...Tomu se u nás říká ODCHOVÁVATELÉ - pro peníze!!!!

Obrázek

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 19:56 
 E-mail  Profil

petulevrtule napsal:
Já se přidám ke kritice. Nedávno jsem navštívila zverimex v Mladé Boleslavi. Měli tam dvě freťulky, cca 4 měsíce staré. Kluka a holku...Super, fretečky měly Zverlit, ale všude po celé kleci (dodám, že velikost tedy pro jednou vyhovující...) Každopádně ležely na pokakané podestýlce, bez jídla bez pití...Hovínka byly zaschlé a bůh ví jak dlouho staré - tudíž sme podle hovínek od našich holek, usoudili, že jedla naposledy někdy ráno.Ve zverimexu bylo cca 28 stupňů, všichni návštěvníci se potili, včetně zvířátek - psů a koček...zapařené terária s křecky a bůh ví čím :-( odcházeli jsme odatmtud opravdu smutní...ani sme se nenamáhali nic říkat, protože i ti křečci neměli nic k žrádlu...A o jejich hoblinách, na kterých spali ani nemluvě...hnus...
Ale zpět k freťulím...leželi v těch zaschlých hovínkák - samozřejmě wc tam neměli a pelíšek jak by smetl, vždyk stačí jen obyč. hadr....

A vrátím se taky k Vám pane Roberte...Je mi líto, ale ve veterinární oblasti se hodně pohybuji a vím, jak to tam chodí, mám několik známých jak veterinářů, tak bývalých pracovníků na veterinárních dozorech, kteří z důvodu nespokojenosti, jak se právě takovéto stížnosti na zverimexy a jiné věci řeší ze správy utekli - jelikož se neřeší nic. Musím Vám také zdůraznit, že 70 % veterinářů ani neví, jak se mají fretky správně chovat a proto je stále pro nás fretkaře problém pro naše miláčky nějakého, co jim rozumí najít...Tudíž ještě neznaméná, že když Vám neznalý dozor nenajde nic, co je nesprávné v chovu, neznamená, že to je SPRÁVNĚ. Pokud by jste byl FÉR, snažil by jste se jim to u Vás zpříjemnit a něco si o fretkách nastudovat. HOBLINY opravdu nejsou vhodnou podestýlkou pro fretky - ani bezprašné!!! Fretka je masožravec ne hlodavec, jak již bylo výše řečeno...Umíte si na hoblinách představit takového lva???Určitě ne :-) Ráda bych Vám taky řekla, že je zajímavé, že v některých zverimexech to jde, tak proč ne u Vás? Mám třeba výborné zkušenosti se zverimexem u nás v České Lípě, dokonce mě sami kontaktují, když jim někdo donese nalezence. Freťátka jsou od nich socializovaná a jejich ubytování je naprosto vyhovující - mají tam základní vybavení - wc - PC 200,- což u Vás je nákupka mnohem nižší...Kvalitní fretčí granule - dostávají buď Acanu a nebo Vitakraft, vodu mají ve velkých napaječkách a v záchodcích podestýlku. A dřevěný domeček včetně hadru, do kterého se mohou zachumlat a plus nějaké hračky. To je toho tolik, že nejste schopni jim něco takového zařídit?

Děkuji za vaší reakci a fotografii vašeho chovatelského zázemí,
Jak vidím tak podlahová plocha vašeho zařízení je tak srovnatelná s naší prodejní nádrží. Jsem rád že se v této velikosti shodneme. Pokud se týká dalšího vybavení tak domeček tam mají také, to jsem ani nepsal připadá mi to jako samozřejmost. Každé zvíře má mít možnost se někam schovat. Opravdu zvířata u nás nestresujeme tím že nemají úkryt. A nějakou hračku tam měli určitě,ale pokud ji mají ukrytou v budce nebyla vidět. Co se týká podkladového substrátu vidím že vy nepoužíváte žádný. Podle mne by každá šelma měla mít možnost si v kvalitním substrátu zahrabat. Máte vidět naše fretky jak jsou rády když se můžou "rochnit" v bezprašných kvalitních hoblinách. Píšete že si nedovedete představit takového lva na hoblinách. Budete se asi divit ale hobliny se používají v mnoha zoologických zahradách jako podkladový substrát pokud ne v celé expozici tak v místě kde spí určitě. Nepoužívá se to jen u lvů ale i i jiných šelem. Ve spoustě moderních expozicích se používá třeba lignocel, písek, mulčovací kůra, dřevní štěpky apod. Mám za to že v přírodě šelmy ale i jiná zvířata chodí po různých substrátech a toto jim odepřít v lidské péči není nejlepší přístup. Já mám rád když zvíře má podobné podmínky jako v přírodě i když se jedná o poměrně domestikované zvíře jako je fretka a v přírodě si spíše najde přírodní materiál. Každý chovatel má určitě různé zkušenosti se svými zvířaty a nemohou všichni dělat to samé. Určitě třeba krmíte jinou značku krmiva než někdo jiný a stejné je to i s podkladovým substrátem. Toto diskuzní forum je pro to právě dělané aby si tady lidé vyměnili názory ale pokud my máme s tímto dobré zkušenosti a hlavně zvířata prospívají(což je nejdůležitější) myslím si že není nutné na tom cokoliv měnit. Nám veterinární dozor dělá veterinární správa Praha-západ, nedokáži posoudit zda jsou tam všichni veterináři specializovaní na chov fretek. Ještě jsem se nesetka s veterinářem, který je zaměřen výhradně na fretky. Musím s vámi souhlasit co se týká misky na vodu určitě je vhodnější napáječka a určitě příští rok až budeme mít fretky v nabídce jim napáječku do expozice umístíme. Co se týká fretčího záchodu je to pouze doplňková součást ubikace. Fretka ho tam může mít ale také nemusí. Určitě je pak ale pohodlněší trus vynášet. Na našem trhu se fretčí záchody objevily před cca 10 lety a v naší nabídce jsou také. A já jsem asi ještě ze staré školy kdy žádné fretčí záchody nebyly a fretkám se také dobře dařilo.
Tímto odpovídám na předcházející reakci pisatele či pisatelky. V krmení fretkám dáváme jejich denní krmnou dávku která je na každém balení fretčího krmení napsaná. Myslím si že tam není napsaná jen tak. Určitě nekrmíme ad libitum. Mám zkušenosti s tím že i fretka může být obézní, proto jim dáváme správnou krmnou dávku.
Robert Javorský

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 20:05 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  Profil

Nebudu se vyjadřovat k celému článku, protože si myslím, že Petule a Atalanta to napsali dost výstižně... jen Vám chci říct, že KAŽDÝ zodpovědný chovatel fretek, kterého znám, má granule pro fretky STÁLE k dispozici.
A co se týče záchodků, je jasné, že fretce se daří i bez něj, ale pro vašeho zákazníka a budoucího majitele fretek, je to nezbytná součást výbavy a výchovy.(ale o dopadu takového přístupu k WC psala Atalanta)
Neříkám, že děláte všechno "špatně", ale člověk by si měl nechat poradit a své znalosti aktualizovat...

http://www.potkanky.websnadno.cz

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 20:21 

Pardon ale musím se zasmát :oops: Jelikož neznám kvalitní fretčí granule, kde by byla napsaná doporučená denní dávka granulí pro fretku. Mohu Vám předat kontakty na veterináře, které se specializují vyloženě na fretky a každý vám řekne, že fretka má mít přístup ke granulím celých 24 hodin denně, jelikož se jako psi a kočky NEPŘEJÍDAJÍ. Tím, že mají tak rychlý metabolismus - proto kadí každých 2,5 hodiny, nejsou nikdy tlusté!!! Trápíte je hlady - proto potom koušou. Fretka nemá žádnou doporučenou denní dávku krmení...A zrovna se dívám na krabici našeho krmení a FC je jedno z nejlepších krmení pro fretky...PROČ ASI TAM NENÍ to doporučované dávkování??? :P Každá fretka je jiná, každá potřebuje jinak jíst...Samci jsou jiní - velikostně a samice jsou menší, ty snědí méně...Nevim nevim, jak by si mohli lajsnout přesnou dávku krmení, když je samec i samice jiná ...
Další věcí je, že fretka je domestikované zvíře jako kočka a pes, tudíž žádnou podestýlku nepotřebuje!!!A mimochodem i v zoo sem se pohybovala a lvi u nás tedy podestýlku z hoblin neměli :P
Každopádně naše podlaha měří 1,6 metru a má dvě patra, takže nevím nevím, jestli je stejná jako výběh pro fretky u vás...a to tam žijí tři malé samičky...Myslím, že se neshodneme... :mrgreen: :mrgreen:
Vámi zmíněné : Ve spoustě moderních expozicích se používá třeba lignocel, písek, mulčovací kůra, dřevní štěpky apod. bych u fretek klidně uvítala, ale ne hobliny - říkají vám něco záněty spojivek a respirační potíže??? Viděl jste vůbec někdy takovou fretku, co díky hoblinám takto trpěla??? Ne, vy nám budete prostě tvrdit něco, co není pravda...Když tu něco asi něco propagujeme, tak asi víme proč...PROTOŽE JE TO NEVHODNÉ...
Pokud jste ze straré školy, tak je to sice moc pěkné, ale co ti chovatelé, co si od vás tu fretku pořídí? Ty si koupí zvíře, absolutně nesocializované za NEHORÁZNÉ PRACHY bez očkování, bez čipů a odčervení a kadí všude doma a kouše...

a fretka se umí rochnit i v hadrech a to je pro mě teda krásný pohled :-) ne Vámi zmíněné hobliny...

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 20:25 

Ještě dodám maličkost, my naše fretky nosíme ven, aby si právě mohli ve kvalitním substrátu zahrabat... :roll:

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 20:46 
 E-mail  Zobrazit autorovy stránky  Profil

Jen dodám že fretky v každám věku, a to i počítáno v týdnech a v každém ročním období potřebují jiné množství granulí. Je velmi nutné, aby si samy mohly dávkovat, kolik toho snědí. Jakmile nemají granule stále k dispozici, naučí se schovávat si a to na nevhodná místa, a pak hrozí otrava zkaženými a pod.
A pak mláďata, která nemají stále jídlo, mnohem víc koušou, mají hlad, a ten cítí jako bolest.
Fretka jako taková může být těžko obézní, veterinář, který se specializuje, a je jich opravdu víc než byste odhadl, by vám vysvětlil, že právě když má fretka tuk pod kůží, je to nutná zásoba, kterou sama v průběhu dalšího času vyloučí, proto máme fretky na podzim a v zimě tlusté,j ak medvídky a na jaře a v létě jsou ty samé fretky hubené jak lund. A není to tím, že bychom je nechali přejídat a nebo jim pak nasadili dietu. To by byl naprostý nesmysl.

To ostatní ani nebudu komentovat, já se setkávám dnes a denně s fretkama , které majitelé odloží. Jsou to z většiny koupené fretky ve zverimexu, těžko můžu mít na jejich prodej touto formou kladný názor.

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 21:08 

Nemá cenu přesvědčovat pana Roberta o tom, že nemá pravdu. On prostě něco dělá takhle a odmítá přijmout fakt, že to dělá špatně.
Nepochopí, že všechno se nedělá stejně jako před x lety, že se chovatelé poučili z neznalostních chyb svých a chyb jiných, zohlednili v chovu běžné zdravotní problémy a stejně tak vzali na vědomí sociální a stravovací návyky těchto specifických zvířat.
Podle toho co tvrdí, zná pan Robert fretky jen z pohledu technika v zoo a prodejce zvířat. Proto si asi ani nedokáže představit, jak taková fretka žije, chová se a vůbec se má u normálního chovatele. Neuvědomuje si, že u nás fretky nejsou celodenně zavřené v kleci (ano kleci, ne nádrži, kde je horko, dusno a prach), ale mají minimálně několik hodin denně možnost proběhnout se volně po bytě nebo pokoji a klec je tudíž jen noclehárnou. V tomto úhlu pohledu, je totiž jeho nádrž niniaturní. Běžně také fretky používají kočičí záchody (ne jak tvrdí pán nějaké speciální fretčí - ty bývají většinou stejně fretkám malé, ale obyčejné kočičí), na které se ale nejlépe účí mláďata, která mají dobrý, ale bohužel rychle zmařitelný, základ (to znamená, že záchod od narození znají a jsou k němu vedena matkou a chovatelem). Také si neuvědomuje, že fretka žijící ve správných podmínkách obézí být nemůže, jednak jí totiž potrava projde tak rychle, že se tuky nestihnou dostatečně uložit a kdyby už jich náhodou vstřebala dostatek, tak fretka, která má dostatek prostoru a příležitostí vybíjí energii natolik účinně, že se jí ani nemá co ukládat do tukových zásob.
Jsem ale ráda, že alespoň uznal, že může použít napáječku.

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 21:22 

Ještě dodatek, fretka není poměrně domestikované zvíře. Ale zvíře naprosto domestikované a dokonce člověkem i vyšlechtěné z tchoře tmavého. V přírodě se vůbec volně nevyskytuje a nevyskytovala (pokud někomu někdy neuteče a nepodaří se jí přežít, ale takové místo, kde to volně utečené fretky zvládají, je jen Sicílie a pár jí podobných míst). Takže zmínky typu "v přírodě by..." jsou naprosto zbytečné...

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 21:56 
 E-mail   Moje galerie  ICQ  Profil

Roberte Roberte, promiňte, ale to jsou nehorázný kydy :roll: :|

http://pejan.rajce.idnes.cz/Mladata_2010/
http://old.stream.cz/?m=video&a=user_vi ... _id=164416

OdeslatNapsal: 1.Lis.2008 - 23:26 
 E-mail  Profil

petulevrtule napsal:
Pardon ale musím se zasmát :oops: Jelikož neznám kvalitní fretčí granule, kde by byla napsaná doporučená denní dávka granulí pro fretku. Mohu Vám předat kontakty na veterináře, které se specializují vyloženě na fretky a každý vám řekne, že fretka má mít přístup ke granulím celých 24 hodin denně, jelikož se jako psi a kočky NEPŘEJÍDAJÍ. Tím, že mají tak rychlý metabolismus - proto kadí každých 2,5 hodiny, nejsou nikdy tlusté!!! Trápíte je hlady - proto potom koušou. Fretka nemá žádnou doporučenou denní dávku krmení...A zrovna se dívám na krabici našeho krmení a FC je jedno z nejlepších krmení pro fretky...PROČ ASI TAM NENÍ to doporučované dávkování??? :P Každá fretka je jiná, každá potřebuje jinak jíst...Samci jsou jiní - velikostně a samice jsou menší, ty snědí méně...Nevim nevim, jak by si mohli lajsnout přesnou dávku krmení, když je samec i samice jiná ...
Další věcí je, že fretka je domestikované zvíře jako kočka a pes, tudíž žádnou podestýlku nepotřebuje!!!A mimochodem i v zoo sem se pohybovala a lvi u nás tedy podestýlku z hoblin neměli :P
Každopádně naše podlaha měří 1,6 metru a má dvě patra, takže nevím nevím, jestli je stejná jako výběh pro fretky u vás...a to tam žijí tři malé samičky...Myslím, že se neshodneme... :mrgreen: :mrgreen:
Vámi zmíněné : Ve spoustě moderních expozicích se používá třeba lignocel, písek, mulčovací kůra, dřevní štěpky apod. bych u fretek klidně uvítala, ale ne hobliny - říkají vám něco záněty spojivek a respirační potíže??? Viděl jste vůbec někdy takovou fretku, co díky hoblinám takto trpěla??? Ne, vy nám budete prostě tvrdit něco, co není pravda...Když tu něco asi něco propagujeme, tak asi víme proč...PROTOŽE JE TO NEVHODNÉ...
Pokud jste ze straré školy, tak je to sice moc pěkné, ale co ti chovatelé, co si od vás tu fretku pořídí? Ty si koupí zvíře, absolutně nesocializované za NEHORÁZNÉ PRACHY bez očkování, bez čipů a odčervení a kadí všude doma a kouše...
a fretka se umí rochnit i v hadrech a to je pro mě teda krásný pohled :-) ne Vámi zmíněné hobliny...

Každý máme jiné zkušenosti a proto je tady můžeme prezentovat. Jak říkáte fretka je šelma a šelmám jako celku je v kvalitních chovech dáván jednou týdně polopust a jednou týdně pust. Tchoř v přírodě také nenajde potravu každý den. Fretka je dnes už poměrně dost domestikované zvíře a zvykla si na potravu každý den. Ale za to může člověk který toto zvíře změnil. Máte pravdu že každá fretka je jiná. Rozdílnost pohláví, věk, výživný stav a proto má dostávat různou dávku. Vždyť přeci i na krmení pro psy a kočky jsou orientační krmné dávky ale musí se vždy vycházet z rozdílnosti zvířat. To že vám nějaký veterinář tvrdil že se kočky a psy nepřejídají se mi ani nechce věřit. Bylo by možné mi zaslat kontakt na tohoto veterináře rád bych to opravdu slyšel. Krmivářství jsem měl ve škole ale jak je vidět toto mi uniklo. A pokud krmíte fretkám jen komerční granule a konzervy myslím že to není uplně nejlepší. Určitě fretka neumře hlady, ale máte ji vidět když ji dáte třeba vajíčko, kvalitní kuřecí, hovězí nebo rybí maso míchané třeba s vařenou rýží. Stouhaná mrkev kombinaci s ovocem. Fretka je sice domestikovaná ale je to stále všežravá šelma která si ráda pochutná i na něčem přírodním než jen umělotinách.
V obchodě musíme mít nádrže ze skla nebo jiného omyvatelného materiálu. Je to podmínka pro provoz obchodu po veterinární stránce. Ve vašem chovatelském zařízení jsem viděl dřevo,tedy pokud jsem to dobře poznal z vaší fotografie. Z hygienických důvodů u nás dřevo možné není, proto si myslím než nechat fretky na holém skle je lepší je mít na kvalitních hoblinách. Pes a kočka v bytě určitě podestýlku nepotřebuje, ale máte je vidět na zahradě jak se válejí po trávě, písku a to jsou šelmy sice domestikované ale jsou. A naše kočka se na noc moc ráda stulí do krabice kde jsou hobliny. A to má možnost si do hadrového pelíšku vlézt, ale je to její výběr a pokud ji to vyhovuje nevím proč bych ji to zakazoval.
Fretku se zánětem očí jsem neviděl jelikož používáme bezprašné hobliny a ne ty někde vymetené. Nevím kde je vaše zoo, ale já když jsem uklidil lví ubikaci (zoo Praha a zoo Plzeň)jsem její část poprášil hoblinami. A měla by jste vidět, jak se lvy vždy v hoblinách vyváleli.
Já hardy nezatracuji pokud to vašim fretkám vyhovuje a máte s tím dobré zkušenosti jen tak dále. Hlavní je aby fretkám bylo dobře. Já bych měl třeba strach že fretka jako hravé zvíře může hadr roztrhat a pak nedopatřením spolknout čás nití a způsobit si tím vážné potíže. Ale jak říkám je to můj názor. Vy s hadry máte jiné zkušenosti.
Když fretky máme v nabídce a to je vždy tak 2 maximálně 3 měsíce v roce tak jsou očkovaná a letošní cena 690,- za tmavou fretku mi zas tak nehorázná nepřipadá.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další