petulevrtule napsal:
Pardon ale musím se zasmát
Jelikož neznám kvalitní fretčí granule, kde by byla napsaná doporučená denní dávka granulí pro fretku. Mohu Vám předat kontakty na veterináře, které se specializují vyloženě na fretky a každý vám řekne, že fretka má mít přístup ke granulím celých 24 hodin denně, jelikož se jako psi a kočky NEPŘEJÍDAJÍ. Tím, že mají tak rychlý metabolismus - proto kadí každých 2,5 hodiny, nejsou nikdy tlusté!!! Trápíte je hlady - proto potom koušou. Fretka nemá žádnou doporučenou denní dávku krmení...A zrovna se dívám na krabici našeho krmení a FC je jedno z nejlepších krmení pro fretky...PROČ ASI TAM NENÍ to doporučované dávkování???
Každá fretka je jiná, každá potřebuje jinak jíst...Samci jsou jiní - velikostně a samice jsou menší, ty snědí méně...Nevim nevim, jak by si mohli lajsnout přesnou dávku krmení, když je samec i samice jiná ...
Další věcí je, že fretka je domestikované zvíře jako kočka a pes, tudíž žádnou podestýlku nepotřebuje!!!A mimochodem i v zoo sem se pohybovala a lvi u nás tedy podestýlku z hoblin neměli
Každopádně naše podlaha měří 1,6 metru a má dvě patra, takže nevím nevím, jestli je stejná jako výběh pro fretky u vás...a to tam žijí tři malé samičky...Myslím, že se neshodneme...
Vámi zmíněné : Ve spoustě moderních expozicích se používá třeba lignocel, písek, mulčovací kůra, dřevní štěpky apod. bych u fretek klidně uvítala, ale ne hobliny - říkají vám něco záněty spojivek a respirační potíže??? Viděl jste vůbec někdy takovou fretku, co díky hoblinám takto trpěla??? Ne, vy nám budete prostě tvrdit něco, co není pravda...Když tu něco asi něco propagujeme, tak asi víme proč...PROTOŽE JE TO NEVHODNÉ...
Pokud jste ze straré školy, tak je to sice moc pěkné, ale co ti chovatelé, co si od vás tu fretku pořídí? Ty si koupí zvíře, absolutně nesocializované za NEHORÁZNÉ PRACHY bez očkování, bez čipů a odčervení a kadí všude doma a kouše...
a fretka se umí rochnit i v hadrech a to je pro mě teda krásný pohled
ne Vámi zmíněné hobliny...
Každý máme jiné zkušenosti a proto je tady můžeme prezentovat. Jak říkáte fretka je šelma a šelmám jako celku je v kvalitních chovech dáván jednou týdně polopust a jednou týdně pust. Tchoř v přírodě také nenajde potravu každý den. Fretka je dnes už poměrně dost domestikované zvíře a zvykla si na potravu každý den. Ale za to může člověk který toto zvíře změnil. Máte pravdu že každá fretka je jiná. Rozdílnost pohláví, věk, výživný stav a proto má dostávat různou dávku. Vždyť přeci i na krmení pro psy a kočky jsou orientační krmné dávky ale musí se vždy vycházet z rozdílnosti zvířat. To že vám nějaký veterinář tvrdil že se kočky a psy nepřejídají se mi ani nechce věřit. Bylo by možné mi zaslat kontakt na tohoto veterináře rád bych to opravdu slyšel. Krmivářství jsem měl ve škole ale jak je vidět toto mi uniklo. A pokud krmíte fretkám jen komerční granule a konzervy myslím že to není uplně nejlepší. Určitě fretka neumře hlady, ale máte ji vidět když ji dáte třeba vajíčko, kvalitní kuřecí, hovězí nebo rybí maso míchané třeba s vařenou rýží. Stouhaná mrkev kombinaci s ovocem. Fretka je sice domestikovaná ale je to stále všežravá šelma která si ráda pochutná i na něčem přírodním než jen umělotinách.
V obchodě musíme mít nádrže ze skla nebo jiného omyvatelného materiálu. Je to podmínka pro provoz obchodu po veterinární stránce. Ve vašem chovatelském zařízení jsem viděl dřevo,tedy pokud jsem to dobře poznal z vaší fotografie. Z hygienických důvodů u nás dřevo možné není, proto si myslím než nechat fretky na holém skle je lepší je mít na kvalitních hoblinách. Pes a kočka v bytě určitě podestýlku nepotřebuje, ale máte je vidět na zahradě jak se válejí po trávě, písku a to jsou šelmy sice domestikované ale jsou. A naše kočka se na noc moc ráda stulí do krabice kde jsou hobliny. A to má možnost si do hadrového pelíšku vlézt, ale je to její výběr a pokud ji to vyhovuje nevím proč bych ji to zakazoval.
Fretku se zánětem očí jsem neviděl jelikož používáme bezprašné hobliny a ne ty někde vymetené. Nevím kde je vaše zoo, ale já když jsem uklidil lví ubikaci (zoo Praha a zoo Plzeň)jsem její část poprášil hoblinami. A měla by jste vidět, jak se lvy vždy v hoblinách vyváleli.
Já hardy nezatracuji pokud to vašim fretkám vyhovuje a máte s tím dobré zkušenosti jen tak dále. Hlavní je aby fretkám bylo dobře. Já bych měl třeba strach že fretka jako hravé zvíře může hadr roztrhat a pak nedopatřením spolknout čás nití a způsobit si tím vážné potíže. Ale jak říkám je to můj názor. Vy s hadry máte jiné zkušenosti.
Když fretky máme v nabídce a to je vždy tak 2 maximálně 3 měsíce v roce tak jsou očkovaná a letošní cena 690,- za tmavou fretku mi zas tak nehorázná nepřipadá.