petulevrtule napsal:
Ano, ale po 4 týdnech říje kastrovat v říji je blbost...To je zvíře už totálně vysílené...A pokud má veterinář zkuenosti se psy, neznamená, že má zkušenosti s fretkama...ale to je pořád dokola jedno a to samé...Já zase znám spousty fretek, které umřely při říji...I při kastraci, která byla provedená fretce, která říji neměla...Je to prostě na organismu zvířete! a na zkušenosti dokotra...
Petule jednou pises, ze je blbost kastrovat po 4 tydnech rije a pred tim napises vetu:
...mimochodem fretka je stále v pořádku, máme další, která byla ve zbědovaném stavu - přeříjená a kastrovaná v říji a přežila to a je v naprostém pořádku... Tak ja ti nevim
Proste jednou je to podle tebe ok, pak zas ne
Kastrovat v riji je MNOHONASOBNE NEBEZPECNEJSI! Nikdy bych to neduelala, pokud to neni bezpodminecne nutne, pak bych to delala jedine u spickoveho veterinare, ktery se o fretky zajima. Kdyz volim kastraci samice, tak jedine az po riji i kdybych tu riji mela ukoncit hormonalne - proste to je stale bezpecnejsi reseni.
A to pocitat fretky do toho vseho, ktere umrely pri riji mi prijde docela divne - protoze pokud se to stalo, pak to neni tim, ze ten majitel tu samicku nekastroval, ale tim ze je ... a nechal ji urijit
a takovy clovek se nebude zajimat o to zda fretku kastrovat, ci ukoncit hormonama riji.. (samozdrejme do toho vseho nepocitam doby minule, kdy se fakt o rijich info sehnat nedalo..)
Takze myslim, ze se nema premyslet nad tim, zda kastrovat rovnou v riji a nebo po, ale nad tim, zda ukoncim riji a pak vykastruju, nebo jeste kastrovat nebudu. Pokud ma dalsi riji dlouhou a musi se ukoncovat hormonama podruhe do roka, pak ji po ukonceni samozdrejme vykastruju, protoze je to zatez.
Pokud clovek nechce odchovat mlade (a rozhodne to, ze bude chtit odchovat az za dva roky neni duvod, takhle se premyslet neda) pak proste kastrace je na miste, pokud fretce rije neprechazi bez problemu a nebo ma tu riji vicekrat nez jednou rocne a musi se ukoncovat hormonama.