Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 22.Lis.2024 - 9:35
Registrovat | Pravidla | FAQ

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vznik ZSO chovatelů fretek ČSCH
OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 1:24 
Site Admin
 E-mail  Profil

Ke vzniku ČSCH ZSOCHF došlo na přelomu let 2010/2011. ČSCH ZSOCHF je registrováno jako základní organizace pod Českým svazem chovatelů.

S myšlenkou založení českého klubu chovatelů si pohrávalo několik lidí zhruba 2 roky před jeho samotným vznikem. Zejména proto, že již existující klub v České republice neprojevil zájem o cílený chov.

Čeští chovatelé v minulosti nalezli oporu ve Slovenském klubu, který jejich činnost doposud zaštiťoval. Slovenský klub však začal vážně uvažovat o ukončení této aktivity nebo o přísných omezeních, která by výrazným způsobem brzdila cílený chov fretek v ČR. Navíc na půdě slovenského klubu vznikla nálada, která začala poškozovat dobré vztahy mezi Českými a Slovenskými chovateli.

Jak cílený chov fretek, tak dobré vztahy s našimi slovenskými přáteli jsou pro nás hodnotami, o které nechceme přijít. Proto se část z českých členů rozhodla oddělit, vystoupit ze Slovenského klubu a založit vlastní, český klub.

Mezi nejdůležitější cíle nově vzniklého ČSCH ZSOCHF patří:

• Zmapování chovných linií fretek.
  • Chov na jedincích, kteří byli uchovněni - čili posouzeni kvalifikovanými poradci chovu.
  • Sledování zdravotního stavu chovné populace a omezení vzniku nežádoucích genetických vad a dispozic pro dědičné choroby.
  • Osvětová činnost.
  • Pomoc fretkám v nouzi.
  • Spolupracovat s kluby chovatelů i v zahraničí

Sdružení si je vědomo, že cílený chov je během na dlouhou trať. Zejména proto, že v ČR je stále ještě mnoho fretek bez známých předků. A nelze začít chov pouze na jedincích se známým původem, protože by velmi brzo došlo k depresi. Došlo by také k nutnosti chovu v příbuzenské plemenitbě, což by vedlo k devastaci chovné populace.

Sdružení chovatelů fretek má proto zájem se v průběhu dalších let vyvíjet, vzdělávat a získávat zkušenosti tak, aby chov vedl ke zlepšení zdraví a povahy fretek.

Předmět příspěvku: Re: Vznik sdružení
OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 9:38 

Tenhle text je naprosto dokonalý, předpokládám, že bude - doplněn internetovou adresou - na plakátcích na výstavě v Brně

ADMIN JE ŠIKOVNÝ :lol: :twisted: :lol:

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 14:00 
 E-mail  Profil

dotaz - co vyjadřuje (ve vašem pojetí) formulace "chovatelská činnost"? jde výhradně o množení, křížení a plenění nebo je v tomto pojmu zahrnuta také zodpovědná péče o zvíře?

pokud za bé, mám výhrady k - cituji:
již existující klub v České republice neprojevil zájem provozovat chovatelskou činnost??

ale jinak dobrý, gratuluji a držím palce (hlavně fretkám)

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 15:38 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

V širším slova smyslu pod pojmem chov chápeme i chov jednoho zvířete na mazlíka. V úvodním textu, který citujete jsme ale měli na mysli především to, co je vyjádřeno v prvních třech odrážkách a s tím logicky související chov ve smyslu tak jak se běžně chápe (viz. ty tři odrážky).

Z tohoto pohledu byla formulace ve větě kterou citujete nepřesná a upravili jsme ji na "již existující klub v České republice neprojevil zájem o cílený chov". Jak dokládá poslední odrážka, nemáme zájem na konfliktních vztazích s ostatními spolky a proto děkujeme za Vaše upozornění, díky kterému jsme možná předešli zbytečnému konfliktu.

Co se zodpovědné péče týče, tu považujeme za samozřejmost o které v našich kruzích nemá smysl diskutovat.

Slovním spojením "výhradně množení" bychom my označili bezcílný chov, který je pravým opakem toho, o co nám jde. K necílenému chovu a tedy "pouze k množení" dochází právě mimo rámec organizovaných chovatelských stanic. Jde nám samozřejmě o chov fretek určených na domácí mazlíčky a za nevyřčenou samozřejmost proto považujeme socializaci odchovaných fretek zahrnutých kvalitní péčí. Naším cílem je kvalita nikoliv kvantita. Produkce pro výkupny, zverimexy, pokusy, na kožešinu je v příkrém rozporu s tím o co nám jde.

Děkujeme rovněž za gratulaci, věříme že byla míněna upřímně. Ani my nepochybujeme, že to je velký krok pro zlepšení kvality chovu fretek v ČR a proto s Vámi sdílíme názor, že gratulace patří hlavně fretkám.

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 16:14 
ani tato formulace není zcela přesná. CZ klub samozřejmě "zájem o cílený chov" projevuje od svého vzniku. ale právě to vidím jako hlavní "překážku" - hlubší znalost problematiky a všech rizik.

•Zmapování chovných linií fretek.
•Chov na jedincích, kteří byli uchovněni - čili posouzeni kvalifikovanými poradci chovu.
•Sledování zdravotního stavu chovné populace a omezení vzniku nežádoucích genetických vad a dispozic pro dědičné choroby.

tyto tři body by byly skutečně úžasné, pokud by se v našich "malých českých podmínkách" podařilo je uskutečnit. možná zmapování, a ani tam si nejsem jistá reálnými (a pravdivými) údaji, ale dejme tomu.
další dva - máte pravdu, je to běh na dlouhou trať a dost možná, že nekonečnou, protože chov fretek je stále ještě natolik okrajovou záležitostí, že (nejen) v ČR opravdu není, a dle mého soudu ještě desítky let nebude, dostatečný počet náležitě vzdělaných a zkušených odborníků. a mě osobně upřímně děsí amatérismus některých chovatelů (tzv. CHS), tím víc nadšeně zapálených, čím méně mají rozumu a komerční chovy - to zas naopak u těch, kteří mají rozumu dost jen na matematiku.

chtěla bych věřit tomu, že vaše sdružení dokáže obě tyto chovatelské kreatury eliminovat. ale bojím se, že to není vaše priorita. kéž bych se mýlila.

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 16:18 
toto a výše - martinaCZ

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 17:04 

Ještě by zde mělo zaznít, kdo za vznikem ČSCH ZSOCHF stojí a jaký dopad to má na stávající české chovatelské stanice (ch.s.).

V přípravném výboru ČSCH ZSOCHF jsou, až na dva (zatím) všichni čeští poradci chovu, kteří doposud působili ve Slovenském klubu. Jedná se o 7 poradců z 9ti. Další dva nebyli zatím o přípravě informováni z toho důvodu, že k přípravným pracem došlo víceméně spontáně pod vlivem událostí, které je nezasáhly. Pokud budou mít zájem, moc rádi je v našich řadách uvítáme také. Všech 7 poradců ukončilo nebo v brzké době ukončí své členství ve Slovenském klubu.

Vzhledem k tomu je situace taková, že Slovenský klub momentálně nemá dostatek zkušených poradců chovu pro pokrytí kontrol vrhů v ČR. A proto je logické očekávat přeregistraci českých ch.s. k našemu sdružení.

ČSCH ZSOCHF je připraveno převzít veškerou agendu související se správou chovatelských stanic. Z praktických důvodů (ochrana osobních dat) nebudeme iniciovat předání agendy od SK a upřednostňujeme variantu, kdy se majitelé českých ch.s. sami zaregistrují u našeho sdružení. Názvy ch.s. zůstanou zachovány, zejména proto, že dle našeho názoru, přiklánějícího se k pojetí ch.s. psů, je název ch.s. osobním vlastnictvím člověka. Pochopitelně nebude platný v organizaci s níž bylo rozvázáno členství a tím pádem certifikát vydaný touto organizací nemůže být nadále platným. Naše organizace vydá certifikáty nové.

Pozn.: Dle nejnovějšího sdělení předsedkyně Slovenského klubu nebude slovenský klub registrovat nové české CHS, pro ty staré se údajně nic nemění.

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 17:51 

Návštěvník napsal:
ani tato formulace není zcela přesná. CZ klub samozřejmě "zájem o cílený chov" projevuje od svého vzniku. ale právě to vidím jako hlavní "překážku" - hlubší znalost problematiky a všech rizik.

.
.
.

chtěla bych věřit tomu, že vaše sdružení dokáže obě tyto chovatelské kreatury eliminovat. ale bojím se, že to není vaše priorita. kéž bych se mýlila.

Nechceme se vyjadřovat k CZ klubu ani o něm debatovat. CZ klub má svoji cestu, my jsme zvolili jinou. Nicméně v přímé reakci na Váš příspěvek se musím CZ klubu dotknout. Nadále bychom se ale chtěli tomuto tématu vyhnout a debatovat spíše o tom co a jak budeme dělat my.

Kdyby byla pravda, že CZ klub podporuje od začátku cílený chov, proč by bylo tolik českých chovatelů, jejichž cílem je cílený chov ve slovenském klubu?

"Náležitě vzdělaných a zkušených odborníků" - v našem středu jsou lidé, kteří jsou zkušení chovatelé a poradci chovu. Mají řadu ocenění z mezinárodních výstav, což doládá kvalitu jejich chovu. Někteří již prošli zaškolováním od zahraničních posuzovatelů, další budou proškoleni. Někteří mají dokonce zkušenosti s posuzováním fretek na výstavách. Tři z nich mají proškolení od pana Hesse, který je obecně ve středoevropském regionu (CZ, SK, PL, HU, DE) považován za výraznou autoritu. A opět se táži. Pokud CZ klubu jde o cílený chov, proč takoví lidé jsou v našem sdružení a ne v CZ klubu?

Naše priority jsou myslím z výše uvedeného jasné. Pokud jste dospěla k závěru, kterým předjímáte opačné stanovisko, pak je mi to líto, ale nemáme možnost toto nijak ovlivnit.

Co se CHS týče, tak k negativním jevům došlo, ale tyto CHS nejsou členy našeho sdružení. Všichni majitelé CHS, které jsou členy našeho sdružení na provozu CHS buďto výrazně prodělávají nebo jsou mírně nad nulou. Věřte mi, že CHS v našem pojetí není vůbec dobrý byznys :-) a že to je naopak.

Pokud se v CHS vyskytnou nedostatky, tak jim budou vytknuty, budou požádány o sjednání nápravy. A pokud nebudou nedostatky odstraněny, tak CHS bude pozastavena nebo zrušena. Jak jinak by to mělo fungovat? Jak jinak byste chtěla zamezit nesprávné praxi v chovech, než jejich organizací v CHS, jejich kontrolami a vzděláváním?

Jistě že nic není ideální. Ale jsou dvě možnosti. Buďto s tím něco dělat, nebo sedět, nadávat na to, že to je špatně a zatracovat ty, kteří se snaží něco dělat. My holt patříme do té první skupiny a jsme zvyklí na útoky (někdy hodně hnusné) těch druhých. Proto je bez potíží odrazíme a půjdeme směle dál za naším cílem.

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 20:28 
 E-mail   Moje galerie  Profil

To tedy vypadá velmi pěkně. Líbí se mi to.

Držím palec, aby se našlo co nejméně "dobrodinců", kteří vám budou házet klacky pod nohy.

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 20:42 
ano, právě proto, že vím, kdo stojí za vznikem ČSCH ZSOCHF, a je celkem jednoduché si spočítat, jak dopadnou registrace CZ CHS v slovenském klubu, se velmi velmi obávám cesty, kterou se "cílené chovy" v čechách budou ubírat :o(

a věřte tomu, že bych strašně ráda za pět, deset let prohlásila - klidně veřejně - že jsem se dnes mýlila.

martinaCZ

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 21:50 

Váš osobní útok na naše členy je zřejmě silně ovlivněn pomluvami a fámami, které o některých z našich členů jsou rozšiřovány. Pokud si činíte úsudek na základě nespolehlivých, jednostranných a neobjektivních informací, pak se nemůžete divit, že máte plané obavy. Své chmury si vytváříte sama. Já mohu pouze zopakovat, že je mi to líto, ale nemůžeme s tím nic dělat.

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 22:48 
osobní útok?

díky za objasnění, jak to myslíte, martinaCZ

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 23:06 
anebo jinak.

nic mi neobjasňujte, ono je mi vlastně i celkem jedno, jak to myslíte. vy nerozumíte mně, já zase vám - ale to koneckonců není žádná tragédie, s tím se dá úplně v pohodě žít.

znovu opakuju - hodně štěstí, a to zejména fretkám.

martinaCZ

OdeslatNapsal: 9.Úno.2011 - 23:32 

Návštěvník napsal:
osobní útok?

díky za objasnění, jak to myslíte, martinaCZ

Píšete: "Proto, že vím, kdo stojí za vznikem ČSCH ZSOCHF ... se velmi velmi obávám cesty, kterou se "cílené chovy" v čechách budou ubírat."

Vzhledem k tomu, že výše uvádíme, že nám jde o cílené chovy a také v kontextu s Vaší větou z jiného příspěvku:

"chtěla bych věřit tomu, že vaše sdružení dokáže obě tyto chovatelské kreatury eliminovat. ale bojím se, že to není vaše priorita"

jsem pochopil jako zpochybňování kompetentnosti, odbornosti a snahy o chov v dobrých podmínkách ze strany členů ČSCH ZSOCHF.

Pokud jsem to pochopil špatně, tak jsem rád, že jsem se mýlil.

OdeslatNapsal: 10.Úno.2011 - 0:10 

Dobrý deň. Mohla by som sa opýtať, ktoré ChS /resp. ich majitelia/ pôvodne registrované (alebo stále registrované) v SKChF sú zakladajúcimi členmi, resp. čelenmi Sdružení chovatelú fretek?
Ak je nevhodné uvádzať mená majiteľov ChS /čo ale nespadá pod ochranu osobných dát/ stačí uviesť názvy ChS ako boli registrovaná pod SKChF.
Pretože ako vidím, Jordi má k 6.2.2011 stále registrovanú ChS u SKChF.
http://www.fretka.sk/chov_stanice/zoznam-chs.html
Takže akosi nechápem....

Prosím zverejniť na verejne dostupnom fore stanovy Sdružení chovatelú fretek, jeho registráciu, IČO a plán akcií - určite by to zaujímalo dosť chovateľov z SR.

Vopred ďakujem za info.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další