Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 21.Lis.2024 - 17:48
Registrovat | Pravidla | FAQ

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: máte starší fretku? poraďte mi...
OdeslatNapsal: 22.Pro.2010 - 13:52 
 E-mail  Profil

Yasmin, já o vetovi v Plzni vím. Taky mám jednoho pár km za Rokycanama a myslím, že je schopný. Včera jsem neměla k dispozici auto. Dnes odpoledne ho budu mít a vyrážím. Zkusím nabrat moč a vzít jí s sebou.
Jsem zničená, vyřízená, lítostivá. Já to strašně prožívám. Ona už nechce jíst ani z ruky. Ráno snědla s bídou 10 namočených granulek a to jsem jí je musela skoro násilím strkat do čumáčku. Byla daleko víc zmatená než včera. Dokonce se ani nechtěla zúčastnit každodenního ranního rituálu s vit.pastičkou, kterou miluje.
Myslím, že budeme mít ty nejsmutnější Vánoce a strašně se o ní bojím.

OdeslatNapsal: 23.Pro.2010 - 13:37 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Helco, drzim palce! Proti stari bohuzel bojovat nemuzem :cry:
Ja Flo davam denne pastu a dostava jeste Viyo napoj. Docela mi pomohl rozkrmit fretecku, ktera byla velmi vyhubla a nechtela jist. Sice u Vas to ta sama situace neni, ale treba taky pomuze najit novou chut k jidlu a nebude to jeste tak spatne.
Hlavne se divej na to dobre - Bobince je skoro 11 let a toho se dozila maloktera fretecka! Je to sice smutne obdobi, ale ona prozila krasny dlouhy cas.. Drzte se..

Obrázek

OdeslatNapsal: 28.Pro.2010 - 9:43 
 E-mail  Profil

Tak bohužel Bobinka je moc nemocná. Z vyšetření moči zjistil vet problémy s játry (zvýšený bilirubin), zánět ledvin. Z extrémního drbání a ztráty srsti usoudil na problém s nadledvinkami. Dostala ATB a injekci na problém nadledvinek. Drbání téměř okamžitě ustalo. Bobinka ale už přestala sama úplně jíst, jen pila, tak jsem druhý den nechala udělat rtg. Ze snímku vet soudí na nádory střev a metastázy na plicích. Byl to šok a smutné vánoční svátky.
Bobinka má ale zdravé srdíčko, sama chodí na záchůdek a napít se (pití jí problémy nedělá). Granulky jí namáčím - najednou jich dokáže sníst tak max. 15, ale nedokáže si je sama vzít z mističky. Zkoušela jsem různé typy misek, talířků - z ničeho nedokáže a ani se nesnaží granulku sebrat. Krmím jí z ruky 5 x denně. Vet jí dal 2 x injekci na roztažení střívek, proto zřejmě alespoň takto dokáže baštit. Dávám jí pastičku pro rekonvalescenty, která by jí měla dodat trochu energie.
Má ohromnou vůli žít a vzhledem k srdíčku, které je v pořádku jí chci dochovat, dokud to půjde a neprojeví se známky toho, že trpí. Trápit bychom jí nenechali. Jen dám na modlení, abych to včas poznala. Držte mi palce.

OdeslatNapsal: 28.Pro.2010 - 22:01 

Palce drzime a budeme na Vas myslet! Urcite to poznas, kazdy, kdo ma svou fretecku rad, vyciti kdyz ji neni dobre. Dulezite je aby ATB jeste zabraly a nadory se nerozsirily.
Drzte se!

Obrázek

OdeslatNapsal: 29.Pro.2010 - 21:06 
 E-mail  Profil

Yasmin, děkuji moc za povzbuzení. Mám dobrý pocit - Bobinka začala víc baštit, krmím jí 5x denně namočenými granulkami. Najprve jedla jen z ruky, dnes ráno a teď večer jsem jí "načapala" :) jak sama baštila suché. Dnes jsem s ní byla na kontrole u veta. Byl překvapený, jak se od poslední návštěvy sebrala. Hodnoty v moči se zlepšily - jak krev tak bílkovina (ještě tam jsou, ale v menší míře). Dal jí další injekci medrolu, který jí pravděpodobně při první návštěvě postavil na nohy. Ona se nešourá, ona normálně běhá!!!
Vím, že tohle zlepšení při její diagnoze je krátkodobé, ale díky bohu za každý den, který tu s námi Bobinka ještě bude. Je to naše sluníčko.
A co je zajímavý: naše druhá freťulka 6,5 roku - rozmazlené "děcko", dračice, mazel, kousavá potvůrka vůči druhým - to vše v jedné "osobě" - se od Bobinky nehne. Jako by jí hlídala. Dřív jak mohla, šupla nám během dne do ložnice a chodila spát do postele, teď jí to ani nenapadne.
Byla jsem na dně, teď se mi trochu ulevilo.
Ještě jednou moc děkuju za podporu.

OdeslatNapsal: 29.Pro.2010 - 21:30 

Tohle jsou opravdu příjemné zprávy!! Jen tak dál! :wink:

Obrázek

OdeslatNapsal: 29.Pro.2010 - 21:33 
  Moje galerie  ICQ  Profil

Tak to je skvělá zpráva, že je Bobince líp a začala víc baštit. Držím palce, aby jí to vydrželo co nejdýl. Věk má krásnej, to můžu jenom závidět.

OdeslatNapsal: 30.Pro.2010 - 8:47 
 E-mail  Profil

Moc, moc děkuju za podporu :)

OdeslatNapsal: 19.Úno.2011 - 16:13 
 E-mail  Profil

Mám 7,5 ročního Montyho. Druhý nejstarší registrovaný Monty :) Vždycky mi dělal radost a dokázal rozveselit i v nejtěžších chvílích. Ale to jistě všichni znáte. Bohužel stáří přišlo a nevím jak dál. Monty je pohublý, skoro bez srsti, zadní nožičky už moc neslouží. Pořád leží, pouze sem tam se jde napít a najíst. Pohyb mu dělá velké problémy. Někdy si říkám, jestli ho už netrápím a nebylo by lepší mu pomoci odejít do fretčího nebíčka :(( Pokaždé když se na něj podívám tak je mi do breku :(( Ale prostě to přišlo a nezmění to nikdo. Jak se jen rozhodnout? Jak by jste se zachovali?

OdeslatNapsal: 22.Úno.2011 - 1:29 

Patricie: vim ze tu bude znit smutne.. Ale znam pocit i to co popisujes.. Z vlastni zkusenosti mohu rict, ze opravdu uz odchazi, ale pokud nema viditelne bolesti, pak bych ho nechala dozit (bohuzel na dlouho to uz nebude) :(
Je to smutne, ale osobne uz vim, ze takto vypadajici fretecka tu dlouho nebude :( Ale nechala bych ho doma a netrapila ho dalsim tahanim na veteriny..
Clovek hlavne sam pozna, kdy prijde ta spravna chvile a kdy se musi zakrocit a pomoci.. Takze dokud sis tohle jasne nerekla a necitila to na 100%, pak to jeste nedelej..

Obrázek

OdeslatNapsal: 12.Kvě.2011 - 14:49 
 E-mail  Profil

Ahoj. Chci jen podat zprávu o Bobince. Je úžasná, je neuvěřitelná. Od Vánoc jsme na 1 mg medrolu za den, denně jí krmím 4x (o víkendu 6x) namočenými granulkami (sama si je z misky nevezme). Během jednoho krmení sní cca 25 namočených granulek a trvá to od 10 do 20 minut. Vrátily se jí zlozvyky, že s každou jednou granulkou odběhne kus od místa krmení a pak se vrací pro další. Nezlobím se, jsem šťastná, že se jí daří. Denně jí dávám ráno pastičku pro rekonvalescetní kočky, abych jí trochu "nabušila" energií než přijdu z práce. Večer dostává vitamínovou pastičku. Asi před 2 měsíci usoudila, že se jí nelíbí ve stávajícím pelíšku a našla si nový : Ve svém věku 11 let a s takovou nemocí - leze pod napínací prostěradlo na válendě a tam spinká. Válenda má navíc jakoby převis, takže je třeba pořádného horolezeckého výkonu. No samozřejmě jsem jí to začala ulehčovat. K válendě jsem nastavila větší polštář, aby mohla šplhat po něm, prostěradlo uvolnila, aby se jí tam lépe zalézalo a podstrčila i mikinu jako pelíšek. Za Bobinkou se na válendu přestěhovala i naše mladší - 6 letá Ája.
No, co..pokoj je jen jejich, tak ať si ho užívají.
Denně ale na Bobince vidím nebo to spíš cítím, že už tu s námi dlouho nebude. Při každém odchodu do práce se s ní hezky loučím. Snažím se připravit, ale ono to asi nejde připravit se na odchod někoho moc blízkého a milého.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2