No ja ako úplný začiatočník,ktorý o fretkách nevedel ani "ň" som si u chovateľky tiež preňho čiahla sama do klietky ,ale v šoku som bola skôr ja ,keď mi freťák zostal visieť na ruke
. Bolelo to jak čert
,ale kedže sa len tak nevzdávam a v tom čase som o inej fretke,ktorú som strašne chcela, nevedela ,tak som ho aj tak zobrala.
Zo začiatku som mu dávala bez rukavíc jesť aj som čistila bez nich klietku a dúfala som ,že ho to prejde ,ale vždy sa mi tak rýchlo zadrapil do ruky,že som už nestačila cuknúť. Antiseptikum som nestačila dokupovávať
Všetci z rodiny ,čo videli moje ruky sa zhodli,vrátane môjho manžela,že by sme ho mali vrátiť,že je nezvládnuteľný.
Tie kúsance sa mi nestačili hojiť.Tak som si zobrala na pomoc rukavice,ale ako som už písala po nejakej dobe som si ich prestala dávať. Prvýkrát som bola ohromne šťastná, keď mi zlízal z prsta pastu ,keď som ním zotrela pastu, ktorá spadla na stôl. Najprv som vtedy stuhla...myslela som ,že mi odkúsne aj kus prsta
Ale on to normálne zlízal a ostal mi aj prst
Potom ma už nekúsal,len občas pri hre. Len ostatných
Nehovorím,že je to úplne správne riešenie,ale niekedy to inak nejde. Myslím ,že keby som sa s ním nepokúšala skamarátiť pomocou rukavíc,tak už by bol naspäť u bývalej majiteľky.Ruky som mu dávala očuchávať bezpečnejším spôsobom,takže môj pach cítil často. Manžela pokúsal tak,že som myslela,že ho tresne o stenu a zabije ho,a to je manžel ako dlhoročný karatista na bolesť zvyknutý. Najradšej by ho dal preč ,ale keď sme začali používať rukavice,tak sa s ním dokázal strašne dlho hrať,a kúsavý krpec bol v siedmom nebi
Takže podľa mojich osobných skúseností,radšej nejakú dobu rukavice,než ďalšia odložená fretka.Samozrejme keď sa to inak nedá. Moja ´dalšia freťula tiež strašne kúsala/ a kúše doteraz/ ,ale nebolo to až také divoké a bolestivé ,jak u Fredíka.On kúsal proste inak
Tiež jediná doba,keď som si ho trúfala zobrať bez rukaví,tak len keď spal v komatickom spánku.
Musím k tomu ešte podotknúť,že švagor,ktorý si bral freťáka vtedy keď v deň ako my/tiež tomu nerozumel a tiež mu chovateľka nakukala,že je to trojmesačné mláďa/,no a po roku ho dal preč,lebo ho proste nezvládali a švagrová aj syn sa ho báli. Keď prišli k nám s ním na návštevu tak nám povedali,že sa nedá chytiť ,ale ja som si ho zobrala na ruky bez problémov. Ale švagrovú stále kúsal...možno preto ,lebo sa ho bála a on to cítil,tak ju terorizoval