Tak koukám, že jste se založením vlákna nezahálely a když už jsem slíbila, že když ho založíte, tak napíšu, tak teda jo...
Moje špatná osobní zkušenost je s panem Janem Hoppem z Jistebníku. Poprvé jsem o něm slyšela asi před rokem. To jsme zrovna měli doma asi dva měsíce říjného Kulíška a tento pán mě poprosil o nakrytí jeho stříbrné samičky. Bavili jsme se po mailu a icq, vypadal solidně, příjemné vyjadřování a "správné" odpovědi na mé dotazy. Takže mě ani nenapadlo, že by něco mohlo být špatně. Ve zkratce to, co jsem se od něj dověděla: fretky chová sice venku ve voliéře, ale věnuje se jim a bere je do domu, všechny má očkované, po zdravotní stránce mu je hlídá známý veterinář, fretky má strašně rád a jsou to úžasná zvířata. Fotky neměl. Pak nastal den D a dorazila k nám Terinka na krytí. Ve stejný den jela i druhá samička, Anetka, k Sidu Ursusovi. Pan Hopp u nás Terinku vysadil, poděkoval za krytí (finanční odměnu jsem nechtěla), konstatoval, že Kulíšek je menší než čekal, ale i tak pěkný a jel k Sidovi s Anetkou. Terinka byla pěkně vyplašená a čím dýl u nás byla, tím to bylo horší. Do večera jsme měli oba s přítelem rozkousané ruce. Útočila okamžitě a tvrdě, stačilo přiblížit se k ní na 30cm. Zpočátku jsem to přikládala tomu, že není zvyklá na provoz v bytě, ale pak už jsem nevěděla čemu to přikládat... Po panu Hoppovi jsem chtěla, ať, až si pro ni přijede, vezme s sebou její očkovák, ať mám klid, protože nás ty kousance fest bolely. Když druhý den přijel, najednou z něj vypadlo, že má Terinku krátce od nějaké paní, která mu k ní zapoměla dát očkovák a on s ní ještě nestihl zajít na přeočkování. Dušoval se, že očkovaná je... Tak snad... Ještě ten den večer začal Kulich naskutečně zvracet (lítalo to z něho min. 20cm daleko co 3-10 minut) a měl průjem. Za dvě hodiny nebyl schopný ani stát. Museli jsme s ním na pohotovost (neděle cca 21:00), dostal několik injekcí, ATB a vyplajzli jsme přibližně litr. Zvracení i průjem se dost zmírnilo, ale bez problémů žrát i pít mohl až za pár dní po několika dalších návštěvách veterináře. Horší to bylo s naší, v té době 4 týdny březí, Bobišou. Chytla to den po Kulichovi ve stejné míře. Kvůli březosti nemohla dostat ty léky co Kulíšek, bohužel méně silné léky nezabíraly a nakonec musela dostat i ona antibiotika (veterinář hledal dost dlouho nějaké, které může dostat aniž by to odskákala mláďata). Nakonec se z toho statečně vylízala. Přikládám té nemoci ale 3 mrtvá mláďata. Když jsem o tom napsala Hoppovi, tvrdil, že se vyděsil a byl zkontrolovat fretky - prý všechny v pořádku. Rozhodně prý problém nebyl u něj. Pár týdnů poté jsem zjistila, že naprosto stejný problém se zvracením a průjmem a ve stejnou dobu měl i Sid Ursus, který nakrýval Hoppovu Anetku. Sida ale nemoc držela skoro měsíc a neskutečně při ní ztratil na váze. Kulíšek se Sidem se před oním krytím nikdy neviděli. Jediné pojítko mezi nimy byly Hoppovy fretky. Terince se nakonec narodily 4 freťata a mi se po čase povedlo vyprosit fotky.
Přílohy: |
Poznámka: Mláďata Kulíšek x Terinka
T1.jpg [ 69.19 KIB | Zobrazeno 4200 krát ]
|
|