Tak, především, se nechci nikoho dotknout, tak kdyby to tak náhodou vyznělo, tak to tak rozhodně míněno není
Zuzanka: Zajímalo by mě jak dlouho jste toho prvního freťáčka měli? Jiné časy jiné zvyky. Nedovedu si představit, že bych měla fretku jen tak na dvoře. Myslím, že by tam mohla být tak do první říje.No ono, záleží dost na tom, jak je to mládě vedeno. Pokud by jej matka učila lovit, pravděpodobně by neměla problém lovit venku, ale naše fretky, které neloví, tak mohou přežít jen díky náhodě. Ulovit něco mohou, proč ne, i zabít hlodavce, nebo ptáka, ale i tak by v té přírodě neměly moc šancí, bez základních návyků lovu, a zkušeností, které získávají od matky.
Myši jim dávat nechci, protože týrat živé zvíře, jako je myš, není mou touhou, proto nechovám hady. Někdo má na to žaludek, já ne. Ale je to můj názor. Někdo má zase jiný názor. Vpodstatě pokud by si tu myš chytla v přírodě, tak to beru, je to prostě život. Ale myš zabitá hadem v akvárku, nebo fretkou v koupelně, jako jsem to už jednou viděla na nějakých fotkách, to je podle mě dost nefér a přirozené to není, protože se nemá ta myš kam schovat. A pak takoví lidí říkají, že ta myš je blbá protože sedí jak trubka, ale co má dělat? když nemá kam se schovat, že jo.
No k tomu jen dodat, snad jen jestli jsou očkovaný proti nemocem, které myši přenášejí.
Někdo krmí kuřaty, někdo syrovým masem, někdo granulemi. hold je to asi o možnostech, a o nátuře.
)
Jinak jsem ale slyšela spíš názor, že pes který žere syrové maso není o nic víc agresivní než pes který ho v tlamě neměl. S tím souhlasím. Už jen pro důkaz, že když holky jí syrové maso, tak se mě nesnaží napadnout jak se říká, prostě je to hloupost. A agresivita ze syrového masa je spíš pohádka.
Tato "jakože agresivita" je spíš způsobena hormony a říjí a ne masem, nebo myší. Ono možná fretce při lovu přepne v mozku, ale že by pak byla agresivní a chtěla pokousat majitele, to nevím. V Maďarsku i Anglii je lov s fretkou celkem běžný a fretky se ještě nesnažili někoho pokousat jen proto, že vyhánějí králíky, nebo loví myši.