Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 15.Lis.2024 - 19:25
Registrovat | Pravidla | FAQ

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Puberta
OdeslatNapsal: 5.Úno.2011 - 16:25 
 E-mail  Profil

Nene, prznit už jí nechce... To už nás přešlo... Ona teď má neplodnou říji a on to celou dobu ví... Už týden dachmá ona jeho a ne on ji, jak to bylo ten měsíc před tím...

OdeslatNapsal: 5.Úno.2011 - 17:46 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

co je "neplodná říje" :?: jinak co se týče říjnýho samce, pak je mu úplně jedno, jestli je samice v říji nebo ne, znásilnovat jí bude stejně, s klidem bude znásilnovat i kastráta, mládě, plyšáky.. říji/neříji absolutně neřeší.

OdeslatNapsal: 5.Úno.2011 - 18:26 
 E-mail  Profil

Neplodná říje je většinou první říje po nějaké hormonální léčbě.

OdeslatNapsal: 5.Úno.2011 - 19:02 

hmm, tak to nějak nechápu.. nikdy jsem o "neplodný říji" nic neslyšela. nejspíš si to ale pleteš s falešnou březostí, kdy má samice po říji a chová se jako by čekala nebo měla mladý, ale žádný nemá.. to se po ukončení říje a někdy i po páření, pokud nedojde k oplodnění vajíček, stává.. pokud si ale samici nechala říji ukončit hormonálně a ted říjí znov a myslíš si, že ani po páření nemůže zabřeznout, tak je to omyl, může.

OdeslatNapsal: 5.Úno.2011 - 22:00 
 E-mail  Profil

Vím co je falešná březost, i jak se projevuje a rozhodně si to tedy nepletu... Hormonální léčbou jsem nemyslela ukončování říje. Myslela jsem hormonální léčbu. Dle veta je po právě takovéto hormonální léčbě, se většinou říje dostaví, rychle zmizí a fretka je během ní z 99% neplodná.
Samec nám, jen pro info, nic neprzní.

OdeslatNapsal: 5.Úno.2011 - 22:27 

a co to tedy bylo za léčbu a jaký preparát dostala?

OdeslatNapsal: 5.Úno.2011 - 23:07 
 E-mail   Moje galerie  ICQ  Profil

Jordi napsal:
Já třeba tomuhle moc nerozumím, tak je pro mě tahle debata spíš už na okraji přátelské komunikace a myslím si, že by se téma mělo vrátit k původnímu nadpisu vlákna.

No jo, irituje mě, když se někdo snaží ze mě dělat rohaté zvíře :roll: nemůžu za to. ale příště budu kývat aj na to, že ji unesli ve snu Marťani

http://pejan.rajce.idnes.cz/Mladata_2010/
http://old.stream.cz/?m=video&a=user_vi ... _id=164416

OdeslatNapsal: 5.Úno.2011 - 23:13 
 E-mail  Profil

Kvůli hormonální rovnováze dostala tisícinu pregnylu. Byli jsme na sonu jestli není problém s nadledvinkami a ještě měla podezření na zánět dělohy, protože první říje se ukončovala (bohužel) covinan, takže možnost tady byla. Naštěstí se ani jedno z toho nepotrvdilo a Chicky v podstatě dostala pregnyl pro jistotu. Včera, po týdnu, se jí začal zmenšovat otok, aniž by dosáhl maxima a naprosto to všechno odpovídá tomu, co říkal vet.
Jinak freťule je v pořádku, nemá ani zažívací problémy, ani bledé sliznice, teplotu atd. Jen má teď ustupující říji, ze které by stejně nic nebylo. Za nedlouho přijde do říje znovu.

OdeslatNapsal: 7.Úno.2011 - 16:05 

Ach jo, tohle uz jsou opravdu pekne bludy :( Neplodna rije?! Podle popisu rije skoncila, konci, takze to znamena, ze fretka NEriji. Zadna neplodna rije u fretky neni!
A kdyz to tak ctu, tak samice a samec byli spolu pri riji? Pokud ji rije teprve konci a on ji odtahl z klece :idea: docela bych se byt tebou zamyslela bych se nad tim, zda nebudete mit mladata..

Byt tebou dam si velky pozor. Po pouziti Covinanu je velmi pravdepodobne, ze zanet prijde. U fen je to 99% a kazda fretka po pouziti Covinanu zanet mela.. :(

Prvni rije prichazi postupne a pomalu se stupnuje.. :-) A jsou i taci, ktery opravdu samicky nechaji napokoji.. Ale jak rikam, tahne-li takto stary fretak samicku pryc, do nejakehou kouta, ci maleho mista, neni to vetsinou tim, ze ji chce vystehovat :wink:

Obrázek

OdeslatNapsal: 8.Úno.2011 - 3:40 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  Profil

Naše Bae byla ochotná ke spáření i po tom co jí už týden říje ustupovala a byla skoro splasklá. Takže jelikož freťule měla normální plodnou říji (protože další říje není neplodná po ukončení první) tak bych počítala s tima mladýma :wink:

OdeslatNapsal: 8.Úno.2011 - 10:02 
 E-mail  Profil

Uvidíme. Na mláďata jsme připraveni... covinan byl už před půl rokem a dle toho, co jsem četla, by nastoupil zánět do měsíce a ještě teď tam není... Ale budu si freťuli hlídat a dávat na to určitě pozor. Kromě sona uvažuji ještě o krevních testech (ale nechci ji zbytečně vystavovat stresu, obzvlášť jestli je březí). Na sonu ale nic vidět nebylo. A jestli se nepletu, tak když je zánět dělohy tak je na sonu vidět.

OdeslatNapsal: 15.Úno.2011 - 23:35 
 E-mail  ICQ  Profil

Zdravím vás,
nebudu zbytečně zakládat další dotaz o pubertě a zeptám se tady.
Taky mě trochu, spíš více trápí můj frěťák, pořídil jsem si ho po dlouhé úvaze, říkal jsem si, že když jsem zvládl hlodavce i psa tak s fretkou si taky poradím ALE.
Než jsem si ho dovezl, všechno jsem si prošel, pročetl s čím mám počítat, zařídil příbytek v90 š70 d90 atd ale stejně mě to zaskočilo.
Freťáka jsem si dovezl před 4 dny, hned po cestě domů mě pokousal až do masa, majitelka mě sice upozorňovala že je v pubertě a začíná říje ale předpokládal jsem že je vystresovaný z cesty, takže jsem to bral...
A teď k problému, víceméně nevím jak se k němu chovat, jakmile ho okřiknu nebo udělám co se mu nelíbí tak na mě syčí. Nenechá na sebe ani sáhnout, hned se ohání a kouše a to pořádně, jediná možnost jak na něj je v hodně hrubých ponožkách a buď tak aby nedosáhl na ruce nebo v rukavicích a dávat pozor.
Vím že ty rukavice nejsou asi extra dobré ale bez nich to opravdu nejde a to si myslím že vydržím dost, kouše prostě pořád, i při hraní jde spíše jen po ruce místo hračky. Takže na něj jdu v rukavicích a zkouším ho hladit a hrát si s ním a když kousne tak ho chytím za kůži na krku a zařvu že to nesmí, pokud to udělá znovu, jde do klece a až se zklidní může ven, ale jen do doby než začne zase extrémně kousat nebo jako dnes neustále okusuje a tahá kabely a když ho za to zase plácnu přes zadek a okřiknu tak jen couvne a radostně kvoká jak slepice. Několikrát jsem to opakoval a když neposlech, šel do klece a vzteklý, že ho nechci pustit ven vysypal a pak i rozlámal WC a jen lomcuje dvířky a blbne.
Další věc, zatím všechny 4 noci se kolem 3 hodin ráno probudil, zase vysypal WC a dobýval se ven, co se mu nezdá?
A chtěl bych se zeptat, jestli je u něj vhodná kastrace, hodně smrdí a místy očůrává vše kolem, předpokládám že z jeho chováním a kousáním to ničemu asi nepomůže že?
abych nezapomněl, narodil se 13.5.2010 takže mu bylo 9 měsíců, majitelka sice řekla, že když ho nebudu chtít tak ho mám vrátit ale tomu se chci vyhnout a dát mu šanci i když na sebe nenechá sáhnout...
Děkuju za odpovědi Elf

OdeslatNapsal: 16.Úno.2011 - 0:40 

1. je blbost srovnávat výchovu fretky k výchově psa, nebo dokonce hlodavce
2. byla chyba brát si fretku v pubertě a na začátku říje, protože tam se jich majitel zbavuje většinou proto, že je sám nezvládá (jasně, že to nepřizná) a taková fretka je spíš pro zkušený, než začátečníky.
3. 4 dny jsou dost krátká doba na to, aby si fretka zvykla. musí si především získat vaší důvěru, což ale trestáním půjde asi těžko. takže spíš místo tělených trestů ignorace a naopak odměny když udělá něco dobře, případně během běhání, hraní, jakýkoliv manipulace... taky jsem si brala samce v tomhle věku a trvalo půl roku, než přestal křečovitě kousat a trhat při každý snaze o kontakt, přesto jsem rukavice nikdy nepoužila. zklidnil se po říji, takže ano, je tu možnost, že kastrace tyhle problémy alespon částečně zmírní.
4. hrabání WC a kousání klece je normální, chce si vynutit pozornost, takže opět ignorace a jeho to časem přestane bavit

OdeslatNapsal: 16.Úno.2011 - 0:55 
 E-mail  Profil

Nas Ferda taky rad vyhrabava WC, zaryje cumackem do steliva a ceka, co se bude dit. Je mu 11 tydnu a je to pekny divoch, ale myslim, ze to "prave orechove" nas jeste ceka :-)

OdeslatNapsal: 16.Úno.2011 - 13:13 
 E-mail  ICQ  Profil

Děkuju, ty tělesné tresty zas nejsou že bych ji nějak ubližoval, jen se spíš snažím odpoutat její pozornost a oznámit ji že to nesmí.
Jinak asi to možná byla chyba, že jsem si ji bral ale přece se ji hned nebudu zbavovat, to radši přetrpím to kousání..Elf
Jinak dnes mi došla malt soft pasta a pár blbostí a docílil jsem toho, že za pastu se nechá hladit jak dlouho chci, dostal se ovšem k rukavicím které jsem předtím používal a evidentně je moc nemusí, takže pokračuju dál a bez rukavic, snad si zvykne ;-)

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další