No jo, dnes je internet a existují díky němu informace. Ale nikdy jsem si nemyslel, že fretka je hlodavec, věděl jsem, že je to šelma, něco jako kuna, lasička
Ovšem netušil jsem, že se dá nějak chovat, myslel jsem, že je to divoké zvíře, které prostě doma mít nelze a pamatuju, že měl jeden můj kamarád ještě v době totality doma bílou fretku. Měl ji v terárku s hoblinama
a nedalo se s ní nic moc, docela drsně kousala a co vím, nakonec dopadla tak, že mu vypadla z balkonu ve 12tém patře
To bylo před nějakými dvaceti lety.
Od té doby jsem žádnou živou fretku neviděl až loni v létě. První jsme viděli ve zverimexu v Liberci, kde jsme byli na dovolené. Hráli jsme si tam s dvěma bílýma fretkama a moc se nám líbily a dcera loudila, abysme si je koupili, jenže jsme měli první týden dovolené a co pak s nimi, než dovolenou skončíme. Řekl jsem dceři, že to necháme, až přijedeme domů, zjistím na internetu nějaké informace a nějakou fretku někde koupíme
Potom jsme ještě v jednom kempu viděli kluka, jež měl sebou fretku pod stanem v přepravce
Doma jsem na internetu našel dva skvělé servery o fretkách, tento a fretka.cz a plno obrázků těch krásných čumáčků a tak jsme se úplně zamilovali a hned začali fretku shánět. Počet se z jedné rozšířil na dvě, protože jsme jako každý (já a dcera) chtěli tu svoji
A tak jsme jednou přijeli k jedněm lidem na vesnici kousek za Olomoucí, měli hezký dům a na to stádo pískajících miminek v ohrádce na trávníku jejich zahrádky nikdy nezapomenu, bylo mi až líto je z takového prostředí vzít do bytu ve městě.
Když se mi poprvé (už nevím který, špatně se rozeznávali) zakousli do prstu, pomyslel jsem si, že to bude těžká práce. Dneska mě spíš olizují a jemně občas chytnou zoubkama a nebo jen tak štípnou, když se jim zdá, že si jich nevšímám a měl bych
Furt někde šmejdí a nesmí se vůbec podceňovat jako, že si člověk řekne "tam se stejně nedostanou", to pak je překvapení, jak se dostali v kuchyni na stůl a kudy, když metr těžko vyskočí
Ale jinak jsou to moc milá zvířata, která oživila náš život a přinesla plno legrace a radosti.
Uvažuji, že postavím ještě jednu voliéru, nebo koupím klec..... dvě jsou málo