Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 21.Lis.2024 - 18:09
Registrovat | Pravidla | FAQ

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 162 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Roník
OdeslatNapsal: 21.Úno.2009 - 18:56 
dalsi

Přílohy:
DSC_0528.JPG
DSC_0528.JPG [ 201.11 KIB | Zobrazeno 1773 krát ]

OdeslatNapsal: 21.Úno.2009 - 20:36 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Co takhle ty fotečky zmenšit do optimální velikosti sem na forum???

Je vidět, že je moooc hravý, potřebuje pozornost...A častý kontakt, jinak kousat nepřestane, ale řekla bych, že kouše jen proto, že nebyl zvyklý na kontakt a Vás vyzývá ke hře...Protože podle toho co popisuješ, snaží se na sebe upozornit, už jak tady bylo psáno...Chce si prostě hrát...Je sám, tak se mu nediv, že když je celý den zavřený, že chce dovádět. My máme tři fretky a 1,6 metru dlouhou, 75 cm hlubokou a 1,5 mteru vysokou, viz. foto...Fretky tam jsou tři a když jsou samy doma (a nebo já vedle v pokoji, slýchávám je tam cupitat a společně dovádět) Jak jistě víš, fretčí nej hra je kousat :D :cheesy: A když má kamaráda, vyřádí se společně a kontakt s člověkem neprobíhá v tak velké míře, jelikož si společně vystačí..Ale pokud je Roník sám, potřebuje toho kontaktu s Vámi opravdu hodně! Už jen kvůli tomu, odkud je...Je třeba ho co nejvíc pouštět a ty počáteční hrozné kousance vydržet. Musí si na vás zvyknout a vy mu musíte ukázat, jak moc Vás kousat smí - fretka bude kousat vždycky, je jen na majiteli, jak fretku naučí kousat - odnaučit se to nedá, jen ovlivnit stisk...U samečků je ten stisk mnohem větší, ze začátku je určitě možný ho brát v rukavicích, ale čím dřív je odložíte, tím líp pro Vás i pro něj, protože se mu tam kde byl očividně nevěnovali...Těch pár kousanců se dá chvíli vydržet...Pamatuju si, když přítelovi jedna freťule prokousla tvář...To bylo krve :mrgreen: :mrgreen:

Přílohy:
hotovo.JPG
hotovo.JPG [ 37.74 KIB | Zobrazeno 1736 krát ]

OdeslatNapsal: 21.Úno.2009 - 23:21 
hmm a nevis jak ho naucit ten mensi stisk ? jinak budka pekna. Fotky jsem myslel, ze se zformatujou jako u nas na VW klubu :) ... ja je pak zmensim ... Dneska byl cely den Ronecek venku (v pokoji mimo boudicku) a nechal 4 sisky za posteli a nevim proc to udelal. V boudicce kakal jen do ruzku. :( docela mame ted v byte puchec. Nevite jak ho to odnaucit.

OdeslatNapsal: 21.Úno.2009 - 23:42 

tak přece si nebude znečištovat boudičku :D sílu stisku se naučí jen tak, že si s ním budete hrát na kousanou a bez rukavic - v rukavicích těžko zjistíte, jaký stisk bude únosný. pokud kousne moc, tak ho okřiknout a nachvilku zavřít do klece, nevšímat si ho...příjde na to, že když kousne moc, tak si s ním nebude chtít nikdo hrát... s tou čistotností... chce to ještě nějaké WC umístit v bytě a sledovat, pokud začne couvat, tak ho rychle drapnout a přenést na záchůdek, tam ho donutitz potřebu udělat a odměnit ho, i když potřebu tam vykonal až po přenesení...

OdeslatNapsal: 22.Úno.2009 - 0:31 
dobre... zkusim sem potom popisovat jak se nam ho dari ucit :) dekuju zatim vsem za rady a popř. se zeptam co a jak

OdeslatNapsal: 22.Úno.2009 - 18:03 
hmmm tak dneska docela hnusne pokousal pritelkyni chteli jsme ho vzit na prochazku a pritelkyne ho blbe chytla a pokousal ji prst, dost hluboke rany, okusoval ji jak pes kost ... kdyz ho pustime ven z boudicky tak beha po pokoji a schova se pod postel a spi tam obcas ho vylakame ven na jidlo hladime ho, ale mame pocit jestli to kousani v takove mire je normalni ... jestli neni chyba v tom, ze byl zvykli na jine prostredi ... pritelkyni se z neho rozklepali ruce az se z toho rozbrecela ...

OdeslatNapsal: 22.Úno.2009 - 18:27 

spíš je to tím, že jste si vybrali jednu z těch horších variant odkud si fretku pořídit, podle toho co píšeš na začátku, bych řekla, že "chovatelka" měla fretky jen na chov pro peníze, freták je odrostlé mládě, které žilo v nevhodných podmínkách a asi jediný kontakt s rukou, který zažil, byl když je majitelka mlátila. takže s takovým zvířetem to bude těžší a bude potřebovat získat důvěru. jistě má na něj vliv i změna prostředí ale rozhodně bych neřekla, že až v takové míře... taky je dost možný, že na nej leze puberta a říje, kdy samci bývají divočejší...

OdeslatNapsal: 22.Úno.2009 - 18:41 

pajice666 napsal:
hmm a nevis jak ho naucit ten mensi stisk ? jinak budka pekna. Fotky jsem myslel, ze se zformatujou jako u nas na VW klubu :) ... ja je pak zmensim ... Dneska byl cely den Ronecek venku (v pokoji mimo boudicku) a nechal 4 sisky za posteli a nevim proc to udelal. V boudicce kakal jen do ruzku. :( docela mame ted v byte puchec. Nevite jak ho to odnaucit.

Chodíš na VW club??? My s přítelem taky :-) Nevím kde, ale založil tam vlákno o zvířatech :-) Něco jako jaké máte mazlíčky doma...Tak tam zavítej :-) Nevím, jestli si tam náhodou už nebyl, je pod přezdívkou ride. :-)

No jak píše Žofiro, bohužel máte smůlu, že byl od špatného chovatele a chce to opravdu velkou trpělivost. Jinak teda musím z vlastní zkušenosti poznamenat, že za takové šrámy si člověk většinou může sám. Je třeba mu tu ruku nechat a necukat, jelikož jakmile člověk cukne, automaticky se fretka zakousne ještě víc. Mě se osvědčilo fretku rychle chytit druhou rukou a pokusit se mu to, kam se zakousnul, vrazit do huby tak, že ho to začne "dusit a dávit" samozřejmě ne nijak drastitcky, ale je to tý fretce prostě nepříjemné...Zavírání u nás nemělo žádnej úspěch...Prostě co fretka, to osobnost, je třeba vyzkoušet víc variant. Zkuste mu nějak podstrojovat, aby pochopil, že se u Vás už bude mít dobře a není proč kousat. Další věc, o co se můžete časem pokusit je, ho nechat vykastrovat - může být v říji a můžou s nim mlátit hormony. Ale jestli je říjnej je třeba zjistit. Tady na tom odkazu najdeš foto, jak vypadá říjný samec - má velké kulky :lol: pročti a nastuduj :-) A dál nám podávej zprávy, co víme, rádi ti tu řekneme...

http://fretka.sk/o-fretkach/reprodukcia/

OdeslatNapsal: 22.Úno.2009 - 23:47 
ahoj, na vw-clubu jsem dokonce moderator :lol: najdu si tam vase vlakno, ale napis mi jeste presne jeho nick ... :) ... dik za link proctu. Fretaka vzala pritule do ruky a on se ji nezakousl do spicky prstu, ale jako by do boku a nekolikrat, okousaval ji jak klacek, takze zatlacovani by nepomohlo. My, kdyz jsme tam prijeli za tou pani tak ho dala pritelkyni do ruky a byl v pohode. Pak jsem si ho vzal ja a lezl mi po hlave a pak mi usnul v rukave od bundy. Cestou k nam usnul prituli v kline, protoze nechtel byt v prepravce. Byl hrozne hodny a ted je jak vymeneny. Dneska me taky hryz, ale malo. Snazim se mu podstrojovat tvaroh a maso z konzervi. Ja jsem prituli rikal, ze to chce trpelivost, ze je to nejspis pro nej sok. Ona ho chytla spatne, kdyby mu rukou podvlikla krk, tak ani nema sanci ji kousnout, ale ona ho chytla z boku a Ronik mohl kousat jak se mu zlibilo. Ona uz se ho boji, takze vychova zbude nejspis na me. Mno budu se snazit ho zvladnout. Budu podavat urco info. Dekuji vsem za vstricnost.

Naposledy upravil pajice666 dne 23.Úno.2009 - 0:18, celkově upraveno 1

OdeslatNapsal: 23.Úno.2009 - 0:04 

tohle jsem měla s naším samcem, brala jsem si ho ve věku asi 8měsíců, první den byl úplně v pohodě a když jsem je pak šla druhej den nakrmit a vyčistit jim WC, tak po mě vyjel, stačilo abych se k němu přiblížila a už skákal a kousal - nad koleno :!: sice nemá tak velkou tlamu, aby tam kousnul do krve, ale byly z toho pěkný modřiny. pokud se zakous do ruky, prstu, prostě do místa, které šlo vzít do tlamy, tak to byl pěkně křečovitý zákus a byl problém mu otevřít tlamu. snažila jsem se ho co nejvíc utahat a brát na procházky, kde kolikrát chtěl vzít na ruku a přitom sledoval okolí a vnímal ruchy, takže neměl čas kousat - i když sem tam mu to taky ujelo. doma jsem se snažila být s ním co nejvíc v kontaktu, takže jsem si ho brala třeba k televizi, dala jsem si ho na klín a hladila, držel, usínal a pak se mi vždycky z ničeho nic děsně zahryznul do ruky. po pár týdnech se trochu uklidnil, ale občas dostal "křeč" kdy se pořádně zakousnul. úplně to pominulo až po první říji, letos mu budou 4roky a je to pohodář :) jak je přesně/ji starý váš sameček? možná bych začala uvažovat o té kastraci, pak by se mohl sklidnit...

OdeslatNapsal: 23.Úno.2009 - 0:13 
ŽoFiRo napsal:
tohle jsem měla s naším samcem, brala jsem si ho ve věku asi 8měsíců, první den byl úplně v pohodě a když jsem je pak šla druhej den nakrmit a vyčistit jim WC, tak po mě vyjel, stačilo abych se k němu přiblížila a už skákal a kousal - nad koleno :!: sice nemá tak velkou tlamu, aby tam kousnul do krve, ale byly z toho pěkný modřiny. pokud se zakous do ruky, prstu, prostě do místa, které šlo vzít do tlamy, tak to byl pěkně křečovitý zákus a byl problém mu otevřít tlamu. snažila jsem se ho co nejvíc utahat a brát na procházky, kde kolikrát chtěl vzít na ruku a přitom sledoval okolí a vnímal ruchy, takže neměl čas kousat - i když sem tam mu to taky ujelo. doma jsem se snažila být s ním co nejvíc v kontaktu, takže jsem si ho brala třeba k televizi, dala jsem si ho na klín a hladila, držel, usínal a pak se mi vždycky z ničeho nic děsně zahryznul do ruky. po pár týdnech se trochu uklidnil, ale občas dostal "křeč" kdy se pořádně zakousnul. úplně to pominulo až po první říji, letos mu budou 4roky a je to pohodář :) jak je přesně/ji starý váš sameček? možná bych začala uvažovat o té kastraci, pak by se mohl sklidnit...

je mu udajne 6,5 mesice, rikala pani ... kdyz ja s tou kastraci nevim ... dost bych s fretakem soucitil, protoze jsem chlap :D ... me prijde spis takovy vyplaseny, ze se nas boji ... kastraci bych videl az na poslednim miste uvidime jak me bude stvat to jeho hryzani ... kdyz ho zavru do budky, tak si lehne k mrizce a tak na me smutne kouka ... mno udivime, kdyz by se mi podarilo mu natahnout postrojek nenastydne venku, kdyz je snih ?

OdeslatNapsal: 23.Úno.2009 - 0:22 

pokud byl chovaný ve venkovní volieře, tak mu nebude vadit ani delší procházka ve sněhu :) většina fretek má sníh ráda, ale jde o to, jestli jsou zvyklý žít v bytě, kdy je majitel vytáhne ven jednou za uherák, tam bych to viděla jen na pár minut, nebo jsou zvyklé chodit ven pravidelně a nebo žijou celoročně venku, tam bych se zas tolik nastydnutí nebála... jen ho potom doma osuš, aby nešel spát mokrej...

jinak 6,5 měsíce je na kastraci stejně ještě docela brzo a zas podle sebe to nesmíš brát, on si to také tak nebere :) pokud je v říji a nemá k dispozici samičku, tak se trápí tím, že si prostě nemůže vrznou a je takovej "nesvůj", po kastraci už ho to trápit nebude :D

OdeslatNapsal: 23.Úno.2009 - 1:09 
ŽoFiRo napsal:
pokud byl chovaný ve venkovní volieře, tak mu nebude vadit ani delší procházka ve sněhu :) většina fretek má sníh ráda, ale jde o to, jestli jsou zvyklý žít v bytě, kdy je majitel vytáhne ven jednou za uherák, tam bych to viděla jen na pár minut, nebo jsou zvyklé chodit ven pravidelně a nebo žijou celoročně venku, tam bych se zas tolik nastydnutí nebála... jen ho potom doma osuš, aby nešel spát mokrej...

jinak 6,5 měsíce je na kastraci stejně ještě docela brzo a zas podle sebe to nesmíš brát, on si to také tak nebere :) pokud je v říji a nemá k dispozici samičku, tak se trápí tím, že si prostě nemůže vrznou a je takovej "nesvůj", po kastraci už ho to trápit nebude :D

stejne bych mu to neudelal :lol: mno uvidime ... k nam se tenkrat pripojil do rodiny jezevcik (cestou na nadrazi) a ten uz byl vykastrovanej a rekl bych, ze je spis strasne rozezranej a tlustej, tak bych nerad mel z fretky kouli ... 8) jinak fretak zil ve venkovni voliere, jeste jeden poznatek a zda se mi, ze se obcas drbe packou, ne nejak casto jen, kdyz je v boudicce tak 3x - 4x za den je to normalni?

OdeslatNapsal: 23.Úno.2009 - 9:05 

Tak tý koule se bát nemusíš...fretky mají strašně rychlé trávení (proto "serou" každý dvě a půl hodiny...) schválně píšu, že serou, protože choděj kajdit každou chvilku :lol: Fretky jsou obecně po kastraci takové uklidněné, milejší, hodnější a mazlivější :-) A fretky tlusté nejsou...Jednou bych chtěla být fretka :lol: sežrat co se dá a nebejt tlustá :lol: :lol: :oops: To že mu sebereš kulky bude pro něj opravdu úleva :-) Ono až si vás bude přirovnávat k samici třičtvrtě roku, myslím, že to začneš zvažovat, jelikož bude kousat a tahat Vás kde se dá...Jinak přítelkyni řekni, že jestli se bude bát a přestane ho brát do ruky, bude jí děsně kousat, tohle je med, proti tomu, co fretky dokážou (samci i v nejhorším rozdrtit kůstky na prstech :lol: )

OdeslatNapsal: 23.Úno.2009 - 11:28 
 E-mail   Moje galerie  ICQ  Profil

Fretky jsou obecně po kastraci takové uklidněné, milejší, hodnější a mazlivější
Tedy čím déle mám dva nekastrované samce, tím mám větší pocit, že s jejich chováním ta kastrace nijak moc nesouvisí. Jediné co pravda dělají je, že víc smrdí a značkují, otírají si o všechno břicho. Ale že by byli nějak nehodní, to se říct nedá, jsou stále milí a moc hodní, slyší oba na jméno a dokonce i na zavolání ve většině případů přijdou :wink: Zajímalo by mne, jak hodnější by byli vykastrovaní, to už ani asi nejde :wink:
Taky jsem si všimnul, že hodně pomůže i připustění, po tom, co jsem Šelmáka připustil se samičkou, tak se hodně uklidnil, zatímco Bloodik říjil dál o sto šest :cheesy:
Zkrátka mám to hodný kluky i z kulkama :wink:

http://pejan.rajce.idnes.cz/Mladata_2010/
http://old.stream.cz/?m=video&a=user_vi ... _id=164416

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 162 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Další