Pro Emans: Julča nebyla zprvu vůbec nebyla agresivní. Začalo to drobnostmi něco ukradla já ji to chtěla vzít a už jsem ji měla zakouslou v některé části těla. Taky začala žárlit na mou dceru. Chodila jsem si s ní hrát k dceří do pokoje tam je dost místa a nic jsme nemohli rozbít. Jenže po čase začalu Julča na Petru(to je dcera) útočit jakmile Petra vlezla do pokoje. Přivlastnila si Petřin pokoj moje obločené atd. Ale je zajímavé máme starého kocoura vážícího 7kg žádný drobeček a na toho nikdy neútočila prochází kolem něj a kouká na zem. Agresivita u nás letos stoupala po období říje, začala být dost nedůtklivá až jsem myslela že je nemocná a sama jsem z toho byla dost neštastná. Taky jsem zjistila, že pozná strach u lidí, můj manžel se jí bojí a po něm klidně startuje u mně zjistila, že se jí už nebojím a jsme zas kámošky. Co se týká her s malými dětmi, toho bych se bála, chodíme s Julčou na výlety, ale vždy jí držím od lidí dál. Kuna má ohromnou sílu ve stisku a je neuvěřitelně rychlá, útočí výpadově několikrát za sebou a neváhá skočit do obličeje, hlavně kouše dost bolestivě. Já se jí po útoku snažím uklidnit a uhladit a dát ji najevo, že ji mám ráda a že chybu děláme obě, zvíře útočí vždy z nějakého důvodu. Přesně říct kdy poprvé kousla je dost těžké, ale tipovala bych až po první říji. Ale první dva roky byli celkem v pohodě, u nás je problém, že je dost fixovaná na mně a teď co špatně vidí je to ještě horší. Ven s ní chodím jen já ostatním chybí trpělivost. Prostě zvažte jestli budete mít dost času na výchovu syna a malé kuny. Voliéra venku není špatná, ale znám majitele kuňáka co bydlí ve venkovní voliéře a pravidelně utíká. Zatím se vždy vrátil, a to ho mají už 7 let. Pokud si ji necháte tak dbejte na kvalitní výživu, fretčí nebo kvalitní kočíčí konzervy s taurinem. Co se týká čistotnosti tak Julča chodí do jednoho rohu v kleci, chtěli jsme ji tam dát fretčí wc ale ona ho stěhuje po celé kleci a potřebu stejně koná do rohu. A při lítání po bytě značkuje důležitá místa, takže to už tak neřešíme. Přeju vám hodně úspěchů s kunou a hodně trpělivosti. Jsou to moc šikovná zvířátka a moc chytrá, říkám jim české opice, jejich zručnost je neuvěřitelná. A taky pozor kouše díry do oblečení, někdo to nemá rád.
|