Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 21.Lis.2024 - 16:16
Registrovat | Pravidla | FAQ

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 135 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kastrace
OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 14:26 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

ptala ses na kastraci v říji, odpověd si dostala. - kastrace v říji je náročnější, větší krvácení = větší riziko pro samici.

psala si o příznacích říje, které má tvoje samička a podle tvojí vetky bude do měsíce říjit. ptali jsme se jaké má příznaky. - odpověd byla že všechny KROM NATEKLÉ VULVY a at si načtem něco o říjích samic. věř tomu, že všichni, co ti tu odepsali máme fretky už pár let a několik říjí za sebou, takže zkušenosti praktické, nejen vyčtené.

co se týče vymáčkání žlázek při kastraci, tak pokud by mi tohle vetka navrhla, asi bych pochybovala, jestli jde opravdu JEN o vymačkání a nebo rovnou zvolí jejich odstranění. od roku 2004 je to sice zákonem zakázané, ale někteří veterináři to stále obchází a žlázky operují, často to spojí právě s kastrací, když už je zvíře v narkoze - fretky po tomto zákroku často umírají a nebo jsou doživotně mrzáci - poškozené svěrače, špatně vyoperované žlázy...

co se týče jména tvojí veterinářky, je to na tobě, jestli prozradíš nebo ne. osobně na tom nevidím nic špatného (pokud se uvedou PRAVDIVÉ VLASTNÍ ZKUŠENOSTI) - nově je tu i vlákno veterináři, kde jsou názory a zkušenosti fretkařů na některé veterináře a kliniky, jiným fretkařům to pomůže v rozhodování jestli jít k tomuhle veterináři a nebo k jinému. taky pokud mi na zvířeti záleží, ráda bych znala názor i ostatních, jaký s tím vetem mají zkušenosti zrovna v tomhle a tamtom, zvlášt pokud jde o operační zákrok, je to sice "jen blbá" kastrace, ale věř tomu, že ne každý jí provede správně a vyjme všechno co vyjmout má, pak následují další říje a nutné rekastrace, v horším případě vet nezvládne ani dávkování narkozy a zvíře prostě umírá...

Naposledy upravil ŽoFiRo dne 25.Lis.2009 - 14:29, celkově upraveno 1

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 14:28 
 E-mail   Moje galerie  Profil

verunka84 napsal:

kdybych chtěla, abyste věděli, odkud jsem, napsala bych si to do profilu :wink: a to nechci :wink:
paní doktorku tu také nechci uvádět, je to zbytečné, nejste ze stejného bydliště jako já.

pěkný den :wink:

Proč nechceš uvést adresu a jméno té doktorky? Přijde mi to škoda. I když jak si to tu tak čtu, tak začínám pochybovat, že je opravdu tak dobrá. Mojí freťule se to netýká, má k dispozici ty nejlepší z nejlepších :lol: Určitě to ale nikomu neublíží, když to sem napíšeš ;-)

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 14:42 
 E-mail  Profil

ohledně vymačkání žlázek - mluvila opravdu jen o vymačkání ... ale to už je jedno, nenechám jí to udělat ...

ohledně příznaků říje .... což velmi úzce je podobné zimnímu období frěťule - mazlivá, celý den spinká, ... ale, stále hledá to nejtmavší místo, kam si hajnout ... a plyšáka mi prostě nevrátí, ikdybych jí za to nabízela cokoli, mačká ho v rohu, olizuje ho, točí se kolem něj, povzdychuje si ....... začla smrdět, nikdy nebyla takhle cítit, ikdyž jí okoupu, druhý den zase má svůj "parfémek" 8) .... třeba to vy nepovažujete za příznaky říje, pokud vůbec nějaké existují, ... někde jsem to ale vyčetla ... každopádně je to vcelku jedno, beruška má prostě zimní období asi ....
až říje přijde, poznáme to :cheesy:

veterinářka - MVDr. Karina Cienciala Jaworska - Dolní Lutyně

:D

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 15:14 

No vida :lol:

Našla jsem si na webu jejich kliniku (http://www.veticea.cz) a z popisu to vypadá dobře. Tato paní doktorka má prý i částečně specializaci na fretky, tak kdo ví, co umí... Dolní Lutyni zase tak moc daleko nemám :wink: (půl hodiny autem není žádný problém). Koukám, že konzultují i s veterinářem, kam chodím já - s doktorem Raškou :-)

Možná tomu nebudeš věřit, ale třeba pro mě je to moc zajímavá informace :wink:

Naposledy upravil Atalanta dne 25.Lis.2009 - 15:22, celkově upraveno 1

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 15:21 
 E-mail  Profil

Atalanta napsal:
No vida :lol:

Našla jsem si na webu jejich kliniku (http://www.veticea.cz) a z popisu to vypadá dobře. Tato paní doktorka má prý i částečně specializaci na fretky, tak kdo ví, co umí... Dolní Lutyni zase tak moc daleko nemám :wink: (půl hodiny autem není žádný problém). Koukám, že konzultují i s veterinářem, kam chodím já - s doktorem Raškou :-)

Možná tomu nebudeš věřit, ale třeba pro mě je to moc zajímavá informace :lol:

tak to jsem ráda ... :cheesy:

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 15:34 

verunka84 napsal:
ohledně vymačkání žlázek - mluvila opravdu jen o vymačkání ... ale to už je jedno, nenechám jí to udělat ...

ohledně příznaků říje .... což velmi úzce je podobné zimnímu období frěťule - mazlivá, celý den spinká, ... ale, stále hledá to nejtmavší místo, kam si hajnout ... a plyšáka mi prostě nevrátí, ikdybych jí za to nabízela cokoli, mačká ho v rohu, olizuje ho, točí se kolem něj, povzdychuje si ....... začla smrdět, nikdy nebyla takhle cítit, ikdyž jí okoupu, druhý den zase má svůj "parfémek" 8) .... třeba to vy nepovažujete za příznaky říje, pokud vůbec nějaké existují, ... někde jsem to ale vyčetla ... každopádně je to vcelku jedno, beruška má prostě zimní období asi ....

Nic proti, ale tady michas dohromady riji s faleskou a to je VELKY ROZDIL! Faleska je jedine po riji - to si fretka pote co "porodi", adoptuje nekoho, nebo neco. Mazlivost a spani, neni nadchazejici riji, ale zimou. Pred riji naopak mi fretky prijdou vice akcni, az do doby nez jsou nakryte.. :)
Opravdu to co popisujes nejsou priznaky rije. Vetsi smradek mozna, ale ten prichazi se znackovanim a to spis u samcu..
Priznaky brzske rije jsou, trochu vystouplejsi vulva a vice mokra (ne jen pote co byla na zachode)

Chapu, ze chteli holky vedet co je to za vetku, protoze i me prijde vet, ktery tvrdi, ze pozna prichazejici riji, podezrely. :roll: :roll:

Obrázek

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 15:45 
 E-mail  Profil

yasmin napsal:
verunka84 napsal:

Nic proti, ale tady michas dohromady riji s faleskou a to je VELKY ROZDIL! Faleska je jedine po riji - to si fretka pote co "porodi", adoptuje nekoho, nebo neco. Mazlivost a spani, neni nadchazejici riji, ale zimou. Pred riji naopak mi fretky prijdou vice akcni, az do doby nez jsou nakryte.. :)
Opravdu to co popisujes nejsou priznaky rije. Vetsi smradek mozna, ale ten prichazi se znackovanim a to spis u samcu..
Priznaky brzske rije jsou, trochu vystouplejsi vulva a vice mokra (ne jen pote co byla na zachode)

Chapu, ze chteli holky vedet co je to za vetku, protoze i me prijde vet, ktery tvrdi, ze pozna prichazejici riji, podezrely. :roll: :roll:

Nic proti, ale jak může mít falešnou březnost ? Když neměla ani říji ještě ....
Jinak cituji z http://fretka.kom.cz/main/fretka-08-rij ... rezost.php "Přijde-li fretka do říje, změní se její chování i pach těla a moči." --- to jen ohledně toho, že je více cítit :roll: :wink:

Mně nepřijde podezřelé, že mi veterinářka řekne, že v říji není, ale vypadá to, že za cca měsíc by mohla být .... je to prostě její názor a jak jsem již jednou psala, přišla jsem se poradit ....

A ano, holky chtělY :idea: :mrgreen: vědět, co je to za veterinářku, to je jasné, však jsem to tu už napsala 8)

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 15:51 

verunka84 napsal:
"Přijde-li fretka do říje, změní se její chování i pach těla a moči."

Ale vždyť to je přesně to, co říká Yasmin :wink: "přijde-li" - to znamená až je v říji, ne před říjí :wink: Mimochodem mi se takhle stará samička o gumovou kachnu a to nemusí být v říji ani ve falešce... A ten změněný pach může být jednoduše tím, že dospívá, a nebo třeba taky tím, že je víc v pelíšku a tudíž se tolik "nevětrá" :lol: 8) - fretka vytažená z pelíšku smrdí úplně jinak, než vyběhaná fretka (toť aspoň moje zkušenost)... :wink:

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 16:00 
 E-mail  Profil

Atalanta napsal:
verunka84 napsal:
"Přijde-li fretka do říje, změní se její chování i pach těla a moči."

Ale vždyť to je přesně to, co říká Yasmin :wink: "přijde-li" - to znamená až je v říji, ne před říjí :wink: Mimochodem mi se takhle stará samička o gumovou kachnu a to nemusí být v říji ani ve falešce... A ten změněný pach může být jednoduše tím, že dospívá, a nebo třeba taky tím, že je víc v pelíšku a tudíž se tolik "nevětrá" :lol: 8) - fretka vytažená z pelíšku smrdí úplně jinak, než vyběhaná fretka (toť aspoň moje zkušenost)... :wink:

tohle už je slovíčkaření :roll: :cheesy:

souhlasím, čím víc spinká, tím víc je cítit, ale když to porovnám, že se okoupe a leží zhruba stejnou dobu jako dříve v pelechu - smrdí víc. Možná tím dospíváním :D

uzavírám už téma ohledně toho, jestli je moje beruška "před říjí" nebo není :cheesy:

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 17:22 

Slovickarit jsi tu zacala ty - kdyz mi uz opravujes chyby.. Tak co se pak divis, ze druhy prispevek je podobny?
Asi uz nechapu jak jinak napsat,abys ty prispevky pochopila, proste asi to chapat nechces, takze taky to vzdavam :)

Takze kdyz tak jen dodam, abys to tu nepletla pate pres devate a nematla tady lidi, kteri budou potrebovat nekdy nejakou radu :)

Zopakuju to naposledy:
1) mesic pred riji nepoznas, ze fretecka prijde za mesic do rije! (takze podle tohoto urcite neni vetka tak skvela, jak se tim vyrokem tvari)
2) napred je rije, pak nasleduje faleska (nikdy jsem netvrdila opak a ani jsem netvrdila, ze tva fretka ma falesku, jen jsem rekla, ze to co popisujes neni priznak nastavajici rije a ze si to pletes s faleskou, coz to to take neni)
3) samicka zacne opravdu smrdet, az prijde do rije a zacne znackovat
4) priznak rije je otelka vulva
5) u nekterych samicek se da poznat, ze rije prijde kazdym dnem, kdyz zacina mit vulvicku vystouplou a vice vlhkou
6) cisteni zlazek bych taky nechala na jindy a ne pri operaci, jak pise Zofka
7) a kastraci rozhodne nedoporucuji do tydne po riji, ale minimum je tak 3tydny - mesic od konce rije

A jeste dodam, ze mluvim z vlastni zkusenosti, kdy jsem uz zazila opravdu mnooooooho riji svych samicek 8)

Obrázek

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 17:30 
 E-mail  Profil

yasmin napsal:
Slovickarit jsi tu zacala ty - kdyz mi uz opravujes chyby.. Tak co se pak divis, ze druhy prispevek je podobny?
Asi uz nechapu jak jinak napsat,abys ty prispevky pochopila, proste asi to chapat nechces, takze taky to vzdavam :)

Takze kdyz tak jen dodam, abys to tu nepletla pate pres devate a nematla tady lidi, kteri budou potrebovat nekdy nejakou radu :)

Zopakuju to naposledy:
1) mesic pred riji nepoznas, ze fretecka prijde za mesic do rije! (takze podle tohoto urcite neni vetka tak skvela, jak se tim vyrokem tvari)
2) napred je rije, pak nasleduje faleska (nikdy jsem netvrdila opak a ani jsem netvrdila, ze tva fretka ma falesku, jen jsem rekla, ze to co popisujes neni priznak nastavajici rije a ze si to pletes s faleskou, coz to to take neni)
3) samicka zacne opravdu smrdet, az prijde do rije a zacne znackovat
4) priznak rije je otelka vulva
5) u nekterych samicek se da poznat, ze rije prijde kazdym dnem, kdyz zacina mit vulvicku vystouplou a vice vlhkou
6) cisteni zlazek bych taky nechala na jindy a ne pri operaci, jak pise Zofka
7) a kastraci rozhodne nedoporucuji do tydne po riji, ale minimum je tak 3tydny - mesic od konce rije

A jeste dodam, ze mluvim z vlastni zkusenosti, kdy jsem uz zazila opravdu mnooooooho riji svych samicek 8)

Prosim :?: :?: :!: :!: :!: Co nechápu ? Pochopila jsem všechno, jak jsi přišla na něco, co nechápu ?????
TAKY to vzdáváš ?? jak TAKY ?? nemyslíš si, že kdybych nechtěla chápat, nejdu sem ???

Promiň, ale proč bych měla někoho mást ? Víš od čeho je diskuze ? Od diskutování !!!

Ano, vidím, že tomu asi opravdu rozumíš, to ti neberu, ale osočovat se na mě, že melu páté přes deváté ? Vždyť já jsem se jen ptala a chtěla znát Vaše názory.

Škoda, že někteří neumí prostě normálně říct svůj názor, aniž by museli ponižovat ostatní - třeba začátečníky ... Emma je moje první fretka, zajímám se o názory a zkušenosti ostatních, zkušenějších chovatelů, ale nechápu, proč jsi tak zlá :frown: :?:

ještě se mi líbí to Tvoje "zopakuju to naposledy" - musím se smát :cheesy: :cheesy: :cheesy: pročti si pár témat tady a uvidíš, že jsou otázky stále dokola a o tom jednom, .... a proč ? protože někteří lidé mají prostě strach, aby něco nezanedbali, tak se radí s více lidmi, několikrát a stále dokola .... ty jsi nikdy nezačínala ? už jsi se narodila jako "odbornice"? ... Myslím, že ne .... vážím si Tvých rad, ale prosím nebuď tak ... "protivná" :frown:

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 17:50 
Site Admin

Je jen dobře, když se někdo snaží získat informace ohledně svého mazlíka, takže je fajn, že ses zeptala. Můžeš si tak alespoň vytvořit svůj vlastní obrázek o dané situaci.

Teď budu psát obecně, vůbec se to netýká tebe :wink:

Bohužel, ohledně fretek, se zatím ještě nedá plně důvěřovat každému veterináři. Zvláště pak u začínajících chovatelů, je slepá důvěra, velmi nebezpečná a může nešťastného majitele dovést až ke ztrátě mazlíka. Právě proto je dobré hledat informace a pak si utvořit svůj pohled, aby se člověk dokázal správně rozhodnout. Neříkám, že každý vet je zákonitě špatný, to ne, jen jak už jsem napsala výše, někdo je větší odborník, jiný zase ne. proto je třeba trochu problému porozumět.

My chovatelé, co už chováme fretky déle, se často setkáváme s takovými nešťastnými případy, kdy majitel o své zvířátko přišel jen díky "hlouposti" doktora. Píši to do uvozovek, protože tím nemyslím, jen neznalosti, ale například nadutosti. Také nemluvím o problémech, kdy freťule uhynula kvůli nějakému skrytému zdravotnímu problému, který se bohužel objevil při operaci, ale čistě jen o chybách dotora, který například z povýšenosti zanedbal léčbu, nebo ji dokonce odmítl. Případně léčil chybně bez toho, aby si zjistil více o daném problému.

Právě proto, někteří reáguji, z tvého pohledu ostřeji.

Já chápu obě strany. Tak ti to píši jen na vysvětlenou, abys neztratila chuť a snahu se ptát :wink:

OdeslatNapsal: 25.Lis.2009 - 18:03 
 E-mail  Profil

Jordi - děkuji :-D ... já vím, jaká je realita některých veterinářů ..... proto jsem se tu šla poptat, ale nakonec si připadám jako nějaká blbka :lol:

nechtěla jsem v žádném případě někoho mást, nebo působit dojmem, že si nechci nechat cokoli vysvětlit ......

OdeslatNapsal: 26.Lis.2009 - 10:55 
 E-mail  Zobrazit autorovy stránky  Profil

Hele, ja se teda musim Verunky zastat. Jak jsme to tak četla,tak mi připadá, že ta její paní doktorka je osvícená, a vnáší do lečby nové poznatky. Já podle svých zkušeností kastruju samice také na začátku říje.
Osvědčilo se mi to velmi, :žádné hormony, žádné záněty dělohy. Když jsem ukončovala- trvala říje minimálně 6 neděl , než optravdu skončila, pak následoval zánět dělohy (protože hormony podporují rozvinutí zánětlivých procesů jako takových), muselo se lečit, kastrovat v končící říji vysílenou a nemocnou samičku. Podle nejen mého názoru, mnohem větší riziko než riziko z překrvení orgánů a tudíž větší ztráty krve u naprosto zdravé a silné samice na začátku říje.
Moje vetky došly ke stejnýmu postupu právě na základě zkušeností a konzultacích s dalšími vety.Takže v Liberci a Jablonci už to dělámě takto.

Yasmin, ty vážně nepoznáš tak 4-3 týdny dopředu,že se blíží říje??? já teda jo. Moje samičky teda jsou opravdu víc cítit, mění chování , přesně jak píše Verunka. Možná proto, že je se samičkou ve velmi blízkem vztahu a věnuje se jí hodně a denně.

A druhý problem zde zminovaný. osvícený veterinář fakt říká,že žlázky je lepší jednou za čas vyčistit, když fretka nepuší.Podle pohmatu přece pozná,že jsou nalité. Zase, podle zkušenosti mých má pravdu. Fretky ,které vubec nepušily, měly záněty. Ty které se rvou s ostatními a puší , mají žlázky čisté a bezproblemové. Většinou, jasně.

Tak co vlastně Verunka píše tak blbého,že ji tu tak mejete hlavu????

OdeslatNapsal: 26.Lis.2009 - 10:59 
 E-mail  Zobrazit autorovy stránky  Profil

Jo a ještě jsem chtěla dodat, že je sice zima, podle kalendáře, ale příroda je nějak podivná a je takové teplo,že bych se nedivila,kdyby samičky začly říjit v prosinci a ne v lednu :wink:

Ono opakovat do zblbnutí letité "nastavené pravdy" bez toho že se musíme furt učit a učit ze zkušenotsí a nových poznatků je těžce zkostnatělé. Zaráží mě, že já stará baba tohle tvrdím vám mladým holkám.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 135 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Další