Já také běžně sleduju zverimexy a podmínky v nich. Nedávno jsem se radovala z jednoho zverimexu v Pardubicích, kde sice měli freťule ve skleněném teráriu, ale nebylo tak malé, měli tam čistou vodu a plnou mističku a hlavně nebyli v hoblinách. Jenže jsem se neradovala dlouho...byla jsem tam asi po týdnu, a už to bylo všechno úplně obráceně. Chudáčci už budou dost starý. Byl to páreček, ale byli daleko větší než moje půlroční freťule (a že ta měla po kom narůst
). Pak jsem chodila taky do Hradce k Hypertescu. Tam to bylo úplně zoufalé. Takového krásného harlekýna tam měli zavřeného ve skle sotva 30cm x 30cm v hoblinách s prázdnou mističkou, ani záchodek by se mu tam nevešel. Oteklá očička od hoblin... no hrůza,
ale bylo vidět, že je to mazel, hned by si hrál, naštěstí tam nebyl moc dlouho a já byla ráda, že si ho někdo vzal. Celou dobu co jsem tam chodila pro granulky, jsem hlasitě žbrblala, jak bude mít chudák nateklá očička a zanešené dýchací cesty od těch hoblin a že v tom se freťule nemají chovat. Teď tam pro změnu mají krásnou skořicovou samičku (naštěstí už není v pilinách), ale nemá tam granule a nic, protože je to prý potvora a akorát kouše. Nejdřív jsem si myslela, že je to sameček (je totiž pěkně veliká), ale pak jsem si všimla, že není. Byla dvakrát tak velká, než naše Firishta a prodavačka mi tvrdila, že jí jsou dva měsíce. No hrůza. Nejradší bych tam těm majitelům udělala pěknýho bugra, ale asi by to k ničemu nebylo. Prodavačky za to kolikrát taky nemůžou, protože musej poslouchat majitele