No tak co já si pamatuju i z dob dřívějších, když jsem ještě fretky neměla. Většinou ve zvěráčích jsou fretky v malých klecích, bez pater, bez přístřešku, na hoblinách, či slámě. Vždy je napsáno koušeme(což pokud jsou zde mláďata je celkem logické, že koušou), prodavačky většinou nemají potřebné informace jak fretku chovat, napáječky nejsou většinou vůbec, jen misky(bez vody,nebo vodou špinavou), ipřes to, že mají v nabídce fretčí granule, doporučují granule kočíčí(zatím jsem se aspoň setkala s tím, že nabízení superprémiovky, hils, proplan). Jinak fretku raději od chovatele, pozor chovatele né množitele. Obrovský rozdíl. Viz naše Kača,Kryšpín, rozdíl, jak v podmínkách kde vyrostli, v přístupů chovatelů, socializaci, tak v následné povaze fretek.
Takže já jsem ráda za to, že znám rozdíl dobrého chovu a "faremního" chovu.Taky si myslím, že za kvalitní fretku, je budoucí chovatel(třeba já
) ochotný dát i 2tísíce. S tím, že tedy mládě má základní očkování a třeba čip atd... Co ke kvalitnímu chovu by mělo být samozdřejmé(např jako u psů), znám rodiče, vím do čeho jdu. Na druhou stranu má i prodejce záruku, že pokud je ochotný někdo dát za fretku 2tis.asi má opravdu zájem a má to důkladně rozmyšleno a nebere si fretku z momentálního rozpoložení a pak se jí zbaví.Takže zvěráky jednoznačně NE!
Mno... my sme taky chtěli fretku od chovatele, nicméně mi nabídnutá cena přišla extrémě vysoká. CCA 6.000 Kč bych za fretečku, kterou chci jako mazlíka ne na chov, nikdy nedala. Taky sme si s manželem říkali, že cena okolo těch dvou tisíc je za to všechno očkování a péči reálná a slušná, ale 6.000 Kč???
Fakt ne. Takže máme fretku ze zveráku a musíme si jí zhýčkat sami. Už se nám to celkem daří